A birs metszése: tippek, hogyan csináld!

A birs metszése: tippek, hogyan csináld!

Hogy ne maradjunk finom, aromás termés nélkül.

A birsalmafák metszését évente szokás elvégezni. Akár a határidőnaptárunkba is bevéshetjük a visszatérő kerti teendőink közé. Ha sorozatosan több éven keresztül elmulasztjuk megtenni, ne csodálkozzunk, ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy az egykor formás, mutatós fa csúnyán túlnőtt, ráadásul koránt sem terem annyi gyümölcsöt, mint amennyit a mérete alapján jogosan elvárnánk tőle. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogyan is kell a birsalmafát megmetszeni, nos, ezen lehet segíteni. Az alábbiakban ehhez a fontos beavatkozáshoz szeretnénk néhány hasznos tippel, tanáccsal szolgálni.

birs metszese 02

A birs metszése

Akinek van a gyümölcsfái közt birs, tudja, mennyire ellenállhatatlanok az intenzív illatú, érő gyümölcsök. A termés ötszirmú, fehér vagy rózsaszín virágokból fejlődik ki, amelyek a többi gyümölcsfához képest későn, április végén, május elején bontanak szirmot. Egy-egy fa körülbelül 5 méter magasra nő és akár 50 évig is elélhet, ezért érdemes rendszeresen gondoskodnunk róla: ennek részét képezi a szakszerű metszés is.

birs metszese 03

Mikor metsszük meg a birsalmát?

A birsalmafa metszése olyan feladata a kertésznek, amelyet késő ősszel vagy a tél végén kell megejteni, amikor a fa nyugalmi állapotban van. Ne késlekedjünk sokat tehát a tavaszi metszéssel, különben az az évi termést tesszük kockára. Ennek legfőbb oka, hogy a birsalmafa nem az idősebb, hanem az új veszőkön hoz gyümölcsöt.

A tavasszal megjelenő fiatal hajtásokon alakulnak ki a virágrügyek, amelyekből terméskötődés után fejlődésnek indulnak a gyümölcskezdemények. Ha tehát tavasszal akkor metsszük meg a birsalmafát, miután az új hajtások már megjelentek, félő, hogy ezek eltávolításával az az évi terméshozamot is "sikerül" kiiktatnunk.

birs metszese 05

Hogyan metsszük meg a birsalmát?

Az éves metszés tényleges megkezdése előtt nem árt alaposan szemügyre vennünk a fát, átgondolnunk, megterveznünk a metszés menetét. Mindenekelőtt azt vizsgáljuk meg, találhatók-e a fán elszáradt, sérült, beteg vagy rosszul nőtt (például a többi ágra ráhajló, azokat keresztező) ágak, és először ezeket távolítsuk el rutinszerűen.

A metszés során ne feledkezzünk meg a korona belseje felé nőtt ágakról sem, ezeket szintén távolítsuk el. Az ágszerkezet középpontja irányában nőtt ágak miatt ugyanis a korona kevésbé lesz szellős és fényáteresztő. Vegyük számba továbbá azon ágak eltávolítását, amelyek a törzzsel túl kicsi vagy éppenséggel túl nagy szöget zárnak be.

birs metszese 04

Ha egy ágat tőből metsszünk ki, figyeljünk arra, hogy az ún. ággyűrű sértetlen maradjon. Sok kertész a fa magasságából is visszavesz az éves metszéskor, hogy ezzel megkönnyítse egyrészt a fa gondozását, másrészt a gyümölcsszüretet. Ezt a műveletet már a fa ültetésének az évében megkezdhetjük. A magasság korlátozása ugyanakkor nem kötelező művelet a fa szerkezete szempontjából, csupán szabadon választható beavatkozás.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR