1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. február 24. Vasárnap
  6 Válasz
  6.1K Megtekintés
Az egyik cikkben azt olvastam, hogy a citrusfélék tartósítására mindenképpen használnak imazalil és prokloráz nevű tartósítószereket, amelyek fogyasztása veszélyes. Engem az érdekel, hogy ezek a szerek konkrétan milyen káros hatással vannak az emberi szervezetre. Tisztelettel: Novák László
11 évvel ezelőtt
·
#13195
Válasz elfogadva
Azt hiszem, erre vonatkozó kiterjedt éllettani kutatások még nem állnak rendelkezésre. A citrusfélék tartósitására használatos anyagok állitólag csak a héj falába szivódnak fel és viszonylag kevés ember fogyasztja a déli gyümölcsöket az héjukkal együtt. Sütemények izesitésére szokták a reszelt citromhéjat felhasználni, ezért az árusitóhelyeken fel kell tüntetni, hogy kezelt, vagy bio gyümölcsről van szó. Nem feltételezem, hogy egy szelet süti letális dózist tartalmazna. Régen a lovakat kis mennyiségű arzénnel kezelték az lókupecek. Ettől szépen kiteltek a gebék és a szőrük szép fényes lett, igy jobb áron keltek el. Vannak méreganyagok melyek a májban akkumulálódnak és csak hosszú, folyamatos bevitel után okoznak problémát. A feltett kérdésre talán az Orvosi hetilapban, -ha van még ilyen-, kapna szakszerű választ. Mindettől függetlenül jut nekünk elég méreganyag, akár az Unióból is, hogy ne szenvedjünk hiányt.Amennyiben valakinek az anyósával vannak gondjai, hát nem egy célravezető megoldás citromhéjjal táplálni, mert nem leszünk a mama kedvence és az eredmény is csak hosszútávú és kétes. :sad:
11 évvel ezelőtt
·
#13195
Válasz elfogadva
Azt hiszem, erre vonatkozó kiterjedt éllettani kutatások még nem állnak rendelkezésre. A citrusfélék tartósitására használatos anyagok állitólag csak a héj falába szivódnak fel és viszonylag kevés ember fogyasztja a déli gyümölcsöket az héjukkal együtt. Sütemények izesitésére szokták a reszelt citromhéjat felhasználni, ezért az árusitóhelyeken fel kell tüntetni, hogy kezelt, vagy bio gyümölcsről van szó. Nem feltételezem, hogy egy szelet süti letális dózist tartalmazna. Régen a lovakat kis mennyiségű arzénnel kezelték az lókupecek. Ettől szépen kiteltek a gebék és a szőrük szép fényes lett, igy jobb áron keltek el. Vannak méreganyagok melyek a májban akkumulálódnak és csak hosszú, folyamatos bevitel után okoznak problémát. A feltett kérdésre talán az Orvosi hetilapban, -ha van még ilyen-, kapna szakszerű választ. Mindettől függetlenül jut nekünk elég méreganyag, akár az Unióból is, hogy ne szenvedjünk hiányt.Amennyiben valakinek az anyósával vannak gondjai, hát nem egy célravezető megoldás citromhéjjal táplálni, mert nem leszünk a mama kedvence és az eredmény is csak hosszútávú és kétes. :sad:
11 évvel ezelőtt
·
#13225
A neten rá lehet keresni. Pl.:Szintén szüret után kezelik a déligyümölcsöket az imazalil nevű növényvédőszerrel, amelynél állatkísérletekben libabőrösséget, izomkoordinációs zavarokat, remegést, émelygést, hányást figyeltek meg. Egy 2001-es angol toxikológiai értékelés szerint a szer patkányoknál a máj kóros megnagyobbodását okozta, és megzavarta a pajzsmirigyműködést. Embereknél kontakt dermatitiszről (a bőrrel közvetlenül érintkező idegen irritáló anyagok által kiváltott bőrreakció) találhatók adatok.Megemlítendő még a prokloráz nevű gombaölőszer, amelyet a brüsszeli Comité Scientifique de Toxicologie, Ecotoxicologie et lEnvironnement (Toxicitási, Ökotoxicitási és Környezetvédelmi Tudományos Bizottság) egy 2004-es jelentésében „a belső elválasztású mirigyeket potenciálisan zavaró hatású növényvédőszerek közé sorolt.
11 évvel ezelőtt
·
#13243
[quote name=Wagner Zsolt]A citrusfélék tartósitására használatos anyagok állitólag csak a héj falába szivódnak fel és viszonylag kevés ember fogyasztja a déli gyümölcsöket az héjukkal együtt. :sad:Ebben teljesen igazad van, de ne felejtkezzünk meg a kandírozott narancs, citrom, vagy grapefrút héjról.Engem ebben a héjkezelésben az zavar, hogy -mint már említettétek is- kevés róla az információ. Azt olvastam a gombaölő 80 nap alatt bomlik le. Ez elég hosszú idő. Ugyanakkor arról nincs szó, hogy pl sütés-főzésre hogy reagál.Igaz ami igaz éppen elég mérget eszünk így is, de ha már megtehetjük, hogy elkerüljük, szerintem érdemes odafigyelni vásárláskor, ha a héjat is fel akarjuk használni.
11 évvel ezelőtt
·
#13247
Kedves Kriszti!A probléma az, hogy nem csak e két anyaggal kezelik a déli gyümölcsöket, hanem más, aromás szénhidrogénekkel és még ki tudja mivel. Ezért nem is ragadtam le e két hatóanyagnál, hanem általánosságban irtam, amit irtam. A neten sok hülyeség található pro és kontra. A felszivódással kapcsolatban azt irtam, hogy a hatóanyagok állitólag csak a héjba szivódnak fel. Nos én már olvastam olyat is, hogy a gyümölcs húsából is mutatták már ki, csak nem akartam pánikot kelteni. Gondoljunk bele, hogy nálunk itt, az agyon meg vissza szabályozott EU-ban milyen élelmiszertörvények vannak hatályban és mégis mennyi szemetet megetetnek velünk. Az uborka görbülete viszont kardinális kérdés.Nos a világ másik végén ezek a törvények nem is érvényesülnek, kvázi majdnem azzal kezelik, amivel akarják. Behozatalkor meg vagy vizsgálják, vagy nem. Tekintettel arra, hogy a héj elenyésző mértékben számit élvezeti cikknek, vagy tápláléknak, szerintem erre vonatkozó szabályozás hiányos. Szerintem nem jobb a helyzet a bio minősitésű déli gyümölcsöknél sem, mert azt ugye ki ellenőrzi. Nálunk a Bio Kontroll Hungária komolyan veszi magát, de hogy mennyi ellenőrzés nélküli bio termék van forgalomba, csak saccolni lehetne. Álláspontom szerint az a gombaölő, ami x idő alatt lebomlik, az hő hatására sokkal gyorsabban, de ezt ne vegye senki készpénznek. Mi emberek egy kicsit meg vagyunk hülyitve itt Európa közepén. Eu direktiva szerint már csak feljavitott tojóketrecbe lehet tyúkot tartani, miáltal múlt év tavaszán már tojás hiány és jelentős árdrágulás lépett fel. Mit csináltunk? Eu-n kivülről hoztuk be a tojást, ahol mit sem számit a ketrec mérete. Ezzel tönkre vágjuk azokat, akik befektettek jó sok pénzt és azokat is akik nem tudtak befektetni, mert nem volt miből, mert tőlük meg nem veszik át a tojást. Mindezeket az ésszerű intézkedéseket napestig lehetnek sorolni.Egy megoldás lehetne, ha saját magunknak termeljük meg a narancsot és citromot, vagy biot vásárolunk, de mint mondtam, az utóbbira ki fog garanciát vállalni? Citrom reszelékben lehet száritottat kapni, az talán valamilyen szinten ellenőrzött. Nincs itt jó megoldás. A saját hülyeségünkbe fogunk belefulladni.
11 évvel ezelőtt
·
#13294
Most igy annyira nem vagyok boldog, mert jó sok citrom héját lereszeltem és kiszáritottam, de bennem fel sem merült, hogy azt vegyszerrel kezelik. Úgy gondolam, ha alaposan megmosom, nem lehet belőle baj. Most az lenne a kérdésem, hogy ezek a vegyszerek igy lebomlanak-e. Bár azt hiszem, hogy kidobom az egészet.
11 évvel ezelőtt
·
#13296
Ez minden szerre különböző, szerintem senki nem tud itt pontosat mondani.De az egész biztos, hogy száraz állapotban, sőt a levegő nedvességtartalmától és oxigénjétől is elzárva 10 év alatt sem bomlik le különösebben.Az egy más dolog, hogy az említettek a gyenge mérgek közé tartoznak, úgyhogy egy kiló szárított citromhéj nagykanállal történő elfogyasztása után több gondot okozna maga a citromhéj, mint a benne lévő mérgek.Azért az ilyen akcióktól tartózkodni kell, a vegyi anyagok rákkeltő hatása miatt, ami vetekedhet a belélegzett légfrissítőkével.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére