Virágzáskor érdemes az őszibarackot megmetszeni

Virágzáskor érdemes az őszibarackot megmetszeni

Ismerjük fel a hajtástípusokat!

Drasztikusnak tűnhet a virágzó őszibarackfát metszeni, de ez az időpont bizonyos szempontból mégis a legalkalmasabb.

Lényegében arra kell ügyelni, hogy a vegetatív (ezek csak kis, elvékonyodó levélrügyeket hordoznak) és az áltermő hajtásokat (gyenge hajtások, kizárólag kerekded virágrügyekkel, szárnyas levélrügyek nélkül) eltávolítsuk. Ez utóbbiak is teremnek gyümölcsöket, azonban azt érés előtt ledobják, mert nem tudják megfelelően táplálni őket. Csak a valódi gyümölcstermőhajtásokat és a bokrétás termőnyársakat hagyjuk meg, mert ezek fognak gyümölcsöt hozni.

A valódi gyümölcstermő hajtásokat (teljes termővesszőket) arról ismerjük fel, hogy mindig két kerekded virágrügyet hordoznak, amelyek között egy vagy két levélrügy áll. Ezek a levelek táplálják később az érett gyümölcsöt. A valódi gyümölcstermő hajtásokat hagyjuk meg. Ezeket is szükséges megrövidíteni, az utolsó, csak leveleket hordozó szakaszt levágni.

A bokrétás termőnyársak is maradjanak, ezek is hordoznak termékeny rügyeket.

Az áltermő hajtásokat (hiányos termővesszőket) azonban el kell távolítani. Arról ismerjük meg őket, hogy csak kerek virágrügyeket tartalmaznak, de levélrügyet nem látunk.

Mindenképp meg kell szabadulnunk a vegetatív, leveles hajtásoktól is, ezek se nem virágoznak, se nem teremnek. Kivághatjuk, vagy 2 szemre visszavághatjuk őket.

A legkönnyebben akkor tudjuk a különböző hajtásokat megkülönböztetni, amikor az első virágrügyek kipattannak. Ezért érdemes a metszéssel a virágzást megvárni.

Tipp: tegyük egy vázába azokat a virágos ágakat, amelyektől meg kell szabadulnunk.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?