1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. július 13. Szombat
  6 Válasz
  14.5K Megtekintés
Hála Istennek, reneszánszát éli a pálinka. Márpedig nincs jó pálinka jó cefre nélkül, és nincs jó cefre jó gyümölcs nélkül. :) Beszélgessünk róla, ki hogyan csinálja, osszuk meg tapasztalatainkat, hogy egyre jobb minőségű pálinkáink legyenek. Bevezetésül összefoglalnám az alapokat. Talán a legfontosabb alapszabály, hogy a tökéletes minőségű cefrébe csakis olyan GYÜMÖLCS kerüljön, amit még elfogyasztanánk. Tehát belekerülhet a cefrébe: - tiszta, - egészséges, - felaprított, ledarált, vagy összemorzsolt, - (barack és szilva esetében mindenképp) kimagozott gyümölcs. Nem kerülhet a cefrébe: - idegen anyag (fű, föld, levél, szár, kavics, stb), - rothadó, penészes gyümölcs, - héjjak (pl.: citromhéjj, narancshéjj, dinnyehéjj), - zöldségek. Az edény: Minden képen tiszta zárható fedelű műanyag tartály legyen. Talán bevezetőül ennyit. A többi nyalánkságot vitassuk meg együtt. Úgy mint bundázás, Élesztőzés, pektin bontás, optimális hőmérséklet, kotyogó használata, stb, stb.
10 évvel ezelőtt
·
#28615
Válasz elfogadva
Bár nem vagyunk nagy pálinkások, (lehet ezért), de nálunk a cefrébe az került mindig ami már nem volt alkalmas se lekvárba se friss fogyasztásra. Én a potyadék gyümölcsöt teszem a cefrébe, persze az idegen anyagot én is kerülöm, fű falevél stb. De dinnyehéj, narancshéj, citroméj az szóba se kerül. Nem is nagyon eszünk déli gyümölcsöt ilyenkor, mikor itt a sok jó hazai. Dinnyét meg már nem is veszek. Múltkor vettem egyet (kb 6 kilós), és 1500-at fizettem értre, majdnem visszatettem, de a gyerekek már ráizgultak, hát elhoztam. Megtermelni nem sikerült még, idén nem is próbálkoztam vele. Lehet nem lesz belőle olyan pálinka, mintha a szép, egészséges gyümölcsöt tenném bele, de én sajnálom pálinkára \"elszúrni\" a gyümölcsöt, ha lekvárt, ivólét, fagyit is lehet belőle.
10 évvel ezelőtt
·
#28615
Válasz elfogadva
Bár nem vagyunk nagy pálinkások, (lehet ezért), de nálunk a cefrébe az került mindig ami már nem volt alkalmas se lekvárba se friss fogyasztásra. Én a potyadék gyümölcsöt teszem a cefrébe, persze az idegen anyagot én is kerülöm, fű falevél stb. De dinnyehéj, narancshéj, citroméj az szóba se kerül. Nem is nagyon eszünk déli gyümölcsöt ilyenkor, mikor itt a sok jó hazai. Dinnyét meg már nem is veszek. Múltkor vettem egyet (kb 6 kilós), és 1500-at fizettem értre, majdnem visszatettem, de a gyerekek már ráizgultak, hát elhoztam. Megtermelni nem sikerült még, idén nem is próbálkoztam vele. Lehet nem lesz belőle olyan pálinka, mintha a szép, egészséges gyümölcsöt tenném bele, de én sajnálom pálinkára \"elszúrni\" a gyümölcsöt, ha lekvárt, ivólét, fagyit is lehet belőle.
10 évvel ezelőtt
·
#28622
Kedves Gábor! Én is hullott barackot, szilvát teszek bele, de csak azt, ami nem indult rohadásnak. A két nagyi főz elég lekvárt, a pálinkának nagyobb a keletje, így gazdaságosabb megoldás azzal foglalkozni. Arról meg nem is beszélve, hogy szenvedélyes pálinkagyűjtő vagyok. :laugh:
10 évvel ezelőtt
·
#28646
Csak tanácsként: azért a pálinkafőzés jogi hátterének is utána kellene nézni, mielőtt itt bárki felelőtlen nyilatkozatokat tenne.
10 évvel ezelőtt
·
#28650
Üdv! Jogi háttér most annyi, hogy egy háztartásban évi 50l 86 V/V %-os, azaz 86l 50V/V-s pálkót főzhetsz vett vagy saját gyümölcsből, max. 100l-es saját főződön (amit mostanában be kell jelenteni), vagy főzethetsz bérfőzőnél. Pálinkát pedig vacak gyümölcsből, sáros bakancsból és lereszelt vécédeszkából is lehet főzni, de nem lesz finom! Nem lesz káprázatos aromája, nem lesz élvezet a csócsálgatása. Kaparja a torkot, acetonos, rosszat büfizel utána. A gyümölcsök többségéből a jó cefre ízre, szagra, állagra olyan, mint a lekvár - mert olyan szintű gyümölcsből van. A friss potyadékot kell felszedni a fa alól, mert ha rázod, az éretlen is belekerül
10 évvel ezelőtt
·
#28652
Azért ennél kicsit bonyolultabb az a jogi háttér:A saját főző annyit jelent, hogy kereskedelmi forgalomban vásárolt főző, melyet számlával kell tudni igazolni. A külföldről behozott főzőt be kell jelenteni a NAV-nak. A régi illegális főzőket legalizálni kell, az azokon főzőtt pálinka továbbra sem legális, bukás esetén elkobzás és jövedéki birság a jutalom. Évi négyszáz liter főzhető, csak a 86 liter feletti mennyiség adóköteles. A főző nem kölcsönözhető, nem adható bérbe és csak saját cefrét, saját részre főzhetünk adómentesen. A pia nem értékesithető, nem ajándékozható el, stb.
10 évvel ezelőtt
·
#28662
Jelenleg jól felszerelt,nagy szakértelemmel rendelkező szeszfőzdék állnak-megfizethető áron-a cefretulajdonosok rendelkezésére.Osztottam -szoroztam és odajutottam, ha én veszek egy főzőt és elkezdek vele pancsolni,kísérletezni a \"rézelejével\"-nem valószínű, hogy jobban járok mint ha a megbízható főzdémbe hordom továbbra is a cefrét. A magozásról az a tapasztalatom, hogy ha jól összezúzom a gyümölcsöt -kellő kevergetés mellett-az erjedéskor a mag leülepedik a kád fenekén,és azt nem viszem főzetni.Nálunk az a szokás, hogy ha fajtánként eléri a 200 l-t a mennyiség,azt külön üstben főzik.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



1kert.hu - a FELCO specialista

Metszőollót vagy fűrészt keresel?

Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére