1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. március 06. Szerda
  5 Válasz
  10.8K Megtekintés
Tiszteletem, van egy kb. 20...30 év közé tehető korú meggyfa az udvarunkban. Korábban küzdöttem a moníliával, egyszer alaposan visszavágtam minden beteg ágát (szinte csak a vastagok maradtak), és azóta egész jól nézett ki. Az utóbbi két évben viszont jó pár vastag ágnak felrepedt a kérde, alóla fűrészpor szerű valamit tudtam kikotorni, valami megrágta a fát. Sok helyen pedig taplógomba illetve valamilyen sárga képződmény keletkezett a kérgen, repedéseknél, illetve egy ágcsonkba diónyi méretű lyukat rágott valami, ott a fa belseje elég puha is. Mi lehet a baj, menthető még vajon a fa? köszönöm előre is a segítséget!
11 évvel ezelőtt
·
#13378
Válasz elfogadva
hát kb ennyi az átlagéletkora a meggyfáknak gyorsan pótolni kell, amíg lehet még az idén, ja és a fának kampec :-)
11 évvel ezelőtt
·
#13378
Válasz elfogadva
hát kb ennyi az átlagéletkora a meggyfáknak gyorsan pótolni kell, amíg lehet még az idén, ja és a fának kampec :-)
11 évvel ezelőtt
·
#13379
ez elég szívás akkor, amint a képeken is látszik, ezen a fán van a gyerekek hintája is :-)na meg azért is, mert nagyon nagy szemű, édes, finom meggy, talán spanyol vagy hasonló, nem tudom, az előző tulaj ültette.újabb kérdések: ha veszek most egy új fát, ültethetem ez a fa törzse mellé? Helyileg csak ott lehet, de nem tudom, elég-e a csemetének az a fény, illetve nem terjed-e át a gombás vmi a csemetére.Amúgy van nagy szemű rezisztens meggyfajta? A monília nagy ellenség, és a környéken van moníliásodó, kevésbé ápolt fa sajnos.http://kepfeltoltes.hu/130306/P1070202_www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/130306/P1070202_www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/130306/P1070205_www.kepfeltoltes.hu_.jpghttp://kepfeltoltes.hu/130306/P1070205_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
11 évvel ezelőtt
·
#13388
A fakérgen látható fehéres gombatestek csak már pusztuló vagy elhalt fákon szokott megjelenni. Amikor megjelennek, az a fa már halálra van ítélve, még ha élőnek is látszik.A sárgás színű gombás fertőzésnek nézett telepek zuzmó telepek.A fatestben látható járatokat nagy testű bogár vagy lárva okozhatta, az ilyen jellegű kártétel orvoslására nincs eszköz a kezünkben, különösen a mélyen és rejtetten élő rovaroknál.Érdemes a fa pótlásáról gondoskodnia.Az új oltványt ne ültesse a fa alá, mert fényhiányt fog okozni. Az öreg fa törzséről a gomba nem támadja meg az új fácskát, mert az a gomba gyengültségű parazita. A fatörzsben élő rovarok viszont áttelepülhetnek az új fácskába, ezért közvetlen közelébe nem ajánlom a pótlást.
11 évvel ezelőtt
·
#13391
A talajuntságról nem is beszélve...A fa kipusztulása után kell legalább 4-5 év, mire a talajuntságot okozó anyagok lebomlanak.A fa kivágása után erre a helyre valami másfajta fa kerüljön (lehetőleg almatermésű, de legalábbis ne meggy vagy cseresznye).A nagy lyukat szerintem harkály csinálta, a kipergő fűrészport pedig az elhalt farészben élősködő rovarok.
11 évvel ezelőtt
·
#13410
Uraim, nagyon köszönöm a válaszokat. Most akkor adott a kihívás: a fa jelentős árnyokot adott a gyermekeknek nyáron játékközben - gyakorlatilag az egyetlen nagy fa. Pótlási lehetőség után kell nézni, figyelembe venni, hogy (egyelőre) kevés a szóba jöhető füves terület az udvaron - sok sajnos a beton.Nehéz feladat, mert hosszú távra kell gondolkodni, az udvarképet, közlekedést figyelembe kell venni, de egyben lehetőség is a megújulásra :-)Üdv és jó kertészkedést!T.Z.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére