1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2013. február 24. Vasárnap
  13 Válasz
  11.8K Megtekintés
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy csinált -e már valaki tojástartóból palántatálcát és bevált -e? A nagy tojástartó tálcába tervezem elvetni a paradicsom és a paprika magokat, de félek, hogy a nagy páratartalom és pangó víz miatt szétáznak és még kiültetés előtt szétmálanak. 8-9 hetet kéne kibírniuk. És arra gondoltam, hogy a tojástartót csak szétszedném és ki sem kéne venni a palántákat, hanem úgy mennének ki a kertbe a földbe. Szerintetek?
11 évvel ezelőtt
·
#13213
Válasz elfogadva
kedves Zsanettés mi lenne ha mindjárt tejfölös pohárba vetné a magokat? amiket egy tálcára helyez hogy egyszerre lehessen mozgatni többet belőle, nem lehet hogy így több időt és energiát tudna spórolni :-)
11 évvel ezelőtt
·
#13199
szerintem kicsi lesz ha 8-9 hétre lesz kiültetve. ha nincs külön mozgatva akkor kibírja nem ázik szét
11 évvel ezelőtt
·
#13205
erröl a metodusrol én is hallottam,én is most ugyanezzel a modszerrel szeretném a palántáimat kiültetésig nevelni.Proba szerencse.
11 évvel ezelőtt
·
#13210
Én is ezt csinálom, de már tavaly is kipróbáltam,ha már megnyúltak a szárak kb. 5 cm-re akkor érdemes átültetni, hogy erősödjenek tejfölös pohárba vagy akár, ahogy én csinálom WC papír gurigába száranként. Ez azért jó,mert nem kell kivenni a gurigából,mert papírból van és az lebomlik, ha azzal együtt ültetem el a kertbe. Most ezt a WC papír gurigásat a muskátlival is kipróbálom. Ha nem válik be, az sem baj, mert csak muskátli hajtásokat ültettem el és ezen kívül vannak cserepes muskátlim.DokumentumokKépekv
11 évvel ezelőtt
·
#13211
[quote name=Németh Zsanett]Én is ezt csinálom, de már tavaly is kipróbáltam,ha már megnyúltak a szárak kb. 5 cm-re akkor érdemes átültetni, hogy erősödjenek tejfölös pohárba vagy akár, ahogy én csinálom WC papír gurigába száranként. Ez azért jó,mert nem kell kivenni a gurigából,mert papírból van és az lebomlik, ha azzal együtt ültetem el a kertbe. Most ezt a WC papír gurigásat a muskátlival is kipróbálom. Ha nem válik be, az sem baj, mert csak muskátli hajtásokat ültettem el és ezen kívül vannak cserepes muskátlim.
11 évvel ezelőtt
·
#13213
Válasz elfogadva
kedves Zsanettés mi lenne ha mindjárt tejfölös pohárba vetné a magokat? amiket egy tálcára helyez hogy egyszerre lehessen mozgatni többet belőle, nem lehet hogy így több időt és energiát tudna spórolni :-)
11 évvel ezelőtt
·
#13216
Sajnos nincs tejfölös poharam, azért oldottam meg WC gurigába,de abból meg nem volt elég és így maradtam a tojástartónál. De kezdem gyűjtögetni a tejfölös és a joghurtos poharakat és majd amikor megnőnek, addigra talán lesz annyi amibe átültethetem őket, hogy erősödjenek.
11 évvel ezelőtt
·
#13217
A tojástartó garantáltan kevés egy palántának. Felesleges vele szórakozni, egyből valami nagyobb dologba érdemes.A wc-papírguriga meg szétázik ugyan a szabadba kiültetve, de kiültetéskor a palánta csak a talpa felől kap nedvességet, így nagyon nehezen indul meg még naponta öntözve is.Nem próbáltam ugyan, de az talán jó lehet, hogy betemetés után felülről kinyomjuk a gyökeret (azaz a gurigát félig lehúzzuk róla felfelé), így a gyökerek is kontaktusba kerülnek a környező földdel, a felső részen pedig védve lesznek a lótetű ellen.Ehhez csak annyi kell, hogy ki lehessen nyomni. De kicsit szikkasztva kiültetés előtt, szerintem menni fog.
11 évvel ezelőtt
·
#13218
Tavaly gurigával kezdtünk, majd az egész palántabölcsit át kellett tennünk műanyagpohárba, mivel a rendszeres öntözést nem bírta a papír. Mivel nekem sem volt elég tejfölös poharam, elmentem és vettem műanyagpoharat...A tojástartó szerintem túl pici, mivel igazán szép palántákhoz szükség van a 1,5-2 decinyi földre. Ez is tavalyi tapasztalat. Mi jó 15-20cm-esekre neveltük mielőtt szabadföldbe kerültek, addigra elég erősek lettek hogy bírják a szelet, esőt,felülről öntözést, kiültetést.
11 évvel ezelőtt
·
#13229
A műanyag pohár ötlet is tökéletes :)mivel a muskátli a WC gurigában van, ezért neki ez megfelelő, mert míg át nem kell ültetni cserépbe, addig csak heti 1x elég locsolni és így nem ázik szét.De mi úgy döntöttünk, hogy a legegyszerűbb a palánta vásárlás, nekünk nincs nagy kertünk,de a családnak bőven megfelel a palánta vásárlása, mint hogy magról palántáznánk. Nekem az tavaly nem sikerült, azért döntöttünk ennél. Meg nem kell vele sokat szenvedni. Én most az idén balkon és sziklakerti virágokat ültettem el magról. Hagymásokból tulipán,krókusz,nagy szárú Dáliám van. És szerencsére sikerült az első muskátli teleltetése 80%-os eredménnyel. Viszont a Krizanténjaim meghaltak sajnos :/
11 évvel ezelőtt
·
#13231
igazából az lenne, az alapelképzelés, hogy ne kelljen a palántákat még külön átültetgetni, hanem egyből mennének a földbe a tojástartóval együtt...de sztem az elmondottak alapján nem fogok kockáztatni, veszek palántatálcákat... kb 1000 db. palántát akarok nevelni, szal elég gáz lenne, ha tönkremennének...
11 évvel ezelőtt
·
#13237
nekem a megoldás a balkonláda, 100db palánta kényelmesen felnevelhető bent, a lényeg a tápoldatozáson múlik és az edzésen, de balkonban ez könnyen megoldható, erős tömör palántákat lehet így nevelni igaz hogy kiültetés után egy két nap mire erőre kapnak, tápoldat ezt használom http://www.gazdabolt.hu/T02746-Volldunger-Linz-14-7-21-5-kg
11 évvel ezelőtt
·
#13242
Sziasztok! Én balkonládába szoktam vetni a magokat palántaföldbe és hetente egy alkalommal táp-oldatozom is. Erős palántákat lehet nevelni. Így hamarabb termőre fordulnak a növények mert több tápanyaghoz jutnak. Kizárólag nekem a ZKI magok jöttek be.Érdemes beszerezni egy palántanevelő kis fóliaházat, kertészeti üzletekben kapható néhány ezer Ft ért.
11 évvel ezelőtt
·
#13298
Üdv. mindenkinek. Szeretnék hozzászólni a wc - gurigához.Nos tavaly én uborkát ültettem bele , alurol hetente öntöztem nem ázott szét . Amikor kiültetésre került a gurigával együtt . Lebomlott . Idén szintén igy fogom csinálni hisz bevált , jó.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére