Miért kell gumi ütköző a metszőollóra?

Miért kell gumi ütköző a metszőollóra?

Sok minőségi metszőolló rendelkezik az olló rázkódását csillapító pufferekkel. Ezek az apró gumi ütközők fontosabbak, mint aminek tűnnek.

A kerti metszőolló éveken át történő használata és az emberi kézre gyakorolt rázkódás különböző egészségügyi problémákat okozhat. Ilyenkor a kéz és a csukló ismétlődő erőltetése és a vibráció a felelős. Mindez szerencsére csak akkor fordulhat elő, ha nem tartjuk be a metszés szabályait, vagy ha nem megfelelő a metszőolló. Ez utóbbi esetben legtöbbször a gumi ütközők hiányoznak, vagy koptak el. Az apró rezgéscsillapító pufferek cseréjét bemutatjuk ebben az írásban és a videókon.

gumi utkozo metszoollora 03

Mi történik a kezünkkel az állandó rázkódástól és erőltetéstől?

 • Teniszkönyök és golfkönyök: Ismétlődő mozdulatok miatt alakul ki gyulladás a csukló körüli inakban, ami fájdalmat okozhat a könyökben és a csuklóban.
 • Karpális alagút szindróma: A csuklóban lévő alagútban futó középső ideg nyomás alá kerül, ami fájdalmat, zsibbadást, és gyengeséget okozhat a kézben és az ujjakban.
 • Ínhüvelygyulladás: Az ínhüvelyek gyulladása, ami fájdalmat és duzzanatot okoz, különösen az ujjak hajlításakor vagy nyújtásakor.

Mi okozza a kéz betegségeit?

Az okok között szerepel az ismétlődő mozdulatok, a vibráció, az ergonómiailag nem megfelelő eszközök használata, és a megfelelő pihenőidő hiánya. Ezek a tényezők hozzájárulnak az inak, izmok, ízületek és idegek túlterheléséhez.

Ha ezeket a betegségeket nem veszik komolyan, akkor tartós károsodást szenvedhetnek az idegek, az izmok, és az ízületek, ami tartós fájdalomhoz és mozgáskorlátozottsághoz vezethet.

gumi utkozo metszoollora 02

Hogyan lehet megakadályozni, hogy túlterheljük a kezünket?

 • Megfelelő szerszámok használata: Ergonomikus kialakítású, vibrációt csökkentő eszközök használata.
 • Rendszeres szünetek: Gyakori szünetek beiktatása a munka során, hogy csökkenjen az izmok és ízületek terhelése.
 • Bemelegítés és nyújtás: A munka előtti és utáni nyújtógyakorlatok segíthetnek megelőzni a sérüléseket.
 • Megfelelő technika: A megfelelő vágási technika elsajátítása, hogy csökkentsük a kézre és a csuklóra nehezedő terhelést. Például a 3 cm-es ág átvágásához ne egykezes metszőollót, hanem ágvágó ollót vagy fűrészt használjunk!

gumi utkozo metszoollora 04

Gumi ütközők (pufferek) cseréje FELCO metszőollón és ágvágó ollón

Az elhasználódott gumikat néhány perc alatt cserélhetjük a gyári alkatrész segítségével. Videón mutatjuk.

A metszőolló és ágvágó minden egyes záródásakor megremegteti az ember kezét. A fát átvágó és összecsattanó pengéknél ez természetes jelenség, viszont az ember kezének, az ízületeknek nem tesz jót a rázkódás. Ezért találták ki a FELCO mérnökei a gumiból készült puffereket, amelyek ütközőként csillapítják a rázkódást. A gumi viszont az idő előrehaladtával elhasználódik (az ember saját ízületei helyett), így néhány évente cserélni érdemes. Ehhez lehet kapni egy apró készletet, amiben minden szükséges gumi alkatrész benne van (a két oldali gumi és egy gyűrű). A készlet minden cserélhető ütközőjű FELCO kézi metszőollóval kompatibilis.

FELCO metszőolló ütközők cseréje

 

Szükséges hozzávalók

 • új gumi ütköző alkatrészek: FELCO gumi ütköző szett (ebben együtt kapható a FELCO 2/18 lapos gumi ütköző, FELCO 2/20 domború gumi ütköző, FELCO 2/19 illesztőgyűrű)
 • laposfejű csavarhúzó
 • zsebkés

Útmutató

 1. Szereljük szét a metszőollót.
 2. A domború gumi ütközőt egy laposfejű csavarhúzó segítségével távolítsuk el.
 3. A lapos gumi ütközőt egy zsebkés pengéjével távolítsuk el.
 4. Az új domború gumi ütközőt csavarhúzóval, apró mozdulatokkal illesszük a helyére. (Ügyeljünk arra, hogy az illesztőgyűrű a helyén maradjon).
 5. Az új lapos gumi ütközőt az ujjunkkal nyomjuk be félig a helyére.
 6. Szereljük össze a metszőollót.
 7. A metszőolló nyeleit összeszorítva a lapos gumi ütköző teljesen a helyére kerül.

FELCO ágvágó olló gumi ütközők cseréje

 

Szükséges hozzávalók

 • új alkatrész: például a FELCO 221 sorozathoz való FELCO 221/10 gumi ütköző
 • laposfejű csavarhúzó

Útmutató

 1. A laposfejű csavarhúzóval nyomjuk be a gumi ütköző szélét, majd pattintsuk ki a helyéről.
 2. A csavarhúzóval, apró mozdulatokkal illesszük be a helyére az új gumi ütközőt.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR