Kedves Károly!A spárga valóban egészséges és finom. A rákkal való viszonyáról nem tudok nyilatkozni, de talán tudok tippet adni a termesztéséhez.Sajnos kb. 3 évig csak a munka van vele, a sípokból nem jut az asztalunkra, viszont ha egyszer egy tő termőre fordult, akár 15-20 évig is megörvendeztet bennünket minden tavasszal.Én kinézetre két fajtát ismerek: fehéret és zöldet. A fehér a kedveltebb, puccosabb, a zöld a finomabb és szerintem egészségesebb, hiszen a nap is éri, még a fehéret nem.Magokat mostanság minden nagyobb hipermarketben, sőt mifelénk még a virágboltokban is beszerezhetünk. Egy hektáron termelő ismerőseimnek előnevelik a magokat, de csillagászati áron és a nem kikelt magokat is megfizettetik velük (természetesen a magokat is ők vásárolják)Amennyiben magunk neveljük a növénykéinket, egy egész tavaszt-nyarat rá kell szánnunk és télire pincébe, vagy más hűvös helyre tesszük.Végleges helyét ősszel alaposan elő kell készíteni, hiszen növényünk akár 20 évig is társunk lesz. A nagyüzemi termelésben persze nem kapnak ennyi időt a növénykék.50cm-es tőtávolságra ültetjük, olyan mélyre, hogy a növényke teteje 15-20 cm-re legyen a föld alatt. Locsolni, kapálni kell, ősszel levágni az elsárgult levelű szárat.A következő tavasszal bakhátat kell emelni a tövekre, ha fehér spárgát vettünk, amennyiben zöldet, úgy csak gyomlálni a talajt. Április végétől számíthatunk a sípokra. Érdemes öntözni és akár naponta kétszer (reggel-este) leszedni. Elképesztően gyorsan nő!Fontos, hogy frissen jó.Mivel még csak vadászok saját kiskertre, a leírtak félig elméletiek, félig barátaim nagyüzemi tapasztalatai.Belinkelek egy hivatalos okosságot is :-)a biztonság kedvéért:
http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=74Remélem sikerült első körben valami támpontot adni, kedvet csinálni!