Kérdés-Válasz Gyümölcs
Eperfa
Üdv.!
Szép jó reggelt, érdekelne, hogy az eperfát, hogyan kell metszeni, illetve a koronáját hogyan kell ki alakítani.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
10 évvel ezelőtt
·
#28706
Válasz elfogadva
Számtalan korona alakítást lehet végezni rajta. Láttam olyat, hogy a gazda, a ház mellé ültette a fal napos oldalára, és 20-25 méter hosszan elvezette a tetőn lévő csatorna mentén. Van teljes gömb kialakítás, melynél célszerű az ágakat lefelé vezetni a talaj irányába, viszont ott vissza kell metszeni kb a földtől 30-40 cm magasságban, hogy ne érjen le teljesen.
Ki lehet alakítani, olyan formát is, hogy a belsejéből kicsit többet nyesünk ki, hogy több fény érje a belső részt is, ezáltal több lesz a termés a korona közepén is.
Ha növényélettani szempontból vizsgáljuk az eperfát, célszerű úgy metszeni, hogy lefelé hajló ága ne nagyon legyen, hiszen akkor nem megfelelő módon áramlanak, az enzimek, tápanyagok, víz.
Bár a gyakorlatban azt vettem észre, hogy az eperfa egy igen robosztus, strapabíró növény, és nem kell túl nagy figyelmet szentelni a metszésnek Voltaképpen, a metszés csak a fa szépségét fogja befolyásolni, mert teremni minden évben sokat fog. Kérem cáfoljanak meg ha nem így van.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
10 évvel ezelőtt
·
#28706
Válasz elfogadva
Számtalan korona alakítást lehet végezni rajta. Láttam olyat, hogy a gazda, a ház mellé ültette a fal napos oldalára, és 20-25 méter hosszan elvezette a tetőn lévő csatorna mentén. Van teljes gömb kialakítás, melynél célszerű az ágakat lefelé vezetni a talaj irányába, viszont ott vissza kell metszeni kb a földtől 30-40 cm magasságban, hogy ne érjen le teljesen.
Ki lehet alakítani, olyan formát is, hogy a belsejéből kicsit többet nyesünk ki, hogy több fény érje a belső részt is, ezáltal több lesz a termés a korona közepén is.
Ha növényélettani szempontból vizsgáljuk az eperfát, célszerű úgy metszeni, hogy lefelé hajló ága ne nagyon legyen, hiszen akkor nem megfelelő módon áramlanak, az enzimek, tápanyagok, víz.
Bár a gyakorlatban azt vettem észre, hogy az eperfa egy igen robosztus, strapabíró növény, és nem kell túl nagy figyelmet szentelni a metszésnek Voltaképpen, a metszés csak a fa szépségét fogja befolyásolni, mert teremni minden évben sokat fog. Kérem cáfoljanak meg ha nem így van.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
10 évvel ezelőtt
·
#28728
Jó estét kívánok!
Kb. 10 éve ültettem 1 fehér eperfát. A fa szép,egészséges,azonban évről évre alig-alig van rajta termés.Amit terem az is apró,hiányos szabálytalan formájú. Mi lehet az oka,mit lehet tenni?
Köszönettel
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
10 évvel ezelőtt
·
#28740
Tiszteletem!
A gond, hogy még csak 10 éves kevés tápanyag és vízfelvétel lehet az oka, illetve ha más fák veszik körül lombozatukkal, akkor a fény is gondot okoz.
Nekem a kertben 3 fehér eprem van, fontos tavasztól őszig alkalmanként locsolni a környezetét, és nem művelni az aljzatát, de mindenek előtt Türelem!
kb. 20-25 évesen adnak rendes termést elsőre.
Nagyszülői háznál 130 éves eperfa van, na az terem!
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
10 évvel ezelőtt
·
#28902
Szerintem az eperfa néhány év alatt termőre fordul. De ! :
Bár a magról kelt is fog teremni az esetek nagy százalékában. Kérdés , hogy milyen lesz a termés minősége. Azonkívül az eperfák egy bizonyos százalékának a virágai szinte teljes mennyiségben porzós virágzatok és csak az ágak tövén van egy-egy csenevész termős virágzat. ( én díszeperből tudatlanul pont ilyen vesszőt hoztam Bulgáriából, szépen kifakadtak a szemek, de már vissza is gallyaltam, most áll átoltás alatt (ez most alvószemzés), de egyenlőre nem indulnak belőle a Sicilia alvó szemek). Ezért kell vegetatíve oltással ill. szemzéssel szaporítani a magunknak való egyedet.
Jó alternatíva az is, ha fajtabiztos oltványt veszünk.
Alapvetően két fajról van szó.
1. - Morus Alba a fehér eperfa. Ez a közönségesen általunk ismert kínai eredetű eperfa. Termése lehet fehér, krém, cirmos , rózsaszín, piros , és \"fekete=sötétbíbor\". A levele puha ,valamelyik levele mindig sallangos. Ezt az országut menti fát etették anno a selyemhernyókkal. Ennek is tejnedve van. Íze a jellegmentes édes fehér eper íz.
Alapvetően két nagyszemű fajta kapható . A Sicilia nagyszemű fekete termésű (ennek alaktalan polyclon jellegű levelei vannak)és a szabályos megjelenésű nagyszemű fehér termésű Eldorádó.
2.- Morus Nigra , vagy fekete eperfa ( a dunántúlon szederfaként titulálják). Balkáni eredetű . A rómaiak hozták be hozzánk magukkal. Ritkaság. Az egyik ( nem tudom , hogy szabad-e reklámozni) ..kert netes kereskedésben angol nyelves szaporítványa kapható. Izletes savakban gazdag termése gömbölyded. Kevesebbet terem 5ft-nyi nagyságú. Durvább anyagú levele nem karélyos sehol, finoman fogazott a széle. Csomagoló papír tapintatú.
Fonáka finoman szőrös, kinézetre a szőlő és a füge közötti átmenetre hasonlítható. Az oltványra rátekintve elsőre egy torzonborz szőlőnövény habitusú. Nem fejlődik olyan erőteljesen mint a M. Nigra. Ennek is tejnedve van. Ez csakis feke epret terem.
A két faj egymásba oltható.
Érdekesség, hogy nagyon közeli rokonuk a füge.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Üdv, van az udvarban a háznál ahova költöztünk egy 20év körüli eperfa. Tavaly is ledobta a virágát állítólag minden évben ledobta eddig, s idén is kezdi pedig semmi zavaró fa vagy ilyesmi nincs a közelben, a kert másik végében szépen teremnek az eperfák.
Miért lehet ez, lehet, hogy porzó?
Miért lehet ez, lehet, hogy porzó?
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
- Oldal :
- 1
There are no replies made for this post yet.
Kérjük, jelentkezz be, hogy válaszolhass
A válasz elküldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be az űrlap segítségével, vagy regisztrálj egy fiókot, ha új vagy itt. Regisztráció »