Kedves Erzsébet! A döntés az Ön kezében van. Az első fagyok beálltáig reményeim szerint még van idő. A paradicsom utóérik, bár ize nem tud vetekedni a nyáron beérett pariéval. A tenyészidőt jóval meg tudjuk hosszabbitani azzal, hogy figyeljük az időjárás előrejelzést. A már egy kicsit is szinesedésnek indult bogyók szobahőmérsékleten beérnek. Izük megegyezik a drágán vásárolt, szezonon kivül érett paradicsoméval. Tehát amikor fagyokat jeleznek, le kell szedni és tárolni kell. Igy még novemberben is tudunk saját paradicsomot enni. Jobb megoldás, ha van fóliánk, ekkor földlabtástól emeljük ki es behányjuk a fóliába. Valamivel jobb ize lesz, ha a fagyok után még jelentős napsütésre is számithatunk. Szerencsés esetben meg nem lesz korai fagy, mint múlt évben, amikor az első fagyos éjszaka után még vagy egy hónapig tombolt a kánikula. A zöld paradicsom felhasználása szintén széleskörü. Savanyitva, lekvárként stb. Nagy általánosságban meg nem kell aggódni, mert védekezés hiányában a parivész úgyis elviszi -a kezdeti sikerek után - az egész állományt. :-) Jól kondicionált növénynél a túlkötődés veszélye csekély az idei évben, tekintettel arra is, hogy a légköri aszály a paradicsomnál is jelentős virágelrúgást váltott ki, ami terméskieséshez vezetett sok helyen.