felco shop banner ingyenes szallitas


  Nagy Bianka Növényvédelem

Fekete csiga a kertben, hangyák az epresben

  Kiemelt   Megoldott

Üdvözlet mindenkinek! Van egy évek óta tartó problémám. A krumplit és a répát minden évben kis fekete csigák támadják meg és rágják szét, majd ott élnek... A másik problémám, hogy a nagyon szép epresemet hangyák lepték el amikor érni kezdett. Szinte pont a legnagyobbakat rágták szét. Szórtam kis sütőport, de nem használt sokáig. Nem tudom hogy mit tudnék kezdeni velük.

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  HOL szokott történni a csigatámadás? Még a kertben, vagy már a tárolóhelyen?Egy olyan általános megoldás: metaldehid.Úgy kell kérni a boltban, hogy csigaölő granulátum. Létezik több márkanéven, de mindnek ugyanaz a hatóanyaga, ugyanolyan formátum, és ugyanolyan égszínkék, hogy a gyerekek jobban megegyék.Ha a tárolóhelyen történik a támadás, akkor a termények elfogyása után kell szétszórni, de a környéket már előbb is lehet kezelni. Lényeg, hogy a következő betakarításra ne maradjon kártevő.Ha már a kertben fenik a fogukat a csigák, akkor ott kell felvenni ellenük a harcot. Kb. amikor a répa első gyomlálása és kapálása megtörténik, abban az időben kell megszórni a területet a granulátummal, akkor már elég aktívak a csigák. De legjobb az egész kertet lekezelni, arra vigyázva, hogy a szer semmihez ne érjen hozzá, amit a közeljövőben meg akar enni ember vagy háziállat. (Háziegér és házas csiga ebbe nem számít bele.) Tehát pl. salátára, sóskára, eperre ne menjen, sőt a közelükbe se, mert az eső felverheti az anyagot.Répa sorközeibe is lehet szórni egész nyáron, de én a szedhető méretű répa közé már inkább nem javaslom.Lehetőleg olyankor kell alkalmazni, amikor nem néz ki a közeli napokban eső vagy földművelés.Ősszel, a kiürült részeket is be lehet szórni ismét, csökkentve a csigák számát.A hangyák ellen az igazi jó szert már kivonták a forgalomból, most azt lehet, hogy márciusban, amikor már vonulgatnak a hangyák, ki kell figyelni, hol van a fészkük. Ezen a részen valami gázosodó talajfertőtlenítőt kell szétszórni és bedolgozni.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (1)
  • · Nagy Bianka · Vissza a tetejére
   Tisztelt Uram! Köszönöm a válaszát. A csigák (Kicsi,fekete,meztelen)a talajban támadják meg a krumplit és a répát. A felszedésnél szembesülünk velük..De a talajon nem lehet látni őket. Mindenképpen megpróbálom a szert amit ajánlott.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére