felco-shop.hu


  Nagy Dezsőné Növényvédelem

A lugas paradicsom levél barnulása

  Kiemelt   Megoldott

A lugas f 1 paradicsom alulról felfelé a levél és a szár bebarnul, majd elszárad

Válaszok (3)
 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  Mindegyik képen a termések héja megrepedt az egyenetlen vízellátás miatt. A mély sebek mentén gyakran bekövetkezik a termések rohadása. A repedések nem gyógyíthatók, de a repedések megelőzhetők, ha nem sajnáljuk a vizet a növénytől, és egyenletesen adjuk neki. Amennyiben a repedés még a bogyók növekedése idején történik, a bogyók a repedések mentén szétnyílnak, és elrohadnak, vagy másodlagosan gombák telepednek a sebekre. Az alsó leveleken a barna foltok gombás eredetű levélfoltok, melyek általában alulról felfelé szoktak terjedni, először az alsókat fertőzi, majd a vízcseppek segítségével a felsőbb levelekre is rátelepednek. Az alsó leveleket érdemes a foltok megjelenése után eltávolítani, mint fertőzési gócot, és megsemmisíteni. Reggel öntözze a paradicsomot, és a többi zöldségnövényt, ne este. A levélfolt betegségek ellen a réz, a Dithane is hatásos, esős időben 10-14 naponta ajánlott permetezni megelőzés-képpen.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · Mihálíi Gábor · Vissza a tetejére
  Nálam is összezsugorodnak a paradicsom levelek alulról felfele, majd megbarnul és elszárad. A termés pedig foltos és éréskor megrothad. Permeteztem rézzel, gombaölővel, Calbit-tal, Vuxal Microplant szuszpenzióval, de semmi javavulás. Megmenthető még a növény és a termés? Gábor
  Csatolmányok:
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  Az egy mondatos információból nem derül ki, hogy csak az alsó levelek száradnak le vagy az egész tő szárad el. Milyen a gyökere, milyen a szár belül? Csúcsi fiatal leveleken nincs elváltozás?Fénykép nélkül nem tudok semmi konkrét javaslatot adni. Kérem mellékeljen fényképeket!
  The reply is currently minimized Megmutat

Lépj be a válaszadáshoz.

Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


Itt regisztrálj »

Partnerek
 

FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett

Vissza a tetejére