Így tegyük el télire a kerti szerszámokat, eszközöket

Így tegyük el télire a kerti szerszámokat, eszközöket

A metszőollóra külön figyeljünk!

A meleg őszi napokat érdemes kihasználni a téli készülődésre is, ilyenkor rendbe tehetjük a kerti eszközöket, szerszámokat. A nem megfelelő tárolás általában rozsdásodáshoz vezet, főként, ha párás levegőjű helyiségbe kerülnek a szerszámok. A rozsda tönkreteszi a fémfelületeket, a rozsdás eszközökkel dolgozni sokkal nehezebb, fárasztóbb.

szerszamokat tegyuk el 05

Éppen ezért érdemes a télre az eszközöket, szerszámokat is felkészíteni. Alaposan tisztítsuk és töröljük meg őket, szükség szerint élezzük meg az utolsó használatot követően! Az esetleges rozsdát dörzsöljük, csiszoljuk le, majd finoman olajozzuk be a felületet.

szerszamokat tegyuk el 02

Húzzuk meg az összes csavart és ilyenkor cseréljük a fogantyút is, ha szükséges. A legjobb fogantyúk egyébként a kőris fájából készülnek, mert kemény, könnyű, de nem törékeny, ezért nagyon jól tompítja az ütéseket.

szerszamokat tegyuk el 03

A vágófelülettel rendelkező szerszámokat, így a metszőollót, a fűrészt, a késeket röviden, magas alkoholtartalmú folyadékkal fertőtlenítsük, így megakadályozzuk, hogy életképes gombaspórák, baktériumok, vírusok maradjanak rajtuk és később tovább terjesszük azokat.

szerszamokat tegyuk el 04

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR