Öt pompás díszcserje, amelyet nyáron kell metszenünk!

Öt pompás díszcserje, amelyet nyáron kell metszenünk!

Eláruljuk, melyik az az öt dekoratív díszcserje, amelyeknek jól jön egy kis metszés a nyári hónapokban ahhoz, hogy visszanyerjék régi formájukat!

Számos ok miatt célszerű egy növényt nyáron is megmetszenünk, így mindenképpen érdemes időt szánnunk erre a kifizetődő kerti munkára.

Mielőtt azonban nekilátunk, ellenőrizzük, hogy a szerszámaink tiszták és élesek-e. A piszkos, tompa eszközök elősegíthetik ugyanis a különböző növénybetegségek továbbterjedését.

Lássuk tehát azt az öt mutatós cserjét, amelyek nyári metszése biztosítja a csodás és dús lombozatot, nem utolsósorban pedig a gazdag virágzást.

Rododendron

Ha szükség van a rododendron kis mértékű metszésére, akkor arra elvirágzás után - általában május-júniusban - kerítsünk sort. Mindössze annyit kell tennünk, hogy levágjuk az elszáradt virágokat, valamint az elhalt vagy beteg ágakat. Összességében törekedjünk arra, hogy a növény ismét szép, esztétikus alakot öltsön.

nyari metszes cserje 01

Babérmeggy

Rendszerint a június a legideálisabb időpont a babérmeggy nyári metszéséhez, miután a növény már elvirágzott. Egyszerűen vágjuk vissza a megrövidíteni kívánt ágakat egy-egy egészséges hajtásrügy vagy levél felett. Igyekezzünk nem belevágni a levelekbe, a megtépázott lombozat ugyanis alaposan megcsúfítja a növényt.

nyari metszes cserje 02

Kamélia

A kamélia méretes, látványos virágairól és fényes, örökzöld lombjáról híres. A növény mindig az előző évben nőtt, fiatal ágakon hozza gyönyörű virágait, így nincs más dolgunk, mint elvirágzás után visszametszeni a virágos hajtásokat egy-egy egészséges rügyig.

nyari metszes cserje 03

nyari metszes cserje 06

Jezsámen

A jezsámen egyike azoknak a cserjéknek, amelyek nyári metszése szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy a következő évben ismét virágba boruljon. Elvirágzás után metsszük vissza a virágos ágakat egy-egy egészséges rügyig, illetve olyan oldalhajtásig, amelyen még ki nem nyílt virágbimbót látunk.

nyari metszes cserje 04

Kék táskavirág

A kék táskavirág nem igényel erőteljes metszést. Mivel azonban hajlamos kinőni a neki szánt teret a kertben, metszéssel csökkentsük a méretét: mintegy harmadával vágjuk vissza a gyenge, vékony ágakat.

nyari metszes cserje 05

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR