felco shop banner ingyenes szallitas


  Rácz Péter Növényvédelem

Kőrisfa levelei betegek

  Kiemelt   Megoldott

Kertünkben áll egy sárga kőris, faiskolából vásároltuk 7 éve. (A kereskedő sárga kőrisként adta el, de ősszel sötétbordók lesznek a levelei, szóval nem biztos hogy sárga, de kőrisnek biztosan kőris). Már második éve a leveleinek a főerén és az egyes levélkék középső erén dudorok jelentek meg. Van amelyik levélen kevés és kicsi, másokon sok és nagy. Emiatt a levelek összegörbülnek, összecsavarodnak. Olyan mint valami rákos betegség. Két évvel ezelőtt még egyáltalán nem vettem észre, tavaly már a levelek fele érintett volt, idén meg már többé-kevésbé az összes. A levél így nő ki, tehát ez az állapot a kifejlődött levélen már nem romlik és nem javul. A fa ettől eltekintve egészségesnek tűnik. Mi ez, mit lehet tenni ellene? Köszönöm a választ, Rácz Péter
Csatolmányok:

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Rossz megfigyelés, hogy a levél így nő ki.Az lehet, hogy még a teljes méret elérése előtt ilyen lesz, de nem így nő ki.Ez a kőris-gubacsszúnyog (Dasineura fraxini).fficial&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=QFKJU7u1EITeOamngNgH&ved=0CC0QsAQ&biw=1016&bih=592Védekezni">https://www.google.hu/search?q=dasineura+fraxini&client=firefox-a&hs=lQH&rls=org.mozilla:hu:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=QFKJU7u1EITeOamngNgH&ved=0CC0QsAQ&biw=1016&bih=592Védekezni felszívódó rovarölővel lehet, de hogy milyennel és mikor, arra nem találtam adatot, némi időt rászánva a neten talán írnak valamit.A Mospilan vagy Actara szerintem jó lesz.Viszont előtte szét kell szedni ezeket a gubacsokat, hogy van-e bennük lárva, mert ha már kikeltek, akkor felesleges a permetezés.Ha sikerül őket elkapni, a levelek akkor sem fognak már megváltozni, viszont az új leveleken már nem látni majd ilyen elváltozást.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (5)
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Ha nem érkezik jobb megoldás, meg lehetne próbálni valami felszívódó vagy transzlamináris atkaölővel leszórni a fát. (Gubacsatkára tippelek.)
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   A képek leginkább vírusfertőzésre utaló tüneteket mutatnak: levelek erősen megvastagodtak, kemények, elkeskenyedtek, kanalasodtak, a levéléren kinövések fejlődnek. A fán ezek az elváltozások tavaly a fiatal, hajtásvégi leveleken léptek fel, vagy az idős leveleken is? A fa gyepes területen áll? Volt a gyep vagy a fa környéke gyomirtózva? Ha igen, milyen szerrel és mikor?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Rácz Péter · Vissza a tetejére
   [quote name=dr.Némethy]A fán ezek az elváltozások tavaly a fiatal, hajtásvégi leveleken léptek fel, vagy az idős leveleken is? A fa gyepes területen áll? Volt a gyep vagy a fa környéke gyomirtózva? Ha igen, milyen szerrel és mikor?[/quote]Köszönöm a válaszokat!Tavaly is ugyanígy jelentkeztek: ahogy kibújt a levél rögtön ilyen volt, már akkor is amikor még kicsi volt a levél. (Most tavasszal is ugyanez történt). Ez egy egész kicsi kert, semmilyen vegyszert nem használtunk soha.Semelyik más növény nem beteg (nincs is sokminden, csak egy berkenyefa trombitafolyondár, vadszőlő, hagymás virágok a környezetében) Viszont nem tudom számíthat-e, de a tetőről az eresz közel a tövéhez folyik, így rengeteg vizet kap.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   A túlzott mennyiségű víz akkor okoz gondot, ha kiszorítja a levegőt a talajból tartósan, de ennek tünetei mások. Szívesen venném, ha küldene még felvételt a torzult, deformált levelekről, a teljes lombkoronáról a törzzsel és a fa alatti talajfelszínről a budainovenydoktor@gmail.com címre. Vannak gyepre ajánlott műtrágyák, melyek gyomirtó szert is tartalmaznak. Véletlenül nem használtak, használnak ilyent tavaly vagy idén?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Rácz Péter · Vissza a tetejére
   Köszönöm a további hozzászólásokat!Gyöngyössy úr szerintem rátalált a megoldásra. Hosszában szétvágtam egy ilyen dudort és ugyanolyan kis sárga lárvák voltak benne, mint az általa mellékelt linken lévő képeken.http://dev5.carussel.com/pracz/kor/DSCF7254.JPGTovábbi két kép a levelekről:http://dev5.carussel.com/pracz/kor/DSCF7259.JPGhttp://dev5.carussel.com/pracz/kor/DSCF7260.JPG
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére