felco shop banner ingyenes szallitas


  Kispál Imréné Növényvédelem

Miért sárgul az őszibarackfám levele?

  Kiemelt   Megoldott

Fiatal 4 éves őszibarackfám idén szépen terem. Már dió nagyságú a termése. De a levelekkel valami baj van. Nem tafrínás, nem lyukacsos. A levelek sárgulnak és le- hullanak. Sajnos fotót nem sikerült bemásolnom, ezért igyekszem minél pontosabban leírni a tüneteket. 1. A levél nem fodrosodik, szélei egészségesek, nem barnulnak. 2. A levél erei sárgák, az erektől a szélek felé sárgulnak. 3. A már elsárgult területeken néhány nagyobb szabályos gombostű fejnyi zöld foltok vannak. 4. A levél fonákján semmilyen szívókártevőt nem fedez- tem fel. Mi lehet a baj? Talán hiánybetegség? Köszönöm a segítséget.

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Esetleg nem lett ráfújva a szőlőpermetezésből kimaradt réz?
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (4)
  • · Mezei Zoltán · Vissza a tetejére
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Igen, ez jó cikk.A fa alanya vadőszi?Régebben mindenhol keserűmandulára szemezték az ősziket, amik bírták a meszes talajt.Mostanában viszont már általában vadősziket használnak, mert az ország nagyobb részén az sokkal jobb alany, kivéve a meszes talajú helyeket.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Kispál Imréné · Vissza a tetejére
   Nem tudom milyen alanyra lett oltva.Baby Gold 6 őszibarackfa.Bálint gazda klorózissel kapcs. cikkét elolvastam, az ott látható fotón lévő tünetek nem olyanok, mint az én fám tünetei.A fotón a levél erei zöldek, a szélek barnulnak,s elkezdett pöndörödni.Az enyémen az erek sárgák, a szélek nem barnulnak, nem pöndörödnek és a barackokegyáltalán nem hullnak.A kertem viszont agyagos.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Mezei Zoltán · Vissza a tetejére
   Lehet még szó mangánhiányos állapotról is, bár fénykép nélkül tényleg csak agyalogni tudok. (Ilyen vizuális típus vagyok...) Mi az, amivel nem követ el hibát és csak javíthat a fa állapotán?1. Permetezze a fát Dithane M45-tel. A permetlébe max. 1 százalékos koncentrációban oldjon fel Mikramidot (max. 100 g 10 literhez)2. Műtrágyázza a fát ammónium-nitráttal.A fenti módszer a lehetséges gombabetegségek és mikroelemhiányokat is orvosolja, illetve nagyban segít az elvesztett lombozat mielőbbi pótlásában.A kimaradt permetszert felhasználhatja a többi fához, burgonyához, bármihez - nagyon pozitív hatású.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére