Erre figyelj, ha kerekítenél a japán fűzfa lombkoronáján!

Erre figyelj, ha kerekítenél a japán fűzfa lombkoronáján!

Szakszerűen metsszük!

Rezi Hédi 13 éve nevel japán fűzfát, melyet minden évben mutatós gömb formájúra alakít.

Egészen kicsi kora óta metszem, ezáltal tökéletesen ki tudtam már alakítani számára a dekoratív megjelenést.

A japán fűznek leginkább kora tavasszal ajánlott a metszése. Tavasz kezdetekor általában beindulnak a hajtások, majd amikor a hajtás eléri a nagyjából 20 centis hosszt visszavágom, és kialakítom a gömb formát. A metszése során érdemes arra oda figyelni, hogy csak a friss hajtásokat vágjuk vissza. Ezt követően pedig havonta egyszer metszem.

japan fuz metszese 02

Számos előnye lehet a metszésnek. Véleményem szerint az egyik előnye maga a szépsége. Szemet kápráztató tud lenni, ha igényesen, szépen, formára van megmetszve a fa. A másik előnye, maga a sűrűsége. A helyes metszések során sűrűsödhet a fa lombkoronája, mely gyönyörű megjelenést biztosíthat neki.

japan fuz metszese 03

A japán fűzfa gondozása során érdemes odafigyelni a talaj minőségére. A nyirkos, laza, jó vízelvezetésű talaj a legkedvezőbb számára. Fejlődése szempontjából egy napos-félárnyékos fekvés lehet a legoptimálisabb. Érdemes lombtrágyázni is, illetve rendszeres öntözés mellett fejlődik a legszebben. Ha nem kap a növény fokozott nedvességet, a levelek lehullanak, illetve meghajlanak. A Hakuro-Nishiki fajtát megtámadhatják szívóatkák, levéltetvek, ezért mindenképp érdemes permetezni is időnként.

japan fuz metszese 04

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR