Közvetlenül a virágzás után vágjuk vissza a levendulát

Közvetlenül a virágzás után vágjuk vissza a levendulát

Fontos az időzítés.

Augusztus végén még sok kertben virágzik és ontja a kellemes illatot a levendula. A legtöbb levendulafajta többéves, sokáig örülhetünk a lila virágú szépségnek. Ahhoz, hogy tömör, formatartó bokrocska váljon belőle, évente egyszer-kétszer vissza kell vágnunk a növényt. Nagyon fontos a metszés időzítése, de a növény kora és állapota is szerepet játszik.

levendula viragzas utan 02

A levendula fásodó szárú félcserje, amely idővel vastag, fásodó ágacskákat fejleszt, ezeken se levél, se hajtás nem fejlődik. Ha évekig hagyjuk ezeket vágás nélkül nőni, akkor a súlyuk miatt az oldalukra fekszenek egy idő után, veszítenek a szépségükből. Rendszeres metszéssel elérjük, hogy az alapról mindig új hajtások fejlődjenek, és lassabban fásodjanak, a levendula jobban elágazódó, sűrűbb legyen.

levendula viragzas utan 05

A visszavágás ideális időpontja a késő nyár, amikor a virágzás ideje már a vége felé közeledik. A magérlelés ezt követően kezdődne, amennyiben ilyenkor visszavágjuk a növényt, energiáját nem a termésképzésre, hanem egy második virágzásra tudja fordítani.

levendula viragzas utan 03

A metszés sose történjen ősszel, mivel ilyenkor az új hajtások már nem tudnak télig fásodni, megerősödni, ezért lefagynak. Melegebb régiókban viszont még ősszel is végezhetünk korrigáló metszést, mert az enyhe tél nem tesz kárt a növényekben. Bizonytalanság esetén inkább várjuk meg a tavaszt, az első hajtások fejlődése előtt vágjuk vissza a növényt.

levendula viragzas utan 04
BTC Library

A visszavágásnál legyünk nagyvonalúak, normál esetben harmadára-felére rövidíthetjük a hajtásokat, a növény ezt tolerálja. Az idősebb, fásodott növényeket akár kétharmadukkal is kurtíthatjuk. Alapvetően a fiatalabb növényeket jobban lehet metszeni, mint az idősebbeket, a hosszabb, fásodott hajtásokkal óvatosan bánjunk. A metszést a zöld részben végezzük. Ha túl mélyen vágunk a fás részben, fennáll annak a veszélye, hogy nem tud a növény újra kihajtani. Ha jól metszünk, akkor a levendula egy hónapon belül új hajtásokat hoz, a következő nyáron pedig ismét illatfelhőbe burkolja a kertünket.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?