1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2016. július 28. Csütörtök
  3 Válasz
  19.5K Megtekintés
Jo estet!
A furkeszdarazs termeszetes ellensege az amerikai lepkekabocanak? Ha igen, akkor melyik furkeszdarazs fajtat kell beszerezni?
Koszi.
Udv.
Edit.
5 évvel ezelőtt
·
#29891
Kedves Gyarmati Renato!
A tanácsadás során csak olyan szereket vagy parazitákat javasolhatok, melyek bizonyítottan hatásosak, emberi szervezetere nem károsak, engedélyezett használatuk, és természetesen kereskedelmi forgalomban kaphatóak is. Amint forgalomba kerül a Neodryinus typhlocybae, felhívjuk a kertészkedők figyelmét erre a lehetőségre is. Sajnos az amerikai lepkekabóca 2016 óta egyre nagyobb gondot okoz a kertekben, rendkívüli mértékben felszaporodott, kezelhetetlen kártevő, nagy szükség lenne a kémiai védekezést felváltó biológiai módszerre.
6 évvel ezelőtt
·
#29889
Khmm... Már régóta ismert hogy melyik fürkész parazitálja, és használják is biologiai védekezésként (a szabadban is, nem csak üvegházakban): Neodryinus typhlocybae.

http://www.ejes.cz/index.php/ejes/article/view/44/45

Amit viszont én sem értek, hogy kis hazánkban miért nem indult meg ezen módszer engedélyeztetése, és miért nem forgalmazzák mint más fürkészdarázs fajokat, megspórolandó az amerikai lepkekabóca ellen hátásos rovarölő készítmények árát, és a környezetet, más hasznos fajokat kímélendő.
7 évvel ezelőtt
·
#29627
Kedves Edit!

Az ötlete jó, de....
Fürkész darázs faj sokféle van, azok kártevőkre specializálódtak. Mivel az amerikai lepkekabóca behurcolt rovar faj, még a hazai fürkészek nem "fedezték fel", nem parazitálják. Fürkészeket elsősorban zárt térben (üvegházban, fóliasátorban) nevelt növények kártevői ellen alkalmazzák, ahonnan a hasznos rovarok nem tudnak megszökni. Szabadban élő kártevőknél ez a technika meglehetősen nehézkes, rendkívül drága, kis hatékonyságú, és ami a legfontosabb, még nem ismert az a parazita fürkész, amit fel lehetne szaporítani és bevetni ellene.

Üdvözlettel:.Növénydoktor
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére