1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2011. július 17. Vasárnap
  4 Válasz
  14.6K Megtekintés
Kedves Listatagok! Elérkezett a pálinkafőzés ideje, egy néhány gondoltot szeretnék veletek megosztani a házi pálinkafőzéssel kapcsolatban. Ha valaki egyéb jó tapasztalatokkal rendelkezik, várom írását! Pálinkafőzők árusításával is foglalkozunk, 25, 60, 80, 100 liters kivitelben. Erről bővebben az \"APRÓ\" rovatban olvashattok. Tudok otthon kiváló pálinkát főzni? Ki főzi a legjobb minőségű pálinkát hazánkban? Magyarországon három féle jogi fogalom alapján csoportosíthatjuk a pálinka (párlat) főzőket, amely egyben minőségi differenciálást is von maga után. Kereskedelmi főzdék: Azok az ipari, nagy és közép és kisüzemi létesítmények, amelyek a nagyközönség piacára termelnek. E termékekkel találkozhatunk vendéglátó helyeken, boltokban, hipermarketekben. Bérfőzdék: Bérfőzdék fogalmát nagyban leegyszerűsítve, olyan szolgáltatásról beszélünk, ahol a beérkező magánember hozott cefréjéből pálinka készül. Magánfőző: Örvendetes eseményként 2010 szeptember 27-óta törvény általi joggal főzhetjük ki pálinkánkat, odahaza saját főzőnkkel. Nézzük kik főzik a legjobb pálinkát és mi kell ahhoz: A jó pálinka ismérvei közül egy staitsztikailag nem mérhető skálát prezentálnék, amelynek együttes megléte eredményezi a Legkiválóbb Magyar Csodát: 30% szakértelem és gondoskodás: kell egy olyan jó főzőmester, aki a gyümölcs betakarításától a pálinka palackozásáig és tovább, tudja mit kell tenni, mikor és hogyan. 30 % gyümölcs: kell egy olyan évjárat, ahol megfelelő beltartalommal szüretelhetjük az alapanyagokat és készítünk pálinkát a fogyasztási minőségű gyümölcsből. (Nem a már megrohadt faaljából!) 30 % technológia: meg kell, hogy legyenek azok az eszközök amelyek célzott használatával elkészülhet a jó pálinka (cefrézés, lepárlás, tárolás-érlelés eszközei) 10 % kinek-kinek hite szerint: Isteni beavatkozás vagy szerencse Mielőtt belemegyünk a minőség kérdésébe egy dolgot jegyezzünk le: Soha nem végzett senki olyan összehasonlító elemzést, amely során kiderült volna, hogy egy megfelelően tervezett kis üstben rosszabb a pálinka, mint egy nagyüzemi több száz literes és több 10 milliós ipari üstben. A bírálatokon viszont az tapasztalható, hogy nem lehet különbséget tenni. Egy kicsi 20 literes üstben is lehet olyan kiváló többszörös díjnyertes párlatot lecspegtetni mint a nagyüzemi több száz literes és több 10 milliós párjában. Valamint az ipari méretekre szabott termékek kikísérletezése és a technológiák tesztelése is egyetemi körülményék között, kicsi 10-30 literes főzőkön történik. Nézzük miért lehet otthon a legjobb pálinkát főzni, ráadásul a legjobb áron: Az ipar képviselői legtöbbször több (száz) tonna alapanyagból hatalmas erjesztőkben és nem ritkán 1000-2000 literes lepárlókban dolgoznak. Az átlagos üzemi lepárlók 400-500 literesek. Ilyen mennyiségű alapanyagigény esetén, lehetetlen (nagyon nehéz faladat) egyenletesen jó minőséget tartani. Ellenben a kertben álló három meggyfa esetén, kóstolással és alapos, szinte szemenkénti válogatással gondoskodhat egy magánfőző arról, hogy csak a legjobb gyümölcsök kerülhessenek e cefrébe, a legkiválóbb érettségi állapotban. Az üzemi körülmények között a szezonban tömegesen beérkező gyümölcsöt nehéz ellenőrizni, óhatatlanul belekerül(het) silány minőségű penészes gyümölcs is cefrébe. Mivel az üzemek főzési kapacitása rendszerint szűkös, a cefrét legtöbbször a kierjedést követően tárolni kényszerülnek,. pedig köztudott, hogy minél tovább tároljuk a kierjedt, már főzhető cefrét, annál rosszabb lesz a végtermék minősége. A házi főző rögtön ki tudja főzni a néhány 100 liter cefréjét. Ezen megfontolásból is érdemes az engedélyezett legnagyobb főzőt (100 liter) beszerezi. Ráadásul napjaink szomorú jelensége, hogy az elmúlt néhány évben a kereskedelmi főzdék száma több mint a kétszeresére ugrott (nagyjából 100 db van). Ez a hirtelen növekedés a kereskedelmi forgalomban kapható pálinkák minőségét is felhígította. Szinte tendencia, hogy a polcokról leemelhető olykor rendkívül borsos árú pálinkák (10000-20000 Ft/liter) közül 10-ből 6-7 db-nak gyenge-közepes, vagy kimondottan silány az érzékszervi minősége. Bérfőzés és a minőség: A bérfőzetett pálinkák jelentik talán a legnagyobb veszélyt az érzékszervi minőségre. Ez legtöbbször a bérfőzést vezető szakmai felkészültségének hiánya és az általuk alkalmazott módszertannak köszönhető. A bérfőzést vezető gyakorta nem főz le kis mennyiségű cefrét. Emiatt gyakori, hogy összeöntik a behozott cefréket, hogy telizzék az üstöt. Abban az esetben szerencsénk van, ha a miénk volt a rosszabb cefre, de az egyik fél (legtöbbször mindkettő) rosszuljár. Ennél is szomorúbb az a tény, hogy a díj, a kifőzetett pálinka mennyisége alapján van megállapítva. Tehát a bérfőzőnek érdeke, hogy több pálinkánk legyen, mert ő is több főzési díjat számolhat fel. Ez az oka, a katasztrófális elő és utópárlat elválasztási gyakorlat. Az előpárlatból többet adnak a középpárlathoz, vagy el sem veszik. Még nagyobb probléma az utópárlat helytelen elválasztási gyakorlata. Sok bérfőző addig engedi középpárlatot, amíg be nem áll a fogyasztási alkoholfok. Ez a gyakorlat legtöbbször élvezhetetlenné teszi a pálinkát a sok utópárlati szennyeződés miatt. A jobban felkészült becsületesebbjénél is általános szabály az, hogy: ahol jó onnan még legalább egy liter. Tehát direkt engednek az utópárlatból a középpárlatba (jó pálinka), hogy nőjön a mennyiség. A minőségi pálinkák előállításánál alapkövetelmény, hogy időben leálljunk a középpárlat szedésével. Ekkor még gyakran 30-50 százalékos alkoholos elegy csepeg le csövön, amit sajnálnak elkülöníteni. Helytelenül. Az egyéb minőségromboló trükköket most hanyagolnám, viszont az eddig felsoroltakból is látható, hogy (persze kivétel a nem inge kategória) a bérfőzetett pálinka az átlagos minőség sorrendjében messze a sor végén kullog. Mentségükre szóljon, hogy a cefréző szakmai felkészültségétől függően a beérkező cefre minősége is erősen ingadozó. Joggal mondják néha, hogy homokból nem lehet stabil várat építeni. A minőség győztesének várományosa: a házi főzésű pálinka Az igazi magyar pálinka! ,,Talán mindannnyian egyetértünk abban, hogy Édesanyánk kertből szedett, házi meggyes pitéjénél vagy Édasapánk nagy gondossággal készített, igazi tűzön lobogó pörköltjénél, , soha nem lehet jobb a nagyüzemi. Ezért merjük bátran állítani, hogy igen is helye van hazánkban az otthoni pálinka főzésének. Mert nincs még egy olyan kiváló pálinka, mint a saját gyümölcsből, saját kezünkkel, családunknak készülő gondossággal előállított, igazi magyar csoda, bőtermő gyümölcsfáink gyermeke, szülőföldünk lelke” A házi pálinkát készítőnek kötelessége felvérteznie magát a lehető legmélyebb elméleti tudással, mivel a kész pálinkával családtagjait fogja kínálni.
10 évvel ezelőtt
·
#28587
Válasz elfogadva
Kedves Hozzáértők! Kinek van gyakorlati tapasztalata abban, hogy egy 100 l-es üstből általában mennyi idő alatt fő le a pálinka?
10 évvel ezelőtt
·
#28587
Válasz elfogadva
Kedves Hozzáértők! Kinek van gyakorlati tapasztalata abban, hogy egy 100 l-es üstből általában mennyi idő alatt fő le a pálinka?
10 évvel ezelőtt
·
#28588
A kérdés elég tág, attól is függ milyen gyümölcsről beszélünk, mennyire van elfolyósodva. Sikerült ebben az évben meggyből pálinkát csinálni, nagyon folyós volt az összes magot kiszedtük kb 1 óra 15 perc alatt gázlángon felforrt és lejött az alszesz. A bírsalma kevésbé folyós nehezen forrt fel, annak jóval több idő kellett. Igaz mi nem 100 literesben hanem 60 literes főzőben csináljuk/tuk.
10 évvel ezelőtt
·
#28590
Dávid, köszönöm a választ.
10 évvel ezelőtt
·
#28664
A felfűtési idő, az nagymértékben függ attól, hogy mekkora teljesitményű a gázrózsa. Nem mindegy, hogy 5, vagy 15 KW. Függ attól, hogy az üst szimpla, vagy duplafalú, alszeszt választunk le, vagy már finomitunk. Egylépcsős a lepárló, vagy sem. 100 literes üstbe pl. 75 liter cefrét lehet tölteni, a felfütési idő úgy 1 és 1,5 óra között mozog, ezt nagy lángon végezzük, majd redukálni kell a fűtést és jöhet a lepárlás, ami mindent egybevetve 3-5 óra is lehet, attól függően, hogy az alszesz lepárlásánál mennyire megyünk le, vagy finomitásnál mennyi utopárlatot veszünk el, ha elveszünk. Az egyenlet sokismeretlenes, de a másfél óra főzést nagyon gyorsnak tartom, az szinte világcsúcs, de semmi sem kizárt.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére