felco-shop.hu


  Jenei Péter Zöldség

őszi ültetések ideje

  Kiemelt   Megoldott

Üdv mindenkinek! Valaki legyen olyan kedves, határolja már be az őszön belül azt az időszakot, amikor érdemes fát illetve szőlőt ültetni. Figyelembe véve az ez évi időjárást, illetve a kései meleg időket, október eleje, közepe megfelelő lenne? illetve fajtát tekintve van még valami időbeli kritérium? A facsemete mandula/budatétényi 1/ lenne(sajnos a tavaszi ültetés a nyári melegben elhalálozott), a szőlő pedig Jupiter, Léna, Suvenir (attól függően, hogy melyiket kapom meg a boltban) Előre is köszönöm a segítséget!

 • · Szalai Gáborné · Vissza a tetejére
  Kedves Péter!Általános szabály,hogy termő növényeket gy.fákat ,szőlőt,ribizlit stb. azért ültetünk ősszel,mert igy nyerünk egy évet.Egy gyümölcsfa,vagy mundjuk mandula fa4 év alatt fordul termőre.De őszi telepítésnél ez csak 3 év!És sokkal kissebb a kiszáradás veszélye is.Mert még a facsemetéket is öntözni kell.A választott növény fajtája az ami meghatározható,ezt ültetési idővel nem lehet befojásolni.Pl:az almafajták érsi ideje adott,mert vannak amik junius elején érnek,de van olyan fajta ami csak julius végén.Függetlenül attól,hogy tavasszal vagy ősszel ültettük el őket.Őszi telepítésre szeptember vége-október közepe igen jó,hiszen időt kell hagyni a megeredésre is,még a fagyos idő beálta elött,mert a minuszokban a fák ugye alszanak./a szőlő is/Telepítéskor végezzük a metszést is,mert evvel határozzuk meg kialakítandó korona formáját,illetve szőlőnél a müvelés módját.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (7)
  • · Szalai Gáborné · Vissza a tetejére
   Hát Árpád,mint látja ahány ember,annyi vélemény.De tény,hogy vannak akik -a kajszi és az őszibarack -kivételével sokkal szívesebben ültetik csemetéiket ősszel.A jobb gyökeresedés és a biztosabb eredés miatt.Sok szakkönyv tanácsolja ezt,és sok tapasztalt kertész is,és annak idején én is ezt tanultam,hallottam tanáraimtól:ha ősszel telepítünk nyerünk egy évet!De kézzelfogható tételes listával -hogy miért nyerünk igy egy évet-nem szolgálhatok.Egyébként az őszi ültetés csak a szabadgyökerű fákra vonatkozik.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Németh Árpád · Vissza a tetejére
   Kedves fórumozók! Én novicsentó új vagyok itt, de érdeklődve olvastam az eddigi hozzászólásokat, bár még közel sem értem a végéhez. Azt szeretném kérdezni, bár lehet, hogy már nem is aktuális, hogy tényleg egy évet tudunk nyerni akkor, ha ősszel telepitjük a gyümiket? Kinek, mi a véleménye, mert itt azért kétségek is merültek fel, ha jól értelmeztem. Kérem mindenki, akinek van véleménye irja meg. Ebben az esetben akkor várjam meg a következő őszt és akkor ültessem el őket, vagy akkor várjam a tavaszt. Egyáltalán hogyan járok jobban?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Szalai Gáborné · Vissza a tetejére
   Saját magam szaporítom a tüskétlen szedret és a ribizliket is,ezek beszerzése nem gond.Ezeket bizony már szept. közepén,végén berakom új helyükre.Október közepén már hozzáférhetőek a szab.gyökerű csemeték,ha pótolnom kell,max október végéig megteszem.Nálam ezt szinte mindig villámcsapás miatt kell megtennem.Késöbb már nincs rá időm,mert rengeteg mással kell foglalkoznom.Fólia alatti zöldhagymám,spenótom,salátám szedése,tisztítása,értékesítése.Répám,pasztinákom,céklám felszedése,tisztítása,értékesítése.Káposzta savanyítása,dióm szedése,értékesítése.És örök szerelmem a sütőtök felszedése,értékesítése. Trágyázás/tavaly ősszel beszerzett +az új adag beszerzése,amit 1 évig pihentetek,/talajmunkák, metszések,utolsó idei permetezésem.Az időjárás mindig beleköp a dolgomba,és ha nem tartok be egy szigorú menetrendet,sosem érek a végére.Gépekkel csak a kampányszerű talajmunkákat végeztetem el,egyébként két legjobb barátomra a bal és a jobb kezemre hagyatkozom.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   A szeptemberi faültetést korainak tartom, mert beszerzésük általában gondba ütközik. A szabadgyökerű fákat október 12. után kezdik el kitermelni, igy a faiskolákban elötte nagyon nem találkozhatunk velük. A nem szabadgyökrüek meg bármikor ültethetőek, igy az meg tök mind1. Őszintén szólva azt sem értem, hogy az őszi telepitéssel miért nyerünk egy évet. Ezen most sokat gondolkodtam. Késő ősszel kitermelik a csemetéket és visszarakják a földbe csak máshol, megint máshol vermelik és csak tavasszal ültetik el. Vannak fák, melyeknél kifejezetten a tavaszi ültetést javasolják, pl őszibarack Azzal, hogy ősszel ültetjük el, szerintem csak annyit nyerünk, hogy még a vegetációs időszak végén van némi gyökérképződés és télen a téli csapadék hatására jobban a gyökerekhez tömödik a föld, tavasszal már készen áll a fánk a növekedésre és nem a vegetáció kezdetén vegzáljuk őket. Egyes elvetemült állitások szerint az őszi telepitésnél nem olyan fontos a viz, mint a tavaszinál. Nem tudom és erre utaló szakirodalom sem jut eszembe, a gyakorlatban meg nem figyeltem meg és nagyon nincs is mit összehasonlitanom, mert ősszel szoktam telepiteni. Tényleg egy évvel korábban termőre fordul?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Borbás Klaudia · Vissza a tetejére
   Sziasztok! Engem a téli fűszernövény ültetés, termesztés érdekelne. Ti milyen fűszernövényeket ajánlotok és milyen módszerrel álljak neki? Már többet hallottam, de ahogy olvastam a fórumon, itt vannak igazán szakértők is! :) Minden tanácsot szívesen fogadok! Köszönöm.:)
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Szalai Gáborné · Vissza a tetejére
   Hidegebb telekre?Milyen fekvésű a telek-legjobb lenne egy déli-?Fagyzúgos a terület?Árnyékos völgyes helyen fekszik,vagy inkább lankás napsütéses a telek?Azért kell jól megválasztani a fa fajtáját,mert semmi értelme,ha olyat ültetünk,ami csak vegetál,de nem nem igazán terem,mert sanyarúak a körülmények.Lesni is lehet,ha a szomszédoknak vannak gyüm.fái,mellyek azok amik szépek.Úgy nagy általánosságban:az alma ,körte jól viseli a hűvössebb vidékeket is,a meggy és a cseresznye is,de ők ketten viszonylag korán virágoznak ezért magassabb fekvésű helyen célszerű telepíteni őket./a völgyekben árnyékban hideggebb van,jobban elfagyhatnak a rügyek/.A szilva hideg helyen is jól érzi magát,sík vagy lejtős kertek alsó részében is akár.A kajszi igen érzékeny a hőmérsékletre,és mivel a mandulával karölteve a legkorábbi virágzó gyüm.fa igy a legérzékenyebb a tavaszi fagyokra is.Általában a telek legmagassabb részébe telepítik:régebben a déli fekvést ajánlották,mert az volt a legmelegebb,de-pont a fagyérzékenység miatt-ma inkább az észak ,északkeleti lejtőket alkalmazzák.Mondjuk a hideg telkeken.Az őszibarack nagyon hő-és fényigényes ezért magasabb fekvésbe,dél-délnyugati lejtőkön célszerű telepíteni. A dió szinte mindenhol szóbajöhet,bár a tavaszi fagyokat ő sem szereti. Mandulafát magassabb fekvésbe,úgy mint a kajszit.A ribizkét fagyzúgos helyek kivételével bárhová ültethetünk./feketeribizlit is/A málnának is jó a hűvös telek.Ha nem direkt árnyékba ülteti még a tüskétlenszeder is szóbajöhet.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Pinczehelyi Zsolt · Vissza a tetejére
   Szép napot mindenkinek:) Segítséget kérnék azzal kapcsolatban,hogy egy viszonylag hidegebb,Sopron környéki telekre milyen gyümölcsfákat ültethetnék,mikor lenne az ültetés a legoptimálisabb időben(bár a fórumot olvasva úgy tűnik mostanában)....Bármilyen jótanácsot szívesen fogadok,nagyon kezdő kertész vagyok:) Előre is köszönöm!
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére