metszes banner

Kérdés-Válasz Fűszernövény, gyógynövény


  Szaniszló Károly Fűszernövény, gyógynövény

Palántanevelés

  Kiemelt   Megoldott

Kedves Kertbarátok! Tanácsotokat szeretném kérni palántanevelés ügyben. Kb három hete elültettem a magokat palántának. Paprika, paradicsom, kelkáposzta, fejeskáposzta, karalábé stb. Ebben a hosszú télben szépen kikeltek, locsolgatom őket, palántaföldben vannak. Elvileg van benne tápanyag is, de locsolom egy kis tápoldattal is őket. A fényszegény hideg időben felnyurgultak és kidőltek. Főleg a karalábéra és a káposztafélékre jellemző ez. A paprika még tartja magát, a paradicsom fele már feladta. Próbálok fény pótolni több órát világítom őket a helyükön, de sajnos nem sokat ér. Mit tehetnék, hogy ne menjenek tönkre a palánták? A hétvégén kénytelen leszek a tönkrementek helyére újabb magokat vetni. A kinti időjárás sem kedvez. Tavaly ilyenkor már régen kint voltak a teraszon és szoktatni lehetett őket a naphoz a kinti léthez. Most meg még a fasorban sem vagyok velük, pedig rengeteget dolgoztam. Előre is köszönöm a tanácsot! Üdv: Szaniszló Károly

 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  A káposztafélék számára a szobai hőmérséklet sok, különösen, ha fényhiányos a körülmény, most valóban az. Ezeket mindenképpen 12-15 C fok körüli világos helyre tanácsos vinni. A paradicsom és paprika palánták esetében ne tegye 20 foknál hűvösebb helyre őket például a padlóra, mert károsodhatnak. Próbálja meg alig öntözni ezeket, a szárazabb talajjal tudja felnyurgulásukat lassítani a pót-világítás mellett. A felnyurgult paradicsom palántákat átültetésnél mélyen ültesse be, a talajba került szára is gyökereket fejleszt, emiatt nem fognak károsodni.Amíg nem tör be a napfényes idő, ne tápozza őket, ne serkentse növekedésüket, ne lazítsa fel a növényi szöveteket.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (3)
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Az előrejelzések szerint egy héten belül ki lehet tenni őket napozni.Most sokezer Ft-os fénycsőarmatúrák vásárlásán kívül csak azt lehet csinálni, hogy világos, hűvös helyre tenni őket, 10-15 fok közé, hogy ne nyúljanak tovább.Ami nem beteg, csak megnyúlt, az még rendbe jöhet.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Én kelés után, a szabadba való kivitelig mindig a fűtetlen üveges előtérbe teszem őket, ritkán vannak 15 fok fölött, és még nem károsodtak soha. (Az idei év talán kivétel lesz, mert mikor nem voltam itthon, többször is voltak 6-7° körül, ami már azért kevés - a karalábé meg káposzta azért így is vidám.)10° felett még a paprika csírázása sem áll le, csak lelassul, paradicsompalántának pedig borús időben még a Balázs-Filius-féle szakkönyv is az optimális 17-18-nál 7°-kal hűvösebbet ajánl.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Szaniszló Károly · Vissza a tetejére
   Köszönöm a tanácsokat.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére