Metszőollóval szabaduljunk meg a cinóberpiros pattanásgombától

Metszőollóval szabaduljunk meg a cinóberpiros pattanásgombától

Legyengült fákat is fertőzhet.

A cinóbervörös pattanásgomba vagy vörös szemölcsgomba (Nectria cinnabarina)  leginkább az elhalt, száraz ágakon üti fel fejét. A narancspiros, gombostűfej nagyságú pöttyök, kerekded, kemény kérgű, közepén kicsúcsosodó, először rózsás színű, majd megpirosodó termőtestek.

A gomba termőteste a lombhullató fafajokat (főként a bükköt), a gyümölcsfákat, de a bogyós gyümölcsű bokrokat is fertőzi. Januártól decemberig találkozhatunk vele.

Noha a gomba elsősorban a holt növényi anyagokon jelenik meg, ez nem kizárólagos, a fiatal fákat is fertőzheti, ha azok például szárazság miatt legyengülnek. Sebparazitaként is megjelenhet. Az egészséges szöveteket is megtámadhatja, a például fertőzés, sérülés következtében be tud hatolni. A pattanásgomba elzárja a növényi nedv útját és mérgező anyagcseretermékeket bocsájt ki. Ennek eredményeként a szövet elpusztul, a kéreg színeződik, tumorszerű kitüremkedések jelennek meg. Ha a fertőzés súlyos, akkor az ág akár le is törhet.

cinoberpiros pattanasgombatol metszoolloval 02
S. Rae

Amennyiben felüti a fejét ez a gomba nálunk, hozzuk a metszőollónkat! A fertőzött ágakat vágjuk le úgy, hogy 20 cm-t még az egészséges részből is metszünk. Lehetőleg akkor dolgozzunk, amikor szélcsendes az idő, hogy ne terjedjenek a spórák tovább. Az így keletkezett faanyagot ne a komposztra tegyük, gondoskodjunk a megsemmisítéséről.

A fertőzés ellen az a legjobb védekezés, ha a növényeinket jó állapotban tartjuk: ideális helyre ültetjük, szárazság esetén öntözzük, trágyázzuk őket. Csak szélcsendes, száraz időszakban metsszünk és a lehető legkisebb vágási felülettel. Jobb több alkalommal kevesebbet metszeni, mint egyszerre sokat. Ügyeljünk arra, hogy a fűnyírásánál ne sértsük meg a fák, bokrok kérgét. Előnyösebb, ha vásárláskor földlabdás növényt választunk, mert a szabadgyökérzetű fák könnyebben kiszáradnak, ami szintén a fertőzésveszélyt növeli.

Bevezető kép: gailhampshire

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR