Erre figyelj, ha kerekítenél a japán fűzfa lombkoronáján!

Erre figyelj, ha kerekítenél a japán fűzfa lombkoronáján!

Szakszerűen metsszük!

Rezi Hédi 13 éve nevel japán fűzfát, melyet minden évben mutatós gömb formájúra alakít.

Egészen kicsi kora óta metszem, ezáltal tökéletesen ki tudtam már alakítani számára a dekoratív megjelenést.

A japán fűznek leginkább kora tavasszal ajánlott a metszése. Tavasz kezdetekor általában beindulnak a hajtások, majd amikor a hajtás eléri a nagyjából 20 centis hosszt visszavágom, és kialakítom a gömb formát. A metszése során érdemes arra oda figyelni, hogy csak a friss hajtásokat vágjuk vissza. Ezt követően pedig havonta egyszer metszem.

japan fuz metszese 02

Számos előnye lehet a metszésnek. Véleményem szerint az egyik előnye maga a szépsége. Szemet kápráztató tud lenni, ha igényesen, szépen, formára van megmetszve a fa. A másik előnye, maga a sűrűsége. A helyes metszések során sűrűsödhet a fa lombkoronája, mely gyönyörű megjelenést biztosíthat neki.

japan fuz metszese 03

A japán fűzfa gondozása során érdemes odafigyelni a talaj minőségére. A nyirkos, laza, jó vízelvezetésű talaj a legkedvezőbb számára. Fejlődése szempontjából egy napos-félárnyékos fekvés lehet a legoptimálisabb. Érdemes lombtrágyázni is, illetve rendszeres öntözés mellett fejlődik a legszebben. Ha nem kap a növény fokozott nedvességet, a levelek lehullanak, illetve meghajlanak. A Hakuro-Nishiki fajtát megtámadhatják szívóatkák, levéltetvek, ezért mindenképp érdemes permetezni is időnként.

japan fuz metszese 04

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?