
Kérdés-Válasz Gyümölcs
Érdemes-e keserűmandula alanyra oltani vagy szemezni sárgabarackot?
Nincs lehetőségem arral,hogy locsoljam a fát és gondoltam ha mandula alanyon van talán jobban bírj a szárazságot.
Vagy az alanytól nem is függ,hogy az oltvány meddig képes elvisleni a szárazságot?
Érdemes egyáltalán a sárgabarackot ilyen szempontból oltani,szemezni?
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#12517
Válasz elfogadva
Kedves Ádám! Régebben mikor az őszibarackot még erőssen meszes,köves,száraz hegyoldalakon termesztették keserűmandula alanyt használtak.Azért,mert ilyen viszonyok között mérsékelt növekedésű,nem sárguló,termékeny,fagyálló fákat nevel.De idővel az őszibarack termesztése egyrészt a homoktalajokra,másrészt középkötött-kötött,jobb vízellátottságú,és nem erőssen meszes talajokra tevődőtt át.Ezeken a talajokon viszont a keserűmandula nem érzi jól magát és ezért jelenleg szinte kizárólag vadőszibarack alanyokat használnak.Mivel hazánk eggyes vidékein a kajszit nevezik sárgabaracknak gondoltam ideírom,hogy az ő alanyai a vadkajszi és a myrabolan.A vadkajszialany a homoktalajt és a szárazságot jobban viseli nagyméretű fákat nevel és kb. 7 éves korban ad már teljes termésmennyiséget.A myrabolan alnyú fák nagyok,és középkötött vályogtalajon,évi kb.600mm vízmennyíség felett érzik jól magukat. szintén 7 év múlva adnak teljes termét.Használatos még a szilvaklón is,mellyen középerős fák fejlődnek és vályog vagy agyagtalajra valók. :-)
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#12517
Válasz elfogadva
Kedves Ádám! Régebben mikor az őszibarackot még erőssen meszes,köves,száraz hegyoldalakon termesztették keserűmandula alanyt használtak.Azért,mert ilyen viszonyok között mérsékelt növekedésű,nem sárguló,termékeny,fagyálló fákat nevel.De idővel az őszibarack termesztése egyrészt a homoktalajokra,másrészt középkötött-kötött,jobb vízellátottságú,és nem erőssen meszes talajokra tevődőtt át.Ezeken a talajokon viszont a keserűmandula nem érzi jól magát és ezért jelenleg szinte kizárólag vadőszibarack alanyokat használnak.Mivel hazánk eggyes vidékein a kajszit nevezik sárgabaracknak gondoltam ideírom,hogy az ő alanyai a vadkajszi és a myrabolan.A vadkajszialany a homoktalajt és a szárazságot jobban viseli nagyméretű fákat nevel és kb. 7 éves korban ad már teljes termésmennyiséget.A myrabolan alnyú fák nagyok,és középkötött vályogtalajon,évi kb.600mm vízmennyíség felett érzik jól magukat. szintén 7 év múlva adnak teljes termét.Használatos még a szilvaklón is,mellyen középerős fák fejlődnek és vályog vagy agyagtalajra valók. :-)
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#12521
Hogyhogy egyes vidékein nevezik a kajszit sárgabaracknak? Minden rendes helyen!!!!!!!!! Mandulára lehet egyébként kajszit oltani és ezáltal, szárazságtűröbb is lesz, ez mind igaz. Vannak más szempontok is, de mint lehetséges alany teljesen korrekt.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#12524
Hát Zsolt errefelé bizony nemegyszer hallottam,-sőt vásárcsarnokban kofáknál kiírva is láttam-,hogy azokat az őszibarack fajtákat amik héja éretten csak kissé festenyezett pirossal,vagy szinte egyöntetűen sárgásak lesárgabarackozták.Amikor megérdeklődtem,hogy milyen fajta barack ez? Akkor pedig kedvesen megválaszolták: -nem látja angyalom ?Hát sárga barack.Mondtam ,hogy szerintem a sárgabarack az a kajszi,ez pedig itt őszibarack.Mire ők bólógatni keztek-igen őszi sárga barack.Mivel ekkor kajszi már rég mutatóban sem volt a piacon nem volt mivel bizonyítanom állításomat,ezért úgy döntöttem:váltsa meg más a világot,és hazamentem.Na ezért írtam,hogy egyes vidékeken -mert úgy láttam,nem mindenhol és nem mindenki.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#12531
Köszönöm a válaszokat és a megerősítést is.Kajszi barackról lenne szó. Vagy sárga kinek, hogy tetszik.Nem tudom milyen a talaj. ILyenkor amikor megázik sötétbarna és jó tapadós.Erdő szélén van a telek.Igen a szárazságtűrés elég fontos nekem.Milyen a vadkajszi? Ami megról kell?Midegy melyik fajtáról van ?Hol szerezhetnék myrabolánt ? Találtam egy szilvaféleséget aminek kissebb méretű halvány vöröses termése volt.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#12533
No ezért irtam, hogy minden rendes helyen. A rendetlen helyeken meg szin alapján döntik el. Ezen az alapon akár citrom is lehetne, mert a szine hajaz rá. A történet aranyos: őszi sárga. Meggyőzni meg úgysem lehetett volna. Csak jobban tudja, hogy mit árul. Azért én, amilyen genyó vagyok a fajtát firtattam volna, hátha nagy nagy nehezen zavarba jöttek volna.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#12534
Kedves Ádám!Az a jó, ha erdő mellett van a telek. Ott általában jó a talaj. A legjobb benne, hogy nem kell semmire gondot forditania. Nem lényeges az alanyválasztás és növényvédelemre sincs semmi szükség. Kár a környezetet terhelni kemikáliákkal, mert azok a végén a nyulakba, őzekbe és más aranyos állatokba fognak felhalmozódni, amikor tövig lerágják keményebb teleken a fákat, hacsak nincs bekeritve úgy hat méter magasan és nincs 380 V a keritésbe vezetve, kevés taposóaknával füszerezve.A vadkajszi az a fajta, amelyik rúg, harap, csip és karmol, miközben sürün káromkodik. Kiszámithatatlan és veszélyes fajta.A myrobalan az a fajta, amelyiknek nagyobb a magja, mint maga a gyümölcse, ezért van kivül. Lehetséges, hogy erre talált rá. Maga a gyümölcs nem szilva alakú, hanem inkább gömbölyű. Egyes helyeken /rendes és rendetlen/cseresznyeszilvának, potyószilvának, FOSÓszilvának nevezik. Van, ahol lotyónak, de ezt én sem értem. Nálunk az mást jelent. Az egyik legáltalánosabban elterjedt alany, több klónja létezik. Hátránya, hogy a kajszi gutaütésre talán a legérzékenyebb fa lesz belőle, de a többi sem kutya. Nem ide tartozik, de a kajszit régebben, tengeri baracknak nevezték, pedig ez ellen a betegség ellen viszonylag védett.REngeteg szempont van még: talaj, klima, a terület kitettsége / tájolása / FAGYÉRZÉKENYSÉG, betegségtürő képesség, szárazságtürés, vadkár, ami a gutaütés kockázatát megnöveli stb. stb. Komoly sok oldalas szakkönyvek foglalkoznak magukkal a szempontokkal, ezért nem is érdemes vele foglalkozni.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#12541
Zsolt,most megint úgy ír,hogy oktat,magyaráz,és szórakoztat egyben!Nagyon szeretem az ilyen komentjeit.De viccet félretéve tényleg nem sárgabarackozzák errefelé a kajszit.Hogy miért nem tudom.Viszont a vöröskáposztát lilakáposztázzák-pedig olyan nincs is.Sőt néha rá-rá csodálkoznak a csicsókámra is,hogy mekkora nagy gyömbér/!/Jó 10 éve próbálom megszerettetni a piaci közönséggel a Jánosnapi retket.De néha még mindig rákérdeznek:Ez meg milyen répa?Manapság olyan emberkék is árulnak a piacon,akik örökőlték a telket/papa,apuka / után és nem igazán tudják milyen fajta maga a gyümölcs.De sok van belőle és ezért a felesleget eladják.Úgymint:kékszilva,piros alma stb,stb...Na meg akadnak olyanok is akik valahonnan csuppantóták a szajrét.Hát őket aztán hiába is faggatnám:miféle barack ez tessék mondani?
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#12545
Ezért csodálatos a Magyar nyelv! Talán az egyik legváltozatosabb nyelv, csak nem műveljük. Arany János most forog a sirjában. Csak a toportyánféregre gondolva. Ma hányan tudnék megmondani, hogy miféle, kiféle, keféle Igy van ez a kajszival is. Felkapom a fejem, ha valaki tengeri baracknak nevezi. Az nagyon tud valamit, vagy bambán másol valahonnan valamit. A mi tájegységünkön szinte ismeretlen ez a kifejezés, de a káposzta már lehet lila./Anno Ujjhelyy Úr hozzászólásán itt fogtam gyanút/ A stifolder meg szintén ismeretlen, de Önöknél talán nem.Igaz nem ismerem a gyömbér világpiaci árát, de azonnal adja el a csicsókát gyömbérnek, bár lehet hogy rosszul jár, mert múlt évben 600Ft/kg áron adták a balekoknak nálunk a csicsókát, ráncosan, meggyürve, fonnydtan. Ezt régen nálunk földi almának nevezték és milyen érdekes a franciák ugyanigy nevezik a krumplit/burgonyát. Lehet, hogy tudunk franciául? Vagy ők magyarul?Summa summarum: Nyelvében él a nemzet, de nyelvével még senki nem nemzet.tUi: csicsóka nem egyenlő krumpli
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#12550
Érdemes akkor azzal vacakolnom,hogy mandulár oltsa sárgabarackot,hogy jobban bírja majd a 4-5 hónapos csapadékhiányos időszakot vagy az is jó (nekem hozzánemértőnek)amit a kertészetekben kapni? Mert a szárazságtűrés fontos lenne. A kisebbik sárgabarckfánkat igencsak megvislete az idei év.Talán a tavalyival együtt.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#12551
Érdemes akkor azzal vacakolnom,hogy mandulár oltsa sárgabarackot,hogy jobban bírja majd a 4-5 hónapos csapadékhiányos időszakot vagy az is jó (nekem hozzánemértőnek)amit a kertészetekben kapni? Mert a szárazságtűrés fontos lenne. A kisebbik sárgabarckfánkat igencsak megvislete az idei év.Talán a tavalyival együtt.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
12 évvel ezelőtt
·
#12552
Mindenképpen érdemes, csak rá kell érezni az izére. Az egy egészen más fa lesz, mint amit csak úgy vásárol az ember. Az a saját műve lesz és meg fogja látni, hogy másképpen fog viszonyulni hozzá, sokkal jobban fog kötődni hozzá.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
- Oldal :
- 1
There are no replies made for this post yet.
Kérjük, jelentkezz be, hogy válaszolhass
A válasz elküldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be az űrlap segítségével, vagy regisztrálj egy fiókot, ha új vagy itt. Regisztráció »