metszes banner

Kérdés-Válasz Gyümölcs


  Deilinger Dávid Gyümölcs

Körkérdés: Eperfa gyümölcséből pálinka?

  Kiemelt   Megoldott

Tisztelt olvasók/hozzá értők. Kérdésem a következő lenne: A fekete vagy a fehér eperfa gyümölcséből lehet jobb pálinkát csinálni? (Azt a választ nem fogadom el, hogy mindegy!)

  • · Szalai Gáborné · Vissza a tetejére
    Deilinger Dávidnak!! Ígéretemhez híven tájékoztatom,hogy a fehér eper-cseresznye cefréből igen-igen finom ízű pálinka kerekedett!!!Bár én magam nem vagyok nagy pálinka fogyasztó,de ez esetben kivételt tettem.Amolyan igazi női ínyhez való,nem karcos,lágyabb mint egy barack vagy szilva pálinka,és nem égeti szét a nyelőcsövet,viszont nagyon kellemesen felmelegíti.Az illatában és a zamatában is kiérződnek a gyümölcsök,amikből készült.Hát ez most 50 fokosra sikerült..... :P
    The reply is currently minimized Megmutat
  • Válaszok (12)
    • · Szalai Gáborné · Vissza a tetejére
      Kedves Dávid!Mi a cseresznye cefréjéhez kevertük a fehér eperfa gyümölcsét.Önmagában csak az epret még nem próbáltuk.Még nincs belőle pálinka,az eredményről tájékoztatom. :roll:
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
      Csak azért kérdezem mert ősszel venni fogok eperfát és még nem döntöttem hogy milyen színű legyen, melyiket éri meg jobban használni MINŐSÉGI pálinkának, esetleg ételt készíteni belőle. (lekvár, befőtt, egytálétel ha van recept rá egyáltalán)
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Béla Bá · Vissza a tetejére
      tapasztalatom az hogy fekete eperfa többet terem és nagyobb szeműek, vagy a színe miatt jobban látható a fán? vagy fajta kérdés? nem tudom de nekem anno mindig a fekete nagyobb volt és többet termet,
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
      Azért is érdekelne, mert a fekete szín jobban felmelegszik, talán nagyobb lehet a cukorfoka? Semmilyen tanulmány nem ír róla, legalábbis a neten nem találtam róla semmit, a régi könyveim sem írják, melyik tartalmaz több cukrot. Rasel hálót tervezek kifeszíteni a fa alá kb 50 cm magasságban, így az összegyűjti majd a termést, nem lesz feleslegesen földre hullott gyümölcs ami se esztétikailag, se növényvédelmi okokból nem jó.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
      A kérdés felvetése érdekes. A szilva nagy általánosságban kék, legalábbis ez jellemző rá, bár soha nem vetettem össze a fajtákat szinskála alapján. És mégis az van, hogy pálesznak, hozzáértők szerint a nemtudom szilva a legjobb. Van neki sok más neve is, de ennek a legjobb a cukorfoka. Német nemesités az Elena, aminek adatok szerint 18-as a cukorfoka, ami valahol ott van a nemtudoménál. A többinek lényegesen alacsonyabb, pedig azok is jók. Ez valahol fajta kérdése is és a környezeti tényezők is jelentősen befolyásolják.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Deilinger Dávid · Vissza a tetejére
      Teljes mértékben felcsigázta az érdeklődésemet, az ősszel ültetni fogok 2 eperfát.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
      Elvben a fekete aromásabb, de izlések és pofonok különböznek.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Szalai Gáborné · Vissza a tetejére
      Deilinger Dávidnak!Az elmúlt két hétben az én női pálinkám olyan markáns férfiszesszé alakult át,melyet meginni így már nem igazán tudok.Pedig a cél pont az lett volna,hogy valami ihatót kreáljak.Ezért nem is én főztem,hanem profi pálinkamesterrel főzettem. :o Szóval a cseresznye -eperrel,főzés után két,két és fél héttel héttel gyilkosan brutális.Legalábbis számomra. :cry: Maradok a vörösbornál. :roll:
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
      Azért próbálgassuk kóstolgatni továbbra is. Nem szabad feladni. A pálinkának érlelésre van szüksége úgy, hogy oxigénnel keveredjen. Pár hónap után lesimulnak az izek, az esetleges pálinka hibák is tompulnak, ez inkább az előpárlatosra vonatkozik. Az utopárlatoson csak az ujrapárlás segit. Általában, ha frissen már jó, akkor az csak javulni fog az érlelés során. Hordós tárolásnál, a környezet páratartalmának függvényében az alkoholtartalom mindkét irányba változhat. Az előpárlat leválasztása izlés kérdése is. Az egyik legkényesebb része a lepárlásnak.
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Szalai Gáborné · Vissza a tetejére
      Köszönöm Zsolt a vigasztaló szavait!!!Azt találtam ki,hogy mazsolát áztattam a páleszembe,amit nagyon jólesik eszegetni,egy -egy hajtós nap után..... :-) Érdekes módon ettől semmi bajom nincs,sőt.....
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Sinkovicz István · Vissza a tetejére
      Üdv!Azt mondják, a piros bornak, a fehér pálesznak való. Én vegyesen főztem (kb. fele-fele). Készülj rá, hogy macerás a szedése: csak nylonra rázhatod, jön levél, gally stb., amit nehéz kiválogatni (mosással meg se próbáld, csak kézzel, egyenként!). A végeredmény-itóka brutál finom aromás lett, most két hónapos, még gömbölyödik (de én nem javaslom az oxigénes szellőztetést, mert elszáll az aroma). A kihozatal miatt nagy kincs: mázsa cefréből kb. négy liter 44 V/V-s lett. Csak ünnepnapokra! :-)
      The reply is currently minimized Megmutat
    • · Sinkovicz István · Vissza a tetejére
      Ja, és egy részéből főztünk szörpöt. Nagyon különleges, de bőven a citromsavval hozzá, mert nagyon édes!
      The reply is currently minimized Megmutat

    Lépj be a válaszadáshoz.

    Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


    Itt regisztrálj »

    Partnerek
     

    FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

    Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

    Senior.hu - Teljes élet 50 felett

    Vissza a tetejére