Különleges színjátékkal örvendeztet meg a bugás hortenzia

Különleges színjátékkal örvendeztet meg a bugás hortenzia

Tavasszal metsszük.

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata)  ’Pinky Winky’ fajtájának nagy virágzatai július végétől októberig varázsolnak el minket. Az érdekes színjáték fokozatosan megy végbe, a virágok először fehérek, majd egyre rózsaszínebbé válnak.

bugas hortenzia szinjatek 02
Jan-Henning Schurig

A kevés törődéssel is beérő növényből sövényt nevelhetünk, de tehetjük dézsába vagy ültethetjük sík felületre is. Felfelé törő növekedésű, akár a 2 méteres magasságot is elérheti. Napos helyre kerüljön, humuszban gazdag friss talajba, amely lehetőleg mészben szegény legyen.

bugas hortenzia szinjatek 03

A ’Pinky Winky’ fajta az azévi vesszőkön hozza virágait. Tavasszal erőteljesen vissza kell vágnunk a növényt. Az oldalhajtásokat kb. 10 cm-re rövidítsük meg, hagyjunk rajtuk 2-3 rügyet. Ha a bokor több éven keresztül metszetlen marad, ajánlatos egy erős vágást megejteni, vagyis az egész cserjét 15-20 cm-esre visszavágni. Alapszabály, hogy minél erősebb a metszés, annál kompaktabb, formásabb marad a bokor és általában több és nagyobb virágzatot is hoz.

bugas hortenzia szinjatek 04

bugas hortenzia szinjatek 05

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?