1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. február 20. Szerda
  10 Válasz
  11.5K Megtekintés
Tiz èves besztercei szilvafàm tele van viràggal, de termès alig van rajt. Megbizhatònak gondolt faiskolàban vettem, tràgyàztam, semmi eredmèny. Mi lehet az oka a termèketlensègènek? Segítsègèt köszönöm.
11 évvel ezelőtt
·
#13151
Válasz elfogadva
Nagy valószínűséggel mozaik vírus. A Besztercei igen fogékony rá. A levelein jellegzetes mozaikszerű világosabb foltok vannak ilyenkor.Sajnos ki kell vágni a fát,mert megfertőzi a többi csonthéjast is. Nem gyógyítható.A szerszámokat fertőtleníteni kell,hogy ne vigye át a többi fára.
11 évvel ezelőtt
·
#13151
Válasz elfogadva
Nagy valószínűséggel mozaik vírus. A Besztercei igen fogékony rá. A levelein jellegzetes mozaikszerű világosabb foltok vannak ilyenkor.Sajnos ki kell vágni a fát,mert megfertőzi a többi csonthéjast is. Nem gyógyítható.A szerszámokat fertőtleníteni kell,hogy ne vigye át a többi fára.
11 évvel ezelőtt
·
#13154
Én szilva himlőre-/ Plum pox virus, PPV, Sharka elnevezéseit ismerem/- tippeltem volna. Beszterceinél a tünetek jól manifestálódnak, mind a levélzeten, mind a gyümölcsön és annak magján. Amennyiben a fentiek elváltozást a normálistól nem mutatnak, egyéb élettani körülmény is lehet. Amikor gyümölcskezdemények vannak, csak lepotyognak, úgy szilvadarazsakról lehet szó.A továbbiakban az sem kizárt, hogy nem az a fánk van, amit gondoltunk. Nem lenne egy elszigetelt eset, ha ez egy egészen másfajta lenne és egyben idegen beporzást igényelne. Néha nem számit a certifikáció.
11 évvel ezelőtt
·
#13185
Köszönöm a segítséget, idegen beporzást hogyan gondolta? Ültessek melléje egy másik szilvafát? Milyen fajtàt?Üdvözlettel Orbán Balázs
11 évvel ezelőtt
·
#13187
Igen, az idegenbeporzás, annyit jelent, hogy pollenadó kell neki a termékenyüléshez és ahhoz, hogy termést produkáljon. Amennyiben Besztercei a fajta, úgy elméletben nem kiván porzót. Néha előfordul, hogy nem azt kapjuk, amit szerettünk volna, mert leesik a dögcédula, aztán rárakják a legközelebbi fára. Ahhoz, hogy biztosat lehessen mondani, meg kell várni, hogy a fa ebben az évben milyen tüneteket produkál.Mint emlitettem a szilvadarázs fajták is tudnak olyan károkat okozni, hogy nem lesz termés. A himlő tünetei tavasszal a leveleken jól felismerhetőek, fény fele tartva a levelet, bár erre sincs szükség, ha ismerjük a szimptómákat, melyek aztán később kicsit halványulnak. Sajnos kajszira is átterjedhet, ahol még látványosabb, majdnem hogy szép tüneteket okoz. Védekezni ellene nem tudunk. Az hogy virusmentes olványt vásárolunk ma már nagyon kevés, mert az arra fogékony fák nagy valószinűséggel vissza fognak fertőződni, mert a betegség nem csak a fertőzött művelő eszközökkel terjed, hanem a virágporral is. Amennyiben a fa tényleg Besztercei és tényleg ezen betegségben szenved, úgy megérett a kivágásra. Ezt a Növényvédő Állomáson biztosra be tudják azonositani, ha nem bizik saját megitélésében. Utána sharka virusra érzékeny fajtát ne ültessen. Ma már vannak a virusra toleráns / tünetek megjelennek, de komolyabb károkat nem okoznak/ és rezisztens fajták, ahol a tünetek sem manifestálódnak.Kérdés ugye az is, hogy ezidáig mennyi termést produkált a fa. amennyiben volt rajta rendesen termés, akkor idegenbeporzás esetében volt idáig porzója, de az is lehet, hogy a szomszéd kivágta, ezt nem tudni. Igy kicsit sokismeretlenes az egyenlet, de megoldható, idővel. Az a kevés termés, ami volt rajta, az nem mutatott semmiféle degenerációt?
11 évvel ezelőtt
·
#13226
A sharka és a szilvadarázs kártétele közötti különbség jól észlelhető: ha a virágzás után nem sokkal, 1 cm-es méret előtt lehullanak a szilvák, és lyukasak, akkor darázs, ha csak érés előtt, akkor sharka.Egy kisebb összeget fel mernék tenni, hogy ez utóbbi, és ki kell vágni. Az országban már alig vannak sharka-mentes részek, és a Beszterceinél érzékenyebb fajta nem is nagyon létezik nálunk.
11 évvel ezelőtt
·
#13262
Tisztelt Kertbarát!Kevés az információ amit leirt a szilvafáról de én ugy gondolom, hogy a növényvédelemre kell nagyobb gondot fordítani. Azt irta ,hogy normálisnak tartja a virágzás és mivel a besztercei szilva nem igényel idegen beporzást igy a növényvédelmet kell szakszerűbben végezni.Javaslom a tavaszi réztartalmu lemosópermetezést.Majd virágzás előtt egérfül állapotban levéltetü ősanyák-gyűmölcsmolyok-atkák áttelelő alakjait gyériteni az Önöknél kapható vegyszerekkel.Pl Karate Zeon. Kérje a bolti szakember tanácsát. Majd virágzás kezdetekor a monilia elleni védekezés és virághullás kezdetén ujra permetezni Topas 100 EC vagy Chorus amelyik kapható. Majd zöldszilvára védekezni Aktara+Thiovit Jet+dithane M45 ,A nyár folyamán figyelni kell a levéltetü és atka szaporodását és ezek ellen célzott permetezést alkalmazni. Remélem ha a növényvédelme rendben és szárazság sem lesz a nyár folyamán bőséges szilvatermésben lesz része. Ugyanis tudni kell,hogy a besztercei szilvafa érzékeny a vizhiányra.Ha lehetőség van rá aszályos időszakban meghálálja az öntözést.Sok sikert a kertészkedéshez.
11 évvel ezelőtt
·
#13265
Egészséges szilvafára ez jó terv, de sharkás Beszterceire a legjobb növényvédelem a láncfűrész.
11 évvel ezelőtt
·
#13286
Tisztelt kertbarátok!Már használtam én is GYÖKÉRMETSZÉSES módszert de addig több esélyt adtam a fáknak,hogy termést adjanak . Igaz ami fertőzésveszélyt rejt magában az tűzre kell hogy kerűljön!De miről van itt szó.Adott egy jól virágzó szilvafa és alig van rajta termés Tehát a szilva hímlővírus(sharka vírus)egyik jellegzetes tünetéről,hogy a szilva érés elött lehullik és a lehulott gyümülcs töppedt esetleg behorpadt -nincs szó.Más ismérvei a levelen mutatkoznak szórt vagy ellenfényben a leveleken jellegzetes minták vizes foltok láthatóak.Ha ezek a tünetek voltak a tavalyi évbe akkor kár a növényvédelemmel foglalkozni.De ha ezek a jelek nem mutatkozta akkor a növényvédelem megér egy misét és kapjon még egy év türelmi idöt ez a fa. Személyes tapasztalatról beszélek mivel öt éve vásárolt kertemben állt egy30-40 év köruli besztercei fa nosztalgiából ragaszkodtam hozzá. A vásárlás évében még kóstoló sem volt rajta. A gondos növényvédelemmel elértem, hogy a tavalyi évben nem tulzok ha azt állitom, hogy fele termést leegyeltem róla hogy ne legyen a fa tulterhelve. Az is igaz, hogy mikor ezt a fát ültették még ritkább volt a vírusfertőzés.
11 évvel ezelőtt
·
#13293
Kedves Balázs!Én rögtön válaszoltam a kérdésére, de látom, hogy a levelet még midig nem nyitotta meg.
11 évvel ezelőtt
·
#13312
Kedves Balázs!A levél megnyitásához, először a Bálint Gazda honlapot kell megnyitni, aztán a saját fiókot és ott lesz, hogy üzeneteim. Ugyanaz, amit most is használt, amikor irt nekem. Beérkező üzenetek közt kell keresni. Elvben az email fiókjában is meg kell, hogy jelenjen: kertbarát üzenete érkezett Sok sikert.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére