Nyár végén, ősz elején is metsszük a sárgabarackfát

Nyár végén, ősz elején is metsszük a sárgabarackfát

Távolítsuk el a múmiákat is.

A kajszibaracknál egészen szeptember közepéig ajánlatos a karbantartó és alakító metszést elvégezni. A metszési sebek így jól tudnak gyógyulni, ezeket az esetleges kórokozó belépési kapukat időben lezárják a fák még a csapadékos ősz előtt.

A szüret utáni metszésnél vágjuk le az egymással versengő ágakat és az idei, letermett termőrészek nagyját. Így tud majd a fa új hajtásokat, új termőrügyeket hozni. A lombkoronát is tegyük szellőssé, világossá. Ügyeljünk arra, hogy az egyéves hajtásokat ne rövidítsük meg, mert akkor csak még erőteljesebb növekedésre serkentjük őket.

sargabarackfat nyar vegen 02

A metszés arra is alkalmat ad, hogy az ágakat megvizsgáljuk, a száraz részeket levágjuk. Gyakran találkozhatunk moníliafertőzéssel, ilyenkor a beteg vagy elszáradt hajtásokat egészen az egészséges részig vissza kell vágni. Távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat, ne csak a fáról, de a földről is szedjük össze őket.

A jól fejlődő kajszifa védett helyre ültetve kiegészítő téli védelmet sem igényel.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR