3 évente érdemes metszeni a japánbirset

3 évente érdemes metszeni a japánbirset

Skandináv citrom.

A díszbirs vagy japánbirs (Chaenomeles) dekoratív, ehető gyümölcsöket és nagy, fehértől élénkvörösig, lazacszínűig terjedő virágokat hoz. Annak érdekében, hogy a virágpompa és a gyümölcshozam bőséges legyen, a növényeket többéves időközönként rendszeresen metszenünk kell.

A díszbirs metszésének fő célja az, hogy szellősebbé és világosabbá tegyük a koronát. A túl idős talajhajtások már nem hoznak termést, ezeket levághatjuk, így fiatal hajtások tudnak fejlődni. Amennyiben ezt nem tesszük meg rendszeresen, a túl tömött koronában kevesebb virág és gyümölcs fejlődik.

A metszés optimális időpontja a virágzást követő időszak. Minden 3. évben a legöregebb hajtásokat vágjuk vissza a talaj felett és a korona belseje felé növő ágaktól is szabaduljunk meg.

japanbirset harom evente 02

A Kelet-Ázsiából származó cserje a többéves hajtásokon virágzik, vagyis a bimbók az előző évben fejlődnek, ezért fontos, hogy a visszavágás ne legyen túl korai, mert akkor a virágok egy részét elveszítjük. Általában március-áprilisban érkezik el az ideális időpont. Ha a gyümölcsök érdekelnek minket, akkor nem mindegy, hogy a virágzás előtt vagy után metszünk.

A díszbirs viszonylag hamar öregszik, ez esetben egyre kevesebb virágot és kisebb gyümölcsöt hoz, ezért kell 3 évente metszésben részesítenünk. Március elejétől távolítsuk el az idősebb hajtások egy részét, lehetőleg a talajszint felett. Az erősen túllógó és befelé növő oldalhajtásokat is vágjuk ki. Ne rövidítsük meg az ágak végét, mert a bokor szinte számlálhatatlan új hajtást hoz a felső részen, miközben az alak és a szép forma elveszik.

japanbirset harom evente 03

Ha több éve nem nyírtuk a díszbirset, akkor az egész koronát visszavághatjuk radikálisan a talajszintig. A sok fejlődő új hajtásból a következő ősszel kiálaszthatjuk a jó elhelyezkedésű, erőteljeseket és a többit visszametszhetjük. Ezt a radikális metszést a legjobb késő télen, lehetőleg március előtt elvégezni.

A japánbirs gyümölcsei magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek, több van bennük, mint a citromban, és pektinben is gazdagabbak, mint az alma. Ezért zselésítő anyag hozzáadása nélkül aromás birslekvár készíthető a termésekből . Különösen nagy, könnyen feldolgozható gyümölcse van a ‘Cido’ fajtának, amit gyakran skandináv citromként is emlegetnek.

A hibridek rózsaszín, piros vagy fehér virágokkal megkapó látványt nyújtanak a tavaszi kertben. A 2 méter magasra megnövő bokrok alig igényelnek törődést, ezért sövényként is nevelhetőek.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR