1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2014. február 20. Csütörtök
  3 Válasz
  8.4K Megtekintés
Mikor kell a paradicsom palántát kiültetni?
10 évvel ezelőtt
·
#16286
Válasz elfogadva
:-) Dátumosítva:Fagyzugokban csak május 6 táján, de a legtöbb helyen április 20-25 között, ha a hosszútávú előrejelzés nem mond fagyot.Olyan két hét múlva ideje lesz a magot elvetni.
10 évvel ezelőtt
·
#16269
A fagyok elmúltával, mert hihetetlen rosszul tudja lereagálni. :-) Olyan kókadt, semmitmondó lesz tőle. Meg lehet próbálni és ajánlatos is a Fagyosszentek elött kiültetni, de ha úgy vásároljuk a palántákat ez némi kockázattal jár. Saját előállitásnál jó, ha dupla mennyiséget állitunk elő és ha nem tudjuk a fagyoktól megvédeni, akkor sincs gond, pótoljuk. Igy csak a munka veszett kárba.
10 évvel ezelőtt
·
#16286
Válasz elfogadva
:-) Dátumosítva:Fagyzugokban csak május 6 táján, de a legtöbb helyen április 20-25 között, ha a hosszútávú előrejelzés nem mond fagyot.Olyan két hét múlva ideje lesz a magot elvetni.
10 évvel ezelőtt
·
#16296
A kiültetés idejét a terület elhelyezkedése és mérete határozza meg. Ház körül, védett kertrészeken az a gyakorlat, hogy április vége felé már kiültetik a fejlett és a szabadföldi viszonyokhoz szoktatott, edzett palántákat. Ilyen helyeken, a gyenge fagyok esetén néhány tőnél meg lehet és meg is szokták oldani a palánták takarását, megvédését. A kiültetés idejét elsősorban a talaj hőmérséklete határozza meg. A hideg 8-10 C fokos talajba ültetett növény nem érzi jól magát, nem fog begyökeresedni akkor sem, ha a föld felett nappal meleg van.Ha fontos a koraiság, és csak néhány tőről van szó saját fogyasztásra, a következőket ajánlom. A palántákat kifejezetten nagy 15-20 cm-es cserépbe, gazdag talajba ültesse be, és a töveket éjszakára a májusi fagyokat követő kiültetésig mindig vigye be temperált, 10 c fok körüli hőmérsékletű helységbe, nappal pedig legyenek a szabadban napos, meleg helyen. Ezzel az egyedi kezeléssel a palánták úgy fognak fejlődni, mintha hidegházban lennének, és május második felére megjelennek rajtuk a virágok is.Ház körül a kiültetett palántákat fátyolfólia takarással vagy alagútban is nevelhetjük, ezzel is gyorsíthatjuk fejlődésüket, és megelőzhetjük az enyhe fagykárt.Szántóföldi viszonyok között a májusi fagyok után szokták a paradicsom palántákat kiültetni.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére