1kert.hu - a FELCO specialista

  2014. március 01. Szombat
  6 Válasz
  20.1K Megtekintés
2007-ben vásároltam egy házat nagy kerttel, de a kertben mindössze egyetlen szilvafa volt. Úgy terveztem, hogy 8-10 gyümölcsfa csemetét ültetetk, amit meg is tettem. Sajnos szinte egyik sem fogant be, amelyik meg igen, az meg nem hoz termést. Az évek alatt folyamatosan pótoltam a kipusztult csemetéket, de nem fejlődnek azok sem. Van olyan körtefám, amelyik 5 éves, s még mindig ültetéskori méretekkel, ágszámmal. Minden éven hoz 1-2 gyümölcsöt, de a termés nagyon apró marad, s idő előtt lepottyan. Hozzáértők megnézték a kertemet, s azt mondták, hogy nagyon kötött, agyagos a talaj, s a fák gyökérzete nem tud terjeszkedni. Ebben van valami, mert ásózni is iszonyú nehéz. Próbálkoztam már málnával, szilvával, almával, körtével, cseresznyével, sárgabarackkal, nektarinnal, de semmi siker. Egyedül az eper terem. Mit kellene tennem, hogy végre ne pusztuljanak ki a fáim, és a gyerekeim is élvezhesség a kertben termett gyümölcsöket?
10 évvel ezelőtt
·
#16475
Szép napotÉn megpróbálkoznék a hivatalos faültetéssel miszerint 120 X 120 X 120cm-es ültetőgödröt kellene ásni a fáknak ezt feltölteni trágyávanl, komposztal , termőföldel... ebben van heje megindulni a gyökérzetnek és talán meg is tud erősödni annyira hogy a kötötteb talaj se legyen akadály számukra
10 évvel ezelőtt
·
#16477
Köszönöm az ötletet Erik, de kézzel szinte lehetetlen 120 cm mély gödröt ásni, ahhoz már markológép kellene.
10 évvel ezelőtt
·
#16486
Azok a hozzáértők nem feltétlenül voltak hozzáértők.A kötött, agyagos talaj önmagában nem gond, az én fáim is igencsak ragacsos földben vannak.Gond az lehet, ha nem a talaj agyagos, hanem pl. a termőtalaj lemosódott a domboldalról, és az alatta lévő sárga vagy szürke (tiszta) agyagba kerül a fa gyökere.Vagy a sziklaalapon csak néhány arasznyi föld van.Vagy ha ásnak a fának egy akkora lyukat, amibe csak a gyökere fér bele. Még nagyobb a gond, ha ráadásul a gyökerekre vagy közvetlenül alájuk benyomnak egy nagy csomó - esetleg éretlen - trágyát.Vagy ha gyepbe ültetik a csemetét.Most így kapásból csak ennyi jutott eszembe. A talaj pH-jával nemigen lehet gond arrafelé.Ha 120-as gödröt nem is, de néhány 100x100x60-as gödröt azért ki tud ásni egy nem túl rozzant ember.
10 évvel ezelőtt
·
#16502
Lehet abban valami, amit mondasz, mert a fák nagy része gyepbe lett ültetve. Mit javasolsz? Mi a helyes ültetési megoldás ebben a környezetben (agyagos talaj + gyep) annak érdekében, hogy legyen termés a fákon?
10 évvel ezelőtt
·
#16503
Ásni legalább egy 80x80x50-es, de akár 100x100x60-as gödröt. Vagy akár 120-asat is. (60-80 cm mélység bőven elég ennek.) (Persze, ha ennél magasabban kezdődik a tiszta agyag, akkor ebbe nem kell beleásni.) Úgy rakni vissza a földet, hogy alulra kerüljön a volt felső réteg.Belekeverni (nem belerakni) kisebb gödör esetében 1-2, nagyobb esetében 2-4 vödörnyi teljesen érett trágyát. (Teljesen érett: nem lehet benne megkülönböztetni a szalmaszálakat.) A legjobb ezt az egészet 3 hónappal az ültetés előtt megcsinálni, hogy kellően visszatömörödjön a keverék.Facsemetét ültetéskor jól beiszapolni, visszavágni néhány rügyes ágcsonkokra, aztán 2 m átmérőjű körben állandóan gyommentesen tartani a földet, legalább ameddig meg nem iramodik a fa.
10 évvel ezelőtt
·
#16518
Köszi szépen, mindenképpen kipróbálom.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére