10 kerti növény, amelyet minden ősszel metsszünk meg!

10 kerti növény, amelyet minden ősszel metsszünk meg!

Fontos támpont a virágzás ideje.

Számos kerti növény esetén a gondos metszés célja, hogy az elöregedett részeket eltávolítsuk, ezzel helyet teremtve az új hajtásnövekedésnek, illetve elősegítve a virágzást. A metszés megedzi továbbá a növényt és megkönnyíti számára az áttelelést. Vannak azonban olyan növények is (például az azálea, a kikeleti bangita vagy az orgona), amelyeket nem szabad ősszel megmetszenünk. Ha ugyanis egy tavasszal virágzó fát vagy cserjét akkor metszünk meg, miután a virágrügyek már fejlődésnek indultak azon, megkockáztatjuk a tavaszi virágzás elmaradását.

Az alábbiakban olyan növényekről ejtünk szót, amelyek metszését, alakítását rendszerint az őszi hónapokban végezzük. Az őszi metszés nem válik a hátrányukra, mivel ezeknek a növényeknek a következő igényben kifejlődő, új hajtásain jelennek meg a virágrügyek, nem pedig a régi, előző évben fejlesztett hajtásokon.

Ha kétségeink lennének a metszés legideálisabb időpontját illetően, íme egy jó tanács: virágjával díszítő díszfát, cserjét, kúszónövényt a legjobb elvirágzás után megmetszeni. A nyáron virágzó, fás szárú növényeket késő ősszel vagy télen metsszük meg. Ha másképp cselekszünk, a növényünk nagy eséllyel nem fog virágot hozni a következő évben. Lássuk tehát azokat a növényekről, amelyeknek elkél az őszi metszés:

1. Angyaltrombita

Az erőteljes növekedésű angyaltrombitát elvirágzás után, ősszel metsszük vissza. Hasznos ttudnivalók az angyaltrombita gondozásáról:

2. Nyáriorgona

Erős visszametszését ősszel ajánlatos elvégeznünk, fontos azonban, hogy a metszés ideális idejét a fajta határozza meg. Erről részletesebben itt írtunk:

oszi metszes 10 noveny 02

3. Barátcserje

Lila vagy halvány ibolyaszínű, illatos virágai hosszú füzérekben nyílnak egészen szeptember végéig. Az elvirágzást követően, késő ősszel ritkítsuk, vágjuk vissza. A virágok az elkövetkező idényben az új vesszőkön fognak kifejlődni. Érdemes megjegyezni, hogy ha az elvirágzott virágfüzéreket időben levágjuk (azaz nem várjuk meg, hogy a magok beérjenek), ezzel másodvirágzásra bírhatjuk a növényt.

oszi metszes 10 noveny 03

4. Sarkantyúfű, évelő szarkaláb

Elvirágzás után a virágszálakat kevéssel a talaj szintje felett metsszük vissza, a növény tövénél található leveleket azonban hagyjuk meg. Ha az első elvirágzást követően pótoljuk a növény által elhasznált tápanyagokat, jó eséllyel másodvirágzásra bírhatjuk.

oszi metszes 10 noveny 04

5. Gardénia

Virágzása nyáron kezdődik, de jócskán belenyúlik az őszbe is. A virágzás elmúltával metsszük le a lehajló vagy megnyurgult hajtásokat, illetve az elszárdt virágfejeket.

6. Kerti hortenzia

Számos fajtája őszi metszést igényel. További olvasnivaló a hortenzia gondozásáról:

7. Rózsa

Egyes rózsafajták, például a 'Knock Out'  az új vesszőkön fejleszt virágbimbókat. Rendszerint az év során bármikor megmetszhetjük, kivéve a nyári végi, ősz eleji időszakot. Késő ősszel azonban használjuk ki a növény elvirágzás utáni pihenőjét és egyharmad részt vágjuk vissza a vesszőket.

8. Levendula

Egyes fajták nyáron és ősszel is virágoznak. Ezeket elvirágzás után célszerű visszavágni (egyharmad részt vagy felére), hogy ezzel készítsük fel a növényt a télre. További hasznos tudnivalók a levenduláról:

oszi metszes 10 noveny 05

9. Bugás lángvirág

Jellemzően fehér, rózsaszín, lila vagy vörös színű, illatos virágai bugavirágzatba tömörülnek. Nyártól őszig virágzik. Elvirágzás után felére metsszük vissza. Korábbi írásunk a lángvirágról itt olvasható:

10. Gránátalma

Szintén elkél neki az őszi metszés. A legideálisabb megoldás, ha alakítása során meghagyunk 3-5 erős, egészséges vesszőt, a többit pedig a talaj szintjéig visszavágjuk. A tél végén tisztítsuk meg a növényt az elszáradt, rossz irányba nőtt, gyenge vesszőktől is. További útmutató a gránátalma gondozásához:

oszi metszes 10 noveny 06

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR