1kert.hu - a FELCO specialista

  2014. március 01. Szombat
  2 Válasz
  21.4K Megtekintés
Tisztelt kertbarátok! Két éve vettem egy oltó ollót, melyhez járt három különböző mintázatú profil. Azóta sokszor használtam (elsősorban tavasszal), de sajnos egy oltvány sem éledt meg. Idén viszont megkeresett a szomszédom, hogy segítsek neki beoltani az ollómmal a gyökérsarjról nevelkedett barackfáját. Rögtön vevő voltam a témára, viszont félek, hogy az ő fájával is úgy járok mint az enyémekkel. Pedig olvastam könyveket az oltásról, idejéről, menetéről, és az illusztrációk szerint jártam el a fáim esetében. Mit tegyek? A módszeremmel lehet a probléma, vagy esetleg cseréljek vágóprofilt az ollómba? (Most a gyárilag belerakott profil van benne) Válaszukat előre is nagyon köszönöm! :)
10 évvel ezelőtt
·
#16474
barackfát én még nem oltottam, okosok azt mondják nem lehet oltani, szerintem lehet csak az időt kell eltalálni hogy mikor, viszont szemezni nagyon sokat szemeztem már, barack esetében 10 szemzésből 11 szemzés sikerül :-) azért egyel többet írtam hogy szemléltessem mennyire könnyű és egyszerű barackot szemezni, én főleg alvóra szemzek, könnyen adja a héját és gyorsan gyógyul a barack, bárcsak mindegyik növényt ilyen egyszerűen és hatékonysággal lehetne szemezni ja én az őszibarackról beszéltem vagy írtam :-) Gábor vegyen egy tapéta vágót és szemezzen vele, az ollóval meg oltson almát azzal nem lesz gond :-)
10 évvel ezelőtt
·
#16484
Ha a profil nem roncsol, akkor azzal nem lehet hiba.Biztos, hogy jókor lett elvégezve a tavaszi oltás? Egyik fáról a másikra, vagy hűtőben tárolt oltóvesszővel történt?Be lett kötözve, le lett kenve valamivel az oltás?A gyökérsarjról nevelkedett barackfa elég érdekes dolog.Mivel az őszi nem sarjadzik, inkább egy lehullott mag kelt ki. Az ilyeneket (ha az a fa, ami alatt kikelt, jó fajta) nem is kell feltétlenül átoltani, hanem megvárni az első termést, és csak akkor oltani, ha nem megfelelő.Sárgabarack meg megintcsak nem sarjadzik, hanem általában az alanyul használt mirabolánszilva sarjadzik.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére