Tél végén vágjuk vissza az elszáradt növényi részeket

Tél végén vágjuk vissza az elszáradt növényi részeket

Hasznosak a hidegben.

Bár ősz végére a legtöbb növény elszárad a kertünkben, nem feltétlenül teszünk jót azzal, ha minden barna, hervadt növényi részt akkor visszavágunk. Érdemes az évelők és fűfélék többségét meghagynunk télire még így száradt, barna állapotukban is!

elszaradt novenyi reszeket 03

Télen a száraz hajtások, elszáradt virágok kecsesek, mutatósak is lehetnek, gondoljunk például a napraforgó nagy tányérjaira. Számos állat csemegézhet a magokból, élelmet jelentenek például a madarak számára.

elszaradt novenyi reszeket 02

Ráadásul az elhalt növényi részek a talajt is takarják, szigetelnek, a talajközeli vegetatív részeket védik. A téli kemény hidegek így kevesebb kárt tudnak a növényekben tenni. A téli napsütés pedig nem tudja a talajt felmelegíteni, így a növények nem hajtanak ki idő előtt.

elszaradt novenyi reszeket 04

A hervadt részektől elegendő a tél végén, a tavaszi kihajtás előtt megszabadulnunk. Némelyiküket kézzel is könnyen ki tudjuk törni, de akad olyan növényi rész, amelyhez a metszőollót kell segítségül hívnunk. Az elszáradt részeket a talaj közelében vágjuk vissza.

elszaradt novenyi reszeket 05

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR