Különleges színjátékkal örvendeztet meg a bugás hortenzia

Különleges színjátékkal örvendeztet meg a bugás hortenzia

Tavasszal metsszük.

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata)  ’Pinky Winky’ fajtájának nagy virágzatai július végétől októberig varázsolnak el minket. Az érdekes színjáték fokozatosan megy végbe, a virágok először fehérek, majd egyre rózsaszínebbé válnak.

bugas hortenzia szinjatek 02
Jan-Henning Schurig

A kevés törődéssel is beérő növényből sövényt nevelhetünk, de tehetjük dézsába vagy ültethetjük sík felületre is. Felfelé törő növekedésű, akár a 2 méteres magasságot is elérheti. Napos helyre kerüljön, humuszban gazdag friss talajba, amely lehetőleg mészben szegény legyen.

bugas hortenzia szinjatek 03

A ’Pinky Winky’ fajta az azévi vesszőkön hozza virágait. Tavasszal erőteljesen vissza kell vágnunk a növényt. Az oldalhajtásokat kb. 10 cm-re rövidítsük meg, hagyjunk rajtuk 2-3 rügyet. Ha a bokor több éven keresztül metszetlen marad, ajánlatos egy erős vágást megejteni, vagyis az egész cserjét 15-20 cm-esre visszavágni. Alapszabály, hogy minél erősebb a metszés, annál kompaktabb, formásabb marad a bokor és általában több és nagyobb virágzatot is hoz.

bugas hortenzia szinjatek 04

bugas hortenzia szinjatek 05

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR