Tél végén vágjuk vissza az elszáradt növényi részeket

Tél végén vágjuk vissza az elszáradt növényi részeket

Hasznosak a hidegben.

Bár ősz végére a legtöbb növény elszárad a kertünkben, nem feltétlenül teszünk jót azzal, ha minden barna, hervadt növényi részt akkor visszavágunk. Érdemes az évelők és fűfélék többségét meghagynunk télire még így száradt, barna állapotukban is!

elszaradt novenyi reszeket 03

Télen a száraz hajtások, elszáradt virágok kecsesek, mutatósak is lehetnek, gondoljunk például a napraforgó nagy tányérjaira. Számos állat csemegézhet a magokból, élelmet jelentenek például a madarak számára.

elszaradt novenyi reszeket 02

Ráadásul az elhalt növényi részek a talajt is takarják, szigetelnek, a talajközeli vegetatív részeket védik. A téli kemény hidegek így kevesebb kárt tudnak a növényekben tenni. A téli napsütés pedig nem tudja a talajt felmelegíteni, így a növények nem hajtanak ki idő előtt.

elszaradt novenyi reszeket 04

A hervadt részektől elegendő a tél végén, a tavaszi kihajtás előtt megszabadulnunk. Némelyiküket kézzel is könnyen ki tudjuk törni, de akad olyan növényi rész, amelyhez a metszőollót kell segítségül hívnunk. Az elszáradt részeket a talaj közelében vágjuk vissza.

elszaradt novenyi reszeket 05

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?