1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. március 11. Hétfő
  8 Válasz
  22.7K Megtekintés
Több nagyméretű fenyőfám van a kertemben. Évtizedek alatt rengeteg fenyőtű halmozódott föl alattuk. Felénk ritkán van zöldhulladék gyűjtés. Ezért ötletem sincs hogy mit kezdhetnék ezzel a paplan vastagságú tűlevél halmazzal. Beleragad a háziállatok bundájába, s egyre nagyobb területet foglal el. Tudna valaki vmi okosat tanácsolni? Előre is köszönöm.
11 évvel ezelőtt
·
#13440
Nálam csak két nagy fenyő van, tavaly már én is soknak találtam a lehullott levelet.A tetejéről a tűleveleket összeszedtem, és a télen időnként rádobtam a kazánra 1-1 lapáttal, az alsó (félig-meddig komposztálódott) réteget meg kihordtam a telekre, és berotáltam.
11 évvel ezelőtt
·
#13443
Én nem raknám a kertem földjébe.Őrülök mire összegyűjtöm.Aztán kisebb adagokban elégetem,mert még a zöld járat sem viszi el. :-)
11 évvel ezelőtt
·
#13445
Mindenképpen javaslom, hogy az év folyamán többször takarítsd össze. Kisebb adaggal könnyebb bánni és megszabadulni tőle.Nem tudom van-e olyan eldugott hely a kertben, ahova el lehetne teríteni. Mondjuk, a kert végében,kerítés mellé, olyan helyre, ahol gyomosodás ellen lehetne használni.A felső szárazabb réteget alulra, a már komposztálódott réteget pedig felülre terítve más bokrok tövébe szórva is jól lehet alkalmazni mulcsként. Komposztba is lehet keverni, a szamóca kedveli.Az égetés is megoldás, ahogy az előttem szóló kedves barátunk is javasolta.
11 évvel ezelőtt
·
#13477
Ha meg tudja oldani ahogy Erzsébet is mondta,egy félreeső helyre felhalmozni,belocsolni,és letakarni fóliával,az gyorsítja a lebomlását.A komposztba nem tenném,éppen azért,mert sokkal hosszabb a lebomlási ideje,mint más növényeké.Vannak növények,akik a savanyú talajt kedvelik, Rhododendron,Hortenzia,és sokan mások,akik nagyon örülnének ennek az anyagnak.A fenyők alatt szerintem természetes a fenyőtű,persze,csak elviselhető mennyiségben.
11 évvel ezelőtt
·
#13499
A fenyő tűlevele savanyítja a talajt. Ha összegyűjti és beforgatja a földbe, olyan gyönyörűségeket nevelhet a kertjében, mint az azálea, rododendron, japán kamélia, vagy a finom mini kivi, áfonya és egyebek.Kincs van a birtokában.
10 évvel ezelőtt
·
#14067
A túl sok tűlevél annyira savanyúvá teszi a talajt, ami már nem egészséges. Ásványi anyagokat kellene adni a fenyőfáknak, hogy ne hullassa a tűlevelet. A vastag réteget felszedi, majd egy közeli erdőben kiszórja. A helyére pedig lehet tenni fekete földet és vethet bele árnyéktűrő fűmagot.
10 évvel ezelőtt
·
#14070
A fenyők folyamatosan hullatják a tűiket,ők így cserélik le a lombjukat,amit a lombhullatók egyszerre tesznek. Ha nem betegség okozza,akkor ez természetes folyamat,és az ásványi anyagok sem gátolják meg.
10 évvel ezelőtt
·
#14071
Esetleg lenne még egy elvetemült ötletem. Sok ember örülne,ha tudná valamivel savanyítani a kertje talaját, és örömmel elvinné a fenyőtűt.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



1kert.hu - a FELCO specialista

Metszőollót vagy fűrészt keresel?

Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére