Hogyan metsszük meg az egrest, mire eljön a tavasz?

Hogyan metsszük meg az egrest, mire eljön a tavasz?

Megtérülő és a szó szoros értelmében gyümölcsöző tél végi, kora tavaszi munka az egresbokrok felkészítése, hogy az új idényben minél nagyobb, minél több termést hozzanak.

Mindenekelőtt érdemes tudnunk, hogy az egres – amelyet sok helyen piszke, pöszméte, köszméte néven is ismernek – az idősebb ágakon terem gyümölcsöt, semmint az új hajtásokon. Éppen ezért ne metsszük vissza túlzottan, különben nem lesz mit tennünk idén a gyümölcstortába.

Hogy egészen pontosan fogalmazzunk: az egres a fás hajtásokon, az ún. termőágakon terem, ami egyszerűen szólva egy kurta kis ágrész rüggyel. Ezt úgy alakíthatjuk ki metszéssel, hogy az oldalhajtásokat egy-két rügyszemnyire kissé visszanyessük.

Azért, hogy a bokrunk sűrű, kompakt megjelenésű maradjon, a fő csúcshajtást (a törzset) egyharmad részben vágjuk vissza, az ágakat pedig egynegyed részben. Ügyeljünk arra, hogy minden olyan ágrészt metsszünk le, amely később az érő gyümölcsök súlya alatt a földre hajlana.

egres metszese 02

Egyúttal távolítsuk el az elszáradt, elhalt ágakat, továbbá azokat is, amelyek sérültek vagy valamilyen betegség jeleit véljük rajtuk felfedezni.

A Nectria cinnabarina nevű gomba okozza például a vörösszemölcsös ágelhalást. Ilyenkor narancssárgás-vöröses színű, szemölcsszerű duzzanatok jelennek meg a növény elgyengült ágain. Az ilyen ágak lemesztése segít megakadályozni a betegség továbbterjedését. Ugyanez vonatkozik a nyári hónapokban a lisztharmatra és a szürkepenészre is, amelyek szintén károsíthatják az egrest.

A metszés befejeztével segítsünk az egresnek új erőre kapni: a töve körül a földbe ásóval dolgozzunk bele szerves anyagokat, például saját készítésú komposztot, általános komposztot vagy érett trágyát.

egres metszese 03

Bőven van idő még arra is, hogy szabadgyökeres egrestöveket vásároljunk és elültessük azokat. Ezek rendszerint olcsóbbak, mint a konténeres egres, amelyet az év folyamán máskor is elültethetünk.

Ha az egres mellett fehér vagy piros bogyókat termő ribizlibokraink is vannak, azokról a fentiekben leírtak szerint ugyanúgy tudunk gondoskodni. Jó, ha tudjuk, hogy a fekete ribizlit viszont november táján kell alaposan megmetszenünk, mivel ez a cserje a többitől eltérően a fiatalabb hajtásokon hoz gyümölcsöt.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?