1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2014. február 17. Hétfő
  93 Válasz
  20.8K Megtekintés
2-3 éve tapasztalom,hogy vannak egyes almák a piacon amelyek fényesek és ragacsosan zsírosak.Az ilyen almákról a ,,zsiradékot" lehetetlen lemosni,pedig volt,hogy mosószerrel próbáltam,nem lehet eltávolítani róla,sőt,a kezemre is rárakódik.Az árus azt mondja,hogy az ilyen ragacsos alma direkt erre van nemesítve,hogy ilyen zsíros,ragacsos ,,csuszpájzal" védekezzen a romlás ellen.Én azt gondolom,hogy vazelinnel,kőolaj származékkal,s egyebekkel kezelik,hogy levegő ne érje,s ez által kitolódik a romlás ideje.Mi lehet az igazság?
10 évvel ezelőtt
·
#16195
Válasz elfogadva
Zsolt,kedvelem a vicces embereket,de ez a kérdés szerintem nem a vicces kategória.Ugyanis ha a gyanúm az igaz,akkor arról van szó,hogy emberek mérgezik naponta embertársaikat és ez egyáltalán nem vicces!Kérem szépen csak szakértő válaszoljon,aki biztosan tudja!
10 évvel ezelőtt
·
#16189
Az igazság odaát van. Jelen esetben Ön van ott. :lol:
10 évvel ezelőtt
·
#16195
Válasz elfogadva
Zsolt,kedvelem a vicces embereket,de ez a kérdés szerintem nem a vicces kategória.Ugyanis ha a gyanúm az igaz,akkor arról van szó,hogy emberek mérgezik naponta embertársaikat és ez egyáltalán nem vicces!Kérem szépen csak szakértő válaszoljon,aki biztosan tudja!
10 évvel ezelőtt
·
#16196
Ismerősömnél terem Húsvéti rozmaring nevű almafajta. Teljesen biztos,hogy semmiféle kémiai behatás nem éri a gyümölcsöt szedés után (előtte természetesen azért néha permetezi):), és az alma olyan, mintha paraffinnal kentem volna le, lemosni gyakorlatilag lehetetlen. Mondjuk el is áll húsvétig...:) Ezzel együtt lehetséges, hogy az Ön árusa némi rásegítést alkalmaz, hogy ne rohadjon a nyakára az áru. Érdemes lenne rákérdezni a fajtára, majd Google barátunk segítségével rákeresni a fajtatulajdonságokra, hátha...
10 évvel ezelőtt
·
#16197
Kedves Katalin! Én is kedvelem azokat, akik elégtelent adnak. Ön bizonyára jobban ért nálam ehhez a dologhoz és ezt nem is vitatom. Én mindösszesen csak annyit állitottam, hogy létezik mesterséges viaszolás. Ez amúgy az egészségre komoly ráhatással nincs. Egyes gyümölcsök, fajták amúgy természetes formában is kifejlesztették ezt a technológiát. Tiszteletteljes kérésem, hogy majd korrepetáljon, hogy e témakörben szakértővé tudjam magam képezni. :lol:
10 évvel ezelőtt
·
#16198
Bak Róbert,köszönöm a gyors és hasznos tanácsot,Így fogok tenni! :-)
10 évvel ezelőtt
·
#16199
Kedves Zsolt! Ezt az oldalt nem szájkaratézás céljából hozták létre,ezért nem is kívánok felesleges eszmecserébe bocsátkozni. :zzz
10 évvel ezelőtt
·
#16200
Igy van ez kedves Katalin. Hülyének lenni vagy genetikai, vagy szabad választás dolga. Amennyiben csak egy picit olvasgatta volna ezt az oldalt, akkor rájött volna, hogy talán pár kérdéssel többet válaszoltam meg mint Ön. Bár én nem értek hozzá és még ilyen irányú végzettségem sincs.
10 évvel ezelőtt
·
#16201
Elhiszem,hogy nincs ilyen irányú végzettsége,bizonygatás nélkül is!Gyanítom,hogy más irányú sincs,ha így ismeretlenül és a semmiért,lehülyézi embertársát!Magának jó modort kéne tanulnia,hogy hozzászólása legyen kulturált,másokat nem bántó!Ez volt a végszóm,kár válaszolnia!
10 évvel ezelőtt
·
#16202
Kedeves Katalin!Mégis megteszem azt a szivességet, hogy válaszolok. Önnek még a szövegértéssel is komoly problémái vannak. Én nem hülyéztem Önt le direktbe, bár nagyon meg kellett magam tartóztatni. Tényleg csak pár db diplomám van és soha nem plagizáltam. A modortalanságot nem én kezdtem, igaz én is belebonyolódtam, aztán a lejtőn meg nincs megállás. Én elsőre is korrekt, igaz nem mindenre kiterjedő választ adtam. A húsvéti rozmaring pedig nem az a fajta, amire a leirás ebben a formában tökéletesen illene. Én mindenesetre csak segiteni akartam, aztán jött az Ön válasza, amit nem tudtam pozitivan értékelni. Ön sem az enyémet, igy talán még döntetlenben kiegyezhettünk volna. Jó tanácsként mondom, hogy a jővőben ne itt tegyen fel kérdést, mert nagyon jó az esélye annak, hogy én fogok válaszolni.
10 évvel ezelőtt
·
#16204
Mit nem értett kedves Katalin, hogy megint elégtelent adott? A mesterséges viaszolást? Ennél egyszerűbben nem tudom elmagyarázni. Van az a szint ahova már nem akarok lesűllyedni. Igen kedves Katalin szokták volt alkalmazni, de az egészségre nincs negativ hatással, gyümölcsök természetes úton is képeznek a felületükön viaszréteget, hogy a környezetei hatások ellen védekezzenek etc. Kérdésem az, ha mindezt nagy betükkel irom le, akkor megérti-e? Kétségeim vannak a megértéssel kapcsolatban, de továbbra is szivesen állok rendelkezésére. Ezzel nem mérgezik, mint sok mással az emberiséget. Az értetlenség sokkal, de sokkal mérgezőbb.
10 évvel ezelőtt
·
#16205
Kedves Zsolt!Rendszeres olvasója vagyok ennek a fórumnak és sokat szoktam nevetni a válaszain. Most viszont azt látom, hogy kicsit felhergelte magát. Én azt mondom, hogy nem érdemes, hagyni kell a fenébe. Mindezt arra alapozom, hogy már a mosolygós figurák is elmaradtak. Lehet, hogy én tévedek?
10 évvel ezelőtt
·
#16206
Kedves Katalin,Az alma tárolási betegségei a Penicillium expansum, a Botrytis cinerea, a Monilia fructigena, az Alternaria alternata, a Gloeosporium album, a Trichotecium spp., a Cylindrocarpon spp., és a Stemphyllium spp.Ezek mindenkinél előjöhetnek és elő is fognak jönni kisebb nagyobb idő elteltével. Igazából függ attól, hogy volt tárolva az alma, fizikai vagy kártevő által okozott sérülés volt e rajta, hőmérséklet, páratartalom, fény stb. A leggyakoribb tárolási betegség a szürkerothadás vagyis a Botrytis cinerea.Az ön számára örömmel jelentem, hogy Magyarországon ez idáig nem volt kifejezetten az alma és körte tárolási betegségei ellen engedélyezett növényvédő szer a piacon.Van egy szer a Bellis amit nemrég lehet használni (jelzem 17.000 Ft 1 kg belőle), két hatóanyag van benne ami jelzem a gombákra veszélyes, az emberre nem bizonyított (piraklostrobin és boscalid), jelzem minden szert mire használatba vesznek és engedélyezik 12 évig vizsgálják...Hogyan öli el a gombát:A szer maga szisztemikus = felszívódó. A gombák mitokondriális elektrontranszportját és légzést gátolja.Nyugodjon meg nincs a Magyar almákon olyan szer amit ön kérdez. Ha lenne rá megoldás akkor sem használnák sokan a drágaság miatt.Utóirat: Wagner Zsoltnak meg ilyen szokott lenni a válaszadása, hozzá kell szokni.Remélem kielégítő választ adtam kedves Katalin, bár elég lett volna annyit írom, hogy NEM nincs olyan szer. :)
10 évvel ezelőtt
·
#16207
Kedves Dávid,nagyon köszönöm a válaszát! :-) A másik irányú válaszára csak azt mondhatom,hogy akinek jól esik Wagner úr idétlen, durva hozzászólása,az nyugodtan szokjon hozzá,nincs beleszólási szándékom,ez engem cseppet sem érdekel.
10 évvel ezelőtt
·
#16208
Kedves Erzsébet!Valóban túlreagáltam a dolgokat és ezért itt és most elnézést kérek mindekitől, talán még Katalintól is, nem kis erőfeszitések árán. Valóban nem fejtettem ki a választ,ezért viszem is a balhét. Ettől függetlenü,l továbbra is úgy érzem, hogy felszólithatott volna arra, hogy fejtsem ki az álláspontomat, de nekem az jött le, hogy olyan szóljon hozzá, aki kvázi nem hülye. Én szivesen ütköztetek szakmai álláspontokat olyanokkal, akiknek némi homályos elképzelésük van az adott dologról és teszem mindezt mély alázattal. Van az a szint, amikor érthető, vagy érthetetlen okok miatt berágok. jelen esetben családi okok miatt a toleranciaszintem meglehetősen alacsonyra sikeredett, de túl vagyunk ezen a problámán, hála a Jó Istennek. És mégegyszer hála.Én úgy érzem, hogy ezzel a magam canossa járását letudtam. Ezek után még Katalintól is tiszta szivből bocsánatot kérek.
10 évvel ezelőtt
·
#16219
Kedves Zsolt!Én nem azért szóltam hozzá, hogy bűnbánatot gyakoroljon. Ha mérlegre tesszük a tényeket, talán több bántó dolog volt a másik részről. Maga megint átesett a ló túloldalára. Csak annyit akartam kifejezésre juttatni, hogy hagyni kell az egészet a fenébe, ha valaki be van savanyodva és nem érti a humort, az akkor már olyan is marad. Változtatni úgysem tud rajta.
10 évvel ezelőtt
·
#16221
Kedves Katalin! Az Ön által említett jelenség még az is lehet,hogy külföldi,hiszen mint tudjuk,az uniós országok áruját árulja a magyar kofa,nem a sajátját,legalábbis zömmel sajnos,így teljesen helyén való a kérdése.Sokszor fogalmunk sincs,mit akarnak ránk sózni!A Wagnerféléket pedig le lehet tiltatni egy szerkesztőségnek küldött e-maillal.Teljesen igaza van,amikor a téma egészségi kérdést is felvet,nincs helye a bohóckodásnak!Ráadásul a továbbiakban Önt még durván,alul iskolázott módon még sértegette is! Legyen szép estélye hölgyem!
10 évvel ezelőtt
·
#16222
Kedves Erzsébet.Én nem érzem úgy, hogy azáltal kisebb lenne az ember, ha bocsánatot kér. Rossz passzban voltam, rossz válasz érkezett, amit megint rosszul reagáltam le és ennyi a rövid történet. Lehettem volna cizelláltabb is, de nem voltam. Én hibáztam és nem firtatom most már a másik fél dolgát.
10 évvel ezelőtt
·
#16223
[quote name=Kiss-Nagy János]Kedves Katalin! Az Ön által említett jelenség még az is lehet,hogy külföldi,hiszen mint tudjuk,az uniós országok áruját árulja a magyar kofa,nem a sajátját,legalábbis zömmel sajnos,így teljesen helyén való a kérdése.Sokszor fogalmunk sincs,mit akarnak ránk sózni!A Wagnerféléket pedig le lehet tiltatni egy szerkesztőségnek küldött e-maillal.Teljesen igaza van,amikor a téma egészségi kérdést is felvet,nincs helye a bohóckodásnak!Ráadásul a továbbiakban Önt még durván,alul iskolázott módon még sértegette is! Legyen szép estje hölgyem!
10 évvel ezelőtt
·
#16224
Kedves János! Köszönöm szíves válaszát!Az uniós áruval egyre gondoltunk,a hazai termesztés alig valami.Köszönöm véleményét egyes fórumozókról is,ebben is egyetértünk.A jelek szerint letiltatásra nemigen lesz szükség.Legyen szép estje Önnek is!
10 évvel ezelőtt
·
#16225
No most látom, hogy érkezett új üzenet. Feltétlen örülök, hogy új taggal bővültünk. Üdvözlöm Kis meg Nagy János Urat. Látom már kétszer is elküldte az üzenetét, hátha igy meggyőzőbb. Kedves János! Tiltasson le!!!!! Majd maga fog itt válaszolni? Értékes hozzászólásaira feltétlen számitunk. Miről hablatyol itt? A kofák kimennek Chilébe és onnan hozzák be a petrezselymet? Pár perce regisztrált és már mindjárt osztja itt az észt. Ön a világ legönzetlenebb embere. Olyat oszt,amiből magának sincs. Hihetetlen áldozatvállalás. Csak egy kicsit kellett volna odafigyelni a 6 elemiben. Magyarország pont almából nem szorul behozatalra, mert itt is túltelitett a piac. Csak egy kicsit kellett volna szövegértésből jönak lenni, hogy megértse, hogy igen, esetenként kezelik viasszal, általában méhviasszal a gyümölcsöket. Ebből mi jön le magának, hogy én az élelmiszerbiztonsággal játszok. Olvassa már egy kicsit vissza az irásaimat és rájön, hogy mennyire multi ellenes vagyok. Tudom a pár perc alatt erre nem volt idő. Én szivesen lemondok arról, hogy itt tapasztalatokat osszak meg, ha maga ezt átveszi tőlem.Az meg már tényleg a pitiánerság csúcsa, hogy osztják itt a piros egyeseket és még olyan témakörben is, ami nem ehhez tartozik. Csak gratulálni tudok, hogy már az is aki velem közös véleményt formál meg és eszenciálisan csak szakmai alapon, az is kap egy minusz egyest. Van ennél lejebb? /pl citrus kérdésben/Kedves János akkor Önhöz az a kérdésem, hogy vállalja-e szakmai alapon, hogy naponta pár kérdésre választ ad?Agyrém, hogy én az élelmiszerbiztonságból viccet csinálnék, de hát ez van. Nagy az Isten állatkertje, de a legnagyobb baj vele az, hogy alacsony a kerités. János könyörgök, hogy tiltasson le, mert maga akkora ász, hogy ezt is el tudja intézni.
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére