1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2013. szeptember 28. Szombat
  10 Válasz
  7.6K Megtekintés
ÜDV! gyümölcsfa ültetésnél, van jelentősége az északi,vagy déli iránynak?
10 évvel ezelőtt
·
#15247
Válasz elfogadva
Nincs.
10 évvel ezelőtt
·
#15247
Válasz elfogadva
Nincs.
10 évvel ezelőtt
·
#15249
A kérdést nem értem igazán, de az észak és déli iránynak azért van jelentősége. A vándorló madarak is ez alapján tájékozódnak. Sik területen a fák is jobban tájékozódnak ezek alapján. :-) A déli oldalon a gyümölcsök hamarabb fognak beérni. A kérdés csak az, hogy hogyan tudnánk megoldani azt, hogy a fáknak csak egy pólus irányában legyen dimenziójuk. Ezt még nem tudhatjuk. Lejtők esetében azonban nagyobb a jelentőség. Ott a déli kitettség kifejezetten előny, de nem a fák, hanem a lejtő vonatkozásában.Ott a déli kitettség kifejezetten előnyként mutatkozik.
10 évvel ezelőtt
·
#15250
Nekem ez eszembe sem jutott, hogy esetleg a lejtőt akarja megfordítani, hogy az alja legyen felül... :)Van egy ilyen babonaság, hogy nem mindegy az oltási pont iránya. De aki erről ír, az sem tudja megmagyarázni, hogy az alany csonkja legyen északra, vagy a nemes kihajtási iránya. Meg hogy minek.Ez onnan származik, hogy a szemzést lehetőleg - ha egyéb ok, pl. uralkodó szélirány vagy egyéb nem tesz mást szükségessé - az északi oldalra végezzük, hogy ne érje a tűző nap, aminek az első egy-két napban van jelentősége. Valaki ezt elolvasta, hogy az oltásnak északra kell kerülni, és úgy értelmezte, hogy faültetésnél kell északra lenni az oltásnak. Vagy az alany csonkjának.Aztán ebből lett egy mém, ami elterjedt a kevésbé hozzáértő köztudatban.
10 évvel ezelőtt
·
#15251
szerintem :-) talán az ültetendő fák sorának tájolására kíváncsi a kérdező,de nem biztos ám mert mondjuk akkor biztos így kérdezte volna, ha erre kíváncsi akkor keletről- nyugatra tanácsolom neki a sorokat :-)
10 évvel ezelőtt
·
#15252
szemzésnél azt mondják az alvónál hogy nézzen északra, mert úgy később hajt ki és ha jön egy fagyos idő elfagyhat ha délre néz és előbb kihajt, egy ideig én is figyeltem rá de már figyelmen kívül hagyom hová kerül a szem
10 évvel ezelőtt
·
#15254
No, megint azon a ponton vagyok, hogy nem másokat, de már magamat sem értem. :lol:
10 évvel ezelőtt
·
#15257
:lol:
10 évvel ezelőtt
·
#15266
Észak-Dél ellen!Mostmár csak azt lenne jó megtudni,hogy a kérdező mire lenne kiváncsi. Jó lenne ha bővebben kifejtené kérdését.
10 évvel ezelőtt
·
#15299
Mint a kérdezők erősen túlnyomó többsége, ez az illető se tolja ide az arcát a kérdés megírása után.
10 évvel ezelőtt
·
#15301
Mi a kérdést, Ő meg a válaszokat nem érti, igy a helyzet döntetlen.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére