felco shop banner ingyenes szallitas


  Győri Andrea Dísznövény

Hogyan kell a jácint hagymáját szaporítani?

  Kiemelt   Megoldott

A mai napon vásároltan néhány darab jácint hagymát, de mivel az ültetéssel már elkéstem, szeretném szaporítani a hagymákat. Mikor és hogyan kell ezt csinálni, mi szükséges hozzá? Köszönöm a segítséget!

 • · Kis János · Vissza a tetejére
  Az eddigi tudásom szerint a jácint fiók hagymákat nevel,azokat lehet az anyahagymától külön elültetni. Ha arra gondol,hogy mondjuk ketté vágja a hagymákat,arról tegyen le,mert elpusztulnak.A türelem a kertész fő erénye.A liliomot lehet úgy szaporítani,hogy egy-egy levélkét leválasztunk a hagymáról, a földbe dugjuk,és az kigyökerezik.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (5)
  • · Győri Andrea · Vissza a tetejére
   Értem, köszönöm a segítséget. Egy másik honlapon pont az ellenkezőjét olvastam, ott azt írták, hogy nem hoz sarjat a jácint hagymája, be kell metszeni, stb.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Ginkgo Garden · Vissza a tetejére
   Kedves Andrea, Az ültetéssel lemarad, az erőltetet szaporításhoz viszont még korán van. A jácintot valóban fiókhagymákról kell szaporítani, de a fiókhagymák megjelenését bemetszéssel, vagy kikaparással szokták serkenteni. Ezt a bemetszést a hagyma gyökértörzsénél kell végrehajtani, 2-3 egymást keresztező vágással, amelyeknek célja a hagyma belsejében levő rügy megsemmisítése, és a hónalj rügyek fejlődésének serkentése. A bemetszés mélysége a hagyma méretétől is függ, de általában nem kell elérnie a 10 mm vastagságot. Ha túl mély a bevágás akkor azt a hagyma nagyon megszenvedi, ha sekély akkor a főrügy nem fog megsemmisülni, és a növény virágot hoz. Mindkét esetben kevés és gyenge sarjhagyma fejlődik.A bemetszést nyár közepe táján hajtják végre. Miután a növény levelei leszáradnak kiszedik a földből a hagymákat, pár hétig szárítják, majd metszik. Metszés után a hagymákat a csúcsukkal felfele fordítva meleg, nedves helyen kell tárolni október közepéig. Ekkora már kifejlődnek a kis sarjhagymák, és ezeket leválasztva, külön- külön lehet őket ültetni. Egy megfelelően bemetszett, jól kezelt hagymáról 15-20 sarjhagymát lehet leválasztani, amelyeket továbbnevelve négy-öt év múlva már az üzletben vásárolhatóhoz hasonló, nagy, szépen virágzó hagymáink lesznek.Sok sikert!
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Kis János · Vissza a tetejére
   Ez az,amit csak képzett kertészek tudhatnak. Ezek szerint ami fiókhagymát hozott eddig a jácintom,az is valamilyen behatás eredménye. Mondjuk megrágta valamilyen kártevő? Ez nagyon érdekes.Köszönöm.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Ginkgo Garden · Vissza a tetejére
   Kedves János, A fiókhagymák megjelenhetnek bemetszés nélkül is, a sértés lényege a megjelenés serkentése. Egyes fajták megvágás nélkül is hoznak 5-6 fiókhagymát, mások csak 1-2. A megsértés lényege, hogy ne ilyen kisszámú fiókhagyma fejlődjön ki, hanem sokkal több.Üdv.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Roza Ibolya · Vissza a tetejére
   nekem most viragzott el a jácintom ameljet márcus 8 ra kaptam kérem valaki mondja meg mi a tehendö, hogy jövöre is virágozzon mert eddi még nem sikerült. Azaz valaki azt mondta,hogy ültessem ki a kerbe de összel már nem találtam meg a gumot. Előre is köszönöm a segitséget.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére