1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2016. augusztus 15. Hétfő
  1 Válasz
  25.4K Megtekintés
Kedves Szakemberek!

A kertünkben lévő, hatalmas koronájú és legalább 12 méter magas fekete eperfánk levelein (többségükön) a csatolt fotókon lévő foltokat vettük észre idén. Hasonló foltokat látunk a szomszédban lévő, és a mi eperfánktól 5-10 méterre található körtefán is.

Az oldalon már felmerült hasonló kérdés, és gyanítom, hogy itt is a mikoszferellás levélfoltosságról van szó. Azonban kezdő kertészként fogalmam sincs, hogy le lehet-e permetezni egy 15 méter átmérőjű és 12 méter magas lombkoronájú eperfát. Mit tanácsolnak (feltéve, ha jó a diagnózisom a csatolt fotók alapján)?

Válaszukat előre is köszönöm.
7 évvel ezelőtt
·
#29637
Kedves Gábor!
Az eperfa levelének foltjai gombás eredetűek, egyes képeken láthatók rajtuk szaporító képletek is. Több gomba fajt is leírtak róla (Cercospora, Phloeospora, Cercosporella stb), a kép alapján nem lehet pontosítani. Védekezés szempontjából nem is lényeges. Minden foltbetegség elleni növényvédő szer hatásos ellene: pl.az összes réz tartalmú szer, a Dithane, Chorus, Topas, Score. A permetezés technikai megoldására javaslatom: a motoros háti permetezővel fel lehet juttatni a leírt magasságba is a permetlevet, de azzal is számolni kell, hogy a fa lombján kívül máshová, más növényre is jut a cseppekből, esetleg a szomszédhoz is.
A körte levélfoltjain a körterozsda ecidiumos alakja látható, ez a tünet már több hónapja jelen van a körtefákon. Rozsdagombák ellen a szabad forgalmú szerek közül a Dithane és a Score hat a rozsdagombák ellen. A betegség nagyon feltűnő, de a fa viszonylag békében megél a gombával permetezés nélkül is. Akkor indokolt a permetezés, ha a foltok területe a leveleken eléri a levélfelület 20-30%-át. A gomba nem a körtefán telel át, így a gomba áttelelése a fertőzött levelek a következő évi járványban nem játszik szerepet.
Üdvözlettel: Növénydoktor
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére