Metszőollóval szabaduljunk meg a cinóberpiros pattanásgombától

Metszőollóval szabaduljunk meg a cinóberpiros pattanásgombától

Legyengült fákat is fertőzhet.

A cinóbervörös pattanásgomba vagy vörös szemölcsgomba (Nectria cinnabarina)  leginkább az elhalt, száraz ágakon üti fel fejét. A narancspiros, gombostűfej nagyságú pöttyök, kerekded, kemény kérgű, közepén kicsúcsosodó, először rózsás színű, majd megpirosodó termőtestek.

A gomba termőteste a lombhullató fafajokat (főként a bükköt), a gyümölcsfákat, de a bogyós gyümölcsű bokrokat is fertőzi. Januártól decemberig találkozhatunk vele.

Noha a gomba elsősorban a holt növényi anyagokon jelenik meg, ez nem kizárólagos, a fiatal fákat is fertőzheti, ha azok például szárazság miatt legyengülnek. Sebparazitaként is megjelenhet. Az egészséges szöveteket is megtámadhatja, a például fertőzés, sérülés következtében be tud hatolni. A pattanásgomba elzárja a növényi nedv útját és mérgező anyagcseretermékeket bocsájt ki. Ennek eredményeként a szövet elpusztul, a kéreg színeződik, tumorszerű kitüremkedések jelennek meg. Ha a fertőzés súlyos, akkor az ág akár le is törhet.

cinoberpiros pattanasgombatol metszoolloval 02
S. Rae

Amennyiben felüti a fejét ez a gomba nálunk, hozzuk a metszőollónkat! A fertőzött ágakat vágjuk le úgy, hogy 20 cm-t még az egészséges részből is metszünk. Lehetőleg akkor dolgozzunk, amikor szélcsendes az idő, hogy ne terjedjenek a spórák tovább. Az így keletkezett faanyagot ne a komposztra tegyük, gondoskodjunk a megsemmisítéséről.

A fertőzés ellen az a legjobb védekezés, ha a növényeinket jó állapotban tartjuk: ideális helyre ültetjük, szárazság esetén öntözzük, trágyázzuk őket. Csak szélcsendes, száraz időszakban metsszünk és a lehető legkisebb vágási felülettel. Jobb több alkalommal kevesebbet metszeni, mint egyszerre sokat. Ügyeljünk arra, hogy a fűnyírásánál ne sértsük meg a fák, bokrok kérgét. Előnyösebb, ha vásárláskor földlabdás növényt választunk, mert a szabadgyökérzetű fák könnyebben kiszáradnak, ami szintén a fertőzésveszélyt növeli.

Bevezető kép: gailhampshire

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?