metszes banner

Kérdés-Válasz Fűszernövény, gyógynövény


  Sziget Bonnie Fűszernövény, gyógynövény

Paradicsom, paprika palánta

  Kiemelt   Megoldott

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni. Először ültetek palántákat (szobai körülmények közé). Sokat olvastam utána hogy hogyan kell gondozni őket. Február közepén-végén ültettem őket ami kicsit korán volt, de még most is csak ekkorák. most ültettem át a paradicsomot kefires pohárba és locsolom esővízzel. Nem kap tápoldatot egyenlőre, mert palántaföldben van,16-20C-fok van. A kérdésem hogy mikor lehet kivinni őket a szabadba és beindul e a növekedésük mert most úgy néz ki nem igazán akarnak fejlődni. A válaszokat előre is köszönöm
Csatolmányok:

 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  Akkor ajánlott kiültetni a paradicsomot, ha a talaj hőmérséklete eléri a 18 C fok körüli hőmérsékletét, ez legkorábban április végén szokott bekövetkezni. A paprika lényegesen melegigényesebb, azt a májusi fagyokat követően szabad/szokták csak kiültetni.Ha bejön a várva várt melegebb idő, a palántákat délelőttől késő délutánig nyugodtan kihelyezheti a szabadba, félárnyékba, ott hamar megerősödnek, de éjszakára védett, melegebb helyen ajánlott tartani. A képek alapján még nincs semmi elkésve, még picik a palánták, valószínűleg még az áprilisi kiültetés is korai lesz a paradicsomnak.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (4)
  • · Sziget Bonnie · Vissza a tetejére
   Nagyon köszönöm a gyors választ nagyon megnyugtatott. Viszont azt nem tudom hogy kell e táp oldatozni őket és mivel? (Egyszer valahol hallottam v.olvastam hogy nem gond ha nincs kilyukasztva a cserép alja és most én így ültettem el a palántákat. A család kissé ki van akadva emiatt. Vigyázok a locsolással is, de vajon nem ártok a palántáknak?)Üdv.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   Az edénykék alját feltétlenül lyukassza ki, a víz biztos kifolyását csak így tudja biztosítani. Később, amikor a palánták már nagyobbak lesznek, és kin tartja őket a szabadban magasabb hőmérsékleten és napon, előfordulhat, hogy naponta kétszer is meg kell öntöznie. Vízkifolyási lehetőség nélkül nem lesz biztonságos a nevelésük.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Sziget Bonnie · Vissza a tetejére
   Köszönöm a választ. Remélem sikerül szép palántákat nevelni. Nagyon jó elfoglaltság látni hogyan fejlődnek.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Védett helyre, ahová odatűz a nap, már ki lehet tenni őket erősödni. (Én tegnap tettem ki először.) Csodát fogsz látni, egy hét alatt megduplázódik a méretük, vagy 4 nap alatt is akár.Az első 1-2 napon vigyázni kell, ne égesse meg őket a nap. tehát vagy szűrt napfényt kapjanak (pl. egy bokor ágain keresztül), vagy pakolgatni kell őket egy napig negyedóránként napra-napról el, vagy eléjük feszíteni egy függönyt vagy raschelhálót, stb.A palántaföldek általában nem nagyon tartalmaznak tápanyagot (a virágföldekkel ellentétben), ezért a nagyobb paradicsomok esetében lassan már el kell kezdeni a tápoldatozást.Egy ötlet: a dobozok kilyukasztása fontos, de megnőve majd sok vizet igényelnek. Öntözéskor átszalad rajtuk a víz. Ezért lehet pl. egy gyümölcsös rekeszbe nejlont tenni, és ebbe a dobozokat, hogy a kifutó vizet később fel tudják szívni.Vagy másik ötlet: a doboznak nem a talpát kell kilyukasztani, hanem az oldalát 2 cm magasságban, így az átfutó víz egy része nem veszik el, hanem vissza beszivárog a talajba.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére