1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. december 30. Hétfő
  8 Válasz
  2.9K Megtekintés
Kedves Növénybarátok! Többlakásos téglaházban lakunk, és nyáron szépen fejlődnek az erkélyünkön a fűszer- és gyógynövények. A lépcsőházi teleltetésük kapcsán lenne kérdésem.(A lépcsőház szép világos, nagy ablakokkal.) A mentafajokkal bajlódok és nem tudom, mit csinálok rosszul. Hetente kétszer vízzel permetezem őket,kétszer kapnak vizet télen (1x táposat), és folyamatosan betetvesednek. Elég nagy cserepük van - nemrég ültettem át őket. Egyébként maguk a növények szépen fejlődnek - a múltkori tetvesedés már úgy elhatalmasodott rajtuk, hogy visszavágtam mindegyiket. Most szappanos vízzel spriccelem őket védekezésül. Válaszukat előre is köszönöm, és boldog új évet kívánok!
10 évvel ezelőtt
·
#15746
Téli időszakban kevesebb vizre és főleg tápanyagra van szükségük a növényeknek. Természetesen a tartási körülmények nagyban befolyásolják az igényeket, igy egy jól fűtött lépcsóházban indokolt lehet a sűrű vizpótlás. Nem ismerve a körülményeket, feltételezem, hogy más is tart növényeket. Nos ebben az esetben, hiába védekezünk saját növényeink esetében, mert az nem lesz tartós hatású, ha a szomszéd növényeiről vissza tud fertőződni a mienk. Én első körben megpróbálnám nyári olajak használatát, azokkal talán környezetbarát módon és esetlegesen eredményesen lehet védekezni. Kudarc estén rövid eü. várakozási idejű inszekticideket vetnék be, kombinálva az olajjal. Önnek is BUÉK.
10 évvel ezelőtt
·
#15749
Én hasonló esetben egyből valami rovarölőszerhez nyúlnék, csak a lejáratig lévő 1-2 hétig nem szedném a mentát.
10 évvel ezelőtt
·
#15790
A menta évelő, ergo nyugodtan kint lehetett volna hagyni az erkélyen. Ebben a januári tavaszban sem késő visszavinni. Párásítani meg szerintem felesleges.
10 évvel ezelőtt
·
#15793
Arra gondoltam, hogy télen is szedni akarja, ezért vitte be őket. Mondjuk, ennek ellentmond a szappanozás. (Mint tudjuk, szappant csak a fejessaláta megmosásához használunk. :)Viszont az igaz, hogy a párásítás, heti kétszeri öntözés, meg főleg a heti tápozás teljesen felesleges. Ha ezeket szükségesnek tartja, akkor nagyon alkalmatlan helyen tartja, ennél tényleg jobb kiültetni.
10 évvel ezelőtt
·
#15799
Igen, én is arra gondoltam, hogy Réka télen is szeretne csipegetni belőle, de a tetvek lerohanták a bokrokat :-x Most le vannak vágva, így sem lehet szedni, ha kint marad és nagy hideg lenne, úgy se. Maszek megoldásom évek óta az őszi visszavágás, ezeket lehet szárítani, fagyasztani és meglesz a téli muníció. Ez vonatkozik a többi gyógynövényre is, aminek legtöbbje szintén évelő. Ha mégis bent fognak telelni, marad a permet+ eü.várakozás :-) .
10 évvel ezelőtt
·
#15815
Köszönöm szépen a válaszokat! Igen, Hanga, azért vittem be a növényeket, mert télen is szerettem volna hasznosítani a zöldjüket... - a petrezselymeknél sikerült. (Ezért gondoltam tápozom is őket.) Párásítás elhagyásával is próbálkoztam, de azt a növények igényelték... (Bár nem fűtött a lépcsőház.) De akkor megpróbálom a tápozás elhagyását, kevesebb öntözést... és újra visszavágást. Zsolt, milyen nyári olajokra gondol? (Ha mindezek nem segítenének...)
10 évvel ezelőtt
·
#15816
Hát napozóolajra, azt kell nyáron használni, vagy nem? :lol: Növényvédelemben, úgy két csoportra osztjuk a napolajakat. Van téli és nyári. A téli olajak a vegetációban annyira nem előnyösek, mert a növények légzését is gátolják. Mivel ez a növény most is zöld felületekkel rendelkezik, nem lenne jó megfullasztani. A téli olajakat olyan növények esetében és akkor használjuk, amikor lombfelülettel nem rendelkeznek. Nyári olaj pl a Vektafid A.Mindent összevetve, talán Hanga megoldása a legcélszerübb, fagyasztva, vagy száritva kibirni a telet.
10 évvel ezelőtt
·
#16099
Én megpróbálnám az alábbi receptet:Csalánlé mint rovarőlőszer:Elkészités: 5 lit viz 1fél kg nővényi drog 48 ora áztatás fedett edényben. Leszűrés után kapok 1 lit 10százalékos koncentrátumot fől tőltőm 9 dl vizzel és jőhet a permetezés. Ez egy természetes növényvédőszer, talán kicsit büdös, amikor kinyitjuk az áztatott csalánt, de felhigítva és permetként hamar elmegy a szaga. Bár egy hétig nem ennék a permetezett növényről, hogy ki tudja fejteni a hatását, az sem gond, ha megfeledkezik róla valaki és eszik belőle, hiszen természetes szerről van szó.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



1kert.hu - a FELCO specialista

Metszőollót vagy fűrészt keresel?

Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére