felco shop banner ingyenes szallitas


  Nagy József Gyümölcs

Szú az élő fában.

  Kiemelt   Megoldott

Cseresznye fámat megtámadta a szú.Több helyen üreget rágott a törzs kérgében. Egy helyen le is hántottam a kérget, találtam is egyet. Meg lehet még menteni a fát? Ha igen, akkor úgy is hogy a cseresznyék ehetők legyenek ez éven, tehát hogy a mérgek ne szívódjanak fel a gyümölcsökbe.

 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  A szúfélék 1-2 mm-es szabályos kör alakú lyukakat rágnak a kéregbe és a farészbe, majd a kéreg alatt különböző járatokat, kiszélesedéseket készítenek, ahol az utódaik (lárvák) fejlődnek. Ilyeneket észlelt? Van-e szövedék a sérült részeknél?A cseresznyefa törzsén a talajhoz közeli részén vagy mindenhol látható a rágásnyom? Látott lárvákat is a károsított helyeken, azok mekkorák voltak?
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (5)
  • · Nagy József · Vissza a tetejére
   A rágásnyomok a talajhoz közeli részen találhatók egy oldalon.De a talajtól kb. fél méterre más oldalról is mintaha volnának üregek a kéreg alatt.Kopgtatás utján következtetek.A lárva amelyet találtam kb.3-4 cm hosszú lehetet nem olyan túl vastag inkább rózsaszínű mint fehér.Lehet a szú ellen védekezni,nehogy a többi fát is megtámadja?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Antal József · Vissza a tetejére
   [quote name=Nagy József]A rágásnyomok a talajhoz közeli részen találhatók egy oldalon.De a talajtól kb. fél méterre más oldalról is mintaha volnának üregek a kéreg alatt.Kopgtatás utján következtetek.A lárva amelyet találtam kb.3-4 cm hosszú lehetet nem olyan túl vastag inkább rózsaszínű mint fehér.Lehet a szú ellen védekezni,nehogy a többi fát is megtámadja?[/quote]A 3-4cm-es lárva az nem szú lesz, hanem valami komolyabb, cincér, vagy szarvas bogár lárva, be kell ecsetelni felszívódó rovarölővel az egész törzset ugy hogy ázzon
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   A nagy farontó lepke lárvája rózsaszínű, valószínű arról a kártevőről van szó. Védekezési lehetőségek: rovarölő szer oldatot fecskendezzen bele a járatba, és utána zárja le viasszal légmentesen, de csak a szüret után. Megoldás még, hogy dróttal próbálja meg a lárvát a járatában megölni mechanikai úton.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Nagy József · Vissza a tetejére
   [quote name=dr.Némethy]A nagy farontó lepke lárvája rózsaszínű, valószínű arról a kártevőről van szó. Védekezési lehetőségek: rovarölő szer oldatot fecskendezzen bele a járatba, és utána zárja le viasszal légmentesen, de csak a szüret után. Megoldás még, hogy dróttal próbálja meg a lárvát a járatában megölni mechanikai úton.[/quote]A mechanikus megoldáshoz volna egy kérdésem. Felnyithatom a fa kérgét éles késsel azon a helyen ahol üregesen kopog, vagy ikább várjam meg a szüretett és utánna fecskendezzek be rovarölő oldatot mindenhova ahol üreget észlelek.Mindenesetre szombaton készítek képeket és fel is töltöm őket ide. Remélem lárvát is találok.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Németh Szabó László · Vissza a tetejére
   Az én meggyfámat viszont úgy tűnik tényleg a szú támadta meg. Hogyan menthetném meg? A kéreg helyenként elválik, alatta jól láthatók a járatok. Az érintett ágak elszáradnak. Előre is köszönöm!
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »
  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére