metszes banner

Kérdés-Válasz Gyümölcs


  Ölveti Gábor Gyümölcs

Beteges cseresznye (gondok a kéreggel)

  Kiemelt   Megoldott

Van egy cseresznye fám és tavaly tavasszal észre vettem, hogy puha a kérge. Javaslatra azon a részen felbontottam, tele volt kukacokkal, petékkel mindenfélével. Szintén javaslatra rovarölő szerrel lekezeltem és híg habarcsal lekentem. Itt kezdődtek a problémák a habarcs jól bírja bár a széle lepergett a fa növésétől. Viszont idén tavasszal tovább folytatódott a probléma több ág is erre a sorsra jutott. Mit tehetnék?? Illetve ez a habarcsos megoldás jó/hatékony, vagy inkább fatapaszt használjak?
Csatolmányok:

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  A különféle állatkák szerintem csak a már elhalt részeket használják étteremnek és szállodának, nem kell őket zargatni.Az élő rész problémája valami betegség, nagy valószínűséggel a monília.A látványosan károsodott részeket lefűrészelni, a kevésbé károsodott részekről lebontani az elhalt kérget és mikor megszáradtak egy kicsit, lekenni pl. festékkel vagy valami sűrű motorolajjal, ami megvédi az elhalt faanyagot. (A motorolaj saját módszer, legjobb gépzsírral keverve, mert így tartósabb bevonatot képez.)Aztán virágzáskor két alkalommal valami monília elleni felszívódó szert kell használni, plusz még később is egyszer, hátha használ valamit, bár ilyen állapotban lévő fánál már biztosra nem lehet menni.A habarcs hasznát nem látom be. Hacsak nincs rabichálózva a fa, akkor nem tapad hozzá, és alatta mindenféle jószág és betegség biztos téli menedéket talál. És a fa kivágásakor is ideges lesz a fűrészelős ember, mikor odalesz a lánc éle.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (1)
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   Az első képen a fatörzs kérge a kerületének legalább felénél megsérül, nem található a törzsön. Ez olyan mértékű hiány, ami a víz- és tápanyag szállítását már akadályozza, lecsökkenti. A seb széle mintha azt jelezné, hogy ez a sérülés már évekkel korábban keletkezett.A faszöveti sebeknél az elhalt részeket kivágva, eltávolítva, a felületet le szokták gombaölő (réz) és rovarölő szeres oldattal kezelni, esetleg ecsetelni. Megszáradása után pedig légmentesen festékkel le kell zárni, erre leggyakrabban olajfestéket alkalmaznak.A fatörzs sebe miatt a még élő korona várhatóan rövid időn belül tovább pusztul.A képen nem látható, hogy a leváló részen vagy a felszínre kerülő törzs szövetében rovarjáratok, lyukak vannak-e. Ez is döntő fontosságú lehet.A kéreg alatt élő rovarok valószínű, csak szaprofiták, korhadékot fogyasztanak, nem bántják azt.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére