A birs metszése: tippek, hogyan csináld!

A birs metszése: tippek, hogyan csináld!

Hogy ne maradjunk finom, aromás termés nélkül.

A birsalmafák metszését évente szokás elvégezni. Akár a határidőnaptárunkba is bevéshetjük a visszatérő kerti teendőink közé. Ha sorozatosan több éven keresztül elmulasztjuk megtenni, ne csodálkozzunk, ha egyszer csak azt vesszük észre, hogy az egykor formás, mutatós fa csúnyán túlnőtt, ráadásul koránt sem terem annyi gyümölcsöt, mint amennyit a mérete alapján jogosan elvárnánk tőle. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogyan is kell a birsalmafát megmetszeni, nos, ezen lehet segíteni. Az alábbiakban ehhez a fontos beavatkozáshoz szeretnénk néhány hasznos tippel, tanáccsal szolgálni.

birs metszese 02

A birs metszése

Akinek van a gyümölcsfái közt birs, tudja, mennyire ellenállhatatlanok az intenzív illatú, érő gyümölcsök. A termés ötszirmú, fehér vagy rózsaszín virágokból fejlődik ki, amelyek a többi gyümölcsfához képest későn, április végén, május elején bontanak szirmot. Egy-egy fa körülbelül 5 méter magasra nő és akár 50 évig is elélhet, ezért érdemes rendszeresen gondoskodnunk róla: ennek részét képezi a szakszerű metszés is.

birs metszese 03

Mikor metsszük meg a birsalmát?

A birsalmafa metszése olyan feladata a kertésznek, amelyet késő ősszel vagy a tél végén kell megejteni, amikor a fa nyugalmi állapotban van. Ne késlekedjünk sokat tehát a tavaszi metszéssel, különben az az évi termést tesszük kockára. Ennek legfőbb oka, hogy a birsalmafa nem az idősebb, hanem az új veszőkön hoz gyümölcsöt.

A tavasszal megjelenő fiatal hajtásokon alakulnak ki a virágrügyek, amelyekből terméskötődés után fejlődésnek indulnak a gyümölcskezdemények. Ha tehát tavasszal akkor metsszük meg a birsalmafát, miután az új hajtások már megjelentek, félő, hogy ezek eltávolításával az az évi terméshozamot is "sikerül" kiiktatnunk.

birs metszese 05

Hogyan metsszük meg a birsalmát?

Az éves metszés tényleges megkezdése előtt nem árt alaposan szemügyre vennünk a fát, átgondolnunk, megterveznünk a metszés menetét. Mindenekelőtt azt vizsgáljuk meg, találhatók-e a fán elszáradt, sérült, beteg vagy rosszul nőtt (például a többi ágra ráhajló, azokat keresztező) ágak, és először ezeket távolítsuk el rutinszerűen.

A metszés során ne feledkezzünk meg a korona belseje felé nőtt ágakról sem, ezeket szintén távolítsuk el. Az ágszerkezet középpontja irányában nőtt ágak miatt ugyanis a korona kevésbé lesz szellős és fényáteresztő. Vegyük számba továbbá azon ágak eltávolítását, amelyek a törzzsel túl kicsi vagy éppenséggel túl nagy szöget zárnak be.

birs metszese 04

Ha egy ágat tőből metsszünk ki, figyeljünk arra, hogy az ún. ággyűrű sértetlen maradjon. Sok kertész a fa magasságából is visszavesz az éves metszéskor, hogy ezzel megkönnyítse egyrészt a fa gondozását, másrészt a gyümölcsszüretet. Ezt a műveletet már a fa ültetésének az évében megkezdhetjük. A magasság korlátozása ugyanakkor nem kötelező művelet a fa szerkezete szempontjából, csupán szabadon választható beavatkozás.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?