Virágzáskor érdemes az őszibarackot megmetszeni

Virágzáskor érdemes az őszibarackot megmetszeni

Ismerjük fel a hajtástípusokat!

Drasztikusnak tűnhet a virágzó őszibarackfát metszeni, de ez az időpont bizonyos szempontból mégis a legalkalmasabb.

Lényegében arra kell ügyelni, hogy a vegetatív (ezek csak kis, elvékonyodó levélrügyeket hordoznak) és az áltermő hajtásokat (gyenge hajtások, kizárólag kerekded virágrügyekkel, szárnyas levélrügyek nélkül) eltávolítsuk. Ez utóbbiak is teremnek gyümölcsöket, azonban azt érés előtt ledobják, mert nem tudják megfelelően táplálni őket. Csak a valódi gyümölcstermőhajtásokat és a bokrétás termőnyársakat hagyjuk meg, mert ezek fognak gyümölcsöt hozni.

A valódi gyümölcstermő hajtásokat (teljes termővesszőket) arról ismerjük fel, hogy mindig két kerekded virágrügyet hordoznak, amelyek között egy vagy két levélrügy áll. Ezek a levelek táplálják később az érett gyümölcsöt. A valódi gyümölcstermő hajtásokat hagyjuk meg. Ezeket is szükséges megrövidíteni, az utolsó, csak leveleket hordozó szakaszt levágni.

A bokrétás termőnyársak is maradjanak, ezek is hordoznak termékeny rügyeket.

Az áltermő hajtásokat (hiányos termővesszőket) azonban el kell távolítani. Arról ismerjük meg őket, hogy csak kerek virágrügyeket tartalmaznak, de levélrügyet nem látunk.

Mindenképp meg kell szabadulnunk a vegetatív, leveles hajtásoktól is, ezek se nem virágoznak, se nem teremnek. Kivághatjuk, vagy 2 szemre visszavághatjuk őket.

A legkönnyebben akkor tudjuk a különböző hajtásokat megkülönböztetni, amikor az első virágrügyek kipattannak. Ezért érdemes a metszéssel a virágzást megvárni.

Tipp: tegyük egy vázába azokat a virágos ágakat, amelyektől meg kell szabadulnunk.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR