felco-shop.hu


  Kiss László Zöldség

kezdőként mit vessek?

  Kiemelt   Megoldott

Szeretnék a földművelésbe belevágni. Kérdésem az lenne, hogy egy 2500 négyzetméteres szántóföldbe mit vessek? Én csemegekukoricára gondoltam. Valaki segítene? Előre is köszönöm!

 • · Szalai Gáborné · Vissza a tetejére
  Hát László,ha így áll a dolog,akkor bármilyen takarmánynövény szóba jöhet.Azért pont ezek ,mert igen jó ára volt -van a piacon,és eladni sem nehéz,mert kevés is van belőle.Búza,árpa,kukorica,tritikálé,zab.De igen ezekhez gépekre is szükség lesz vetéstől aratásig,és a növényvédelmük is elég jelentékeny./árban is/És persze nem árt érteni is hozzájuk egy kicsit /utána olvasni,érdeklődni,szakirodalmat beszerezni/,amire még bőven van idő.Ha ez valami miatt mégsem tetsző megoldás,akkor még mindig elkezdhetsz őstermelőként gondolkodni:milyen zöldségnövényeket tudsz költséghatékonyan megtermelni saját felhasználásra,és piacos eladásra.Ha ehhez sem konyítasz igazán,még van időd olvasgatva tanulgatni!! ;-)
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (9)
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Az úgy cca. 700 négyszögöl. Nagy lehet a család, ha ennyi kukorica elfogy. A legnagyobb kérdés, hogy piaci lehetőség van-e a felesleg értékesitésére. Szakaszosan vetve az érésidő elhúzható, de bizonyos mértékű gépesitést akkor is igényel. Talajmegmunkálás, vetés, gyomtalanitás stb. Mindez akár bérmunkában is megoldható, ezért a piac az, ami a szük keresztmetszetet befolyásolja. Körül kell nézni, hogy a helyi gazdák esetleges értékesitési szövetkezetébe a profil bele fér-e, vagy valami más megoldás van-e az eladásra. Különben egész évben, nap, mint nap majszolgathatjuk a kukoricát.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Kiss László · Vissza a tetejére
   30 èves vagyok ès elsősorban nem sajàt rèszre szàndèkozom hanem eladàsra. Szöllővel foglalkoznak a szüleim de èn nem azzal szetetnèk foglalkozni. Van àllàsom csak szetetnèk belevàgni a földművelèsbe. Ki mit tudna ajànlani? Èn csemegekukoricàra gondoltam vagy krumplira. Kinek mi a vèlemènye?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   A kérdés lényege mit sem változott. Amennyiben van felvásárló piaca úgy jó döntés. Amennyiben meg nincs, úgy bármelyik választás rossz, letlégyen az burgonya. Én ezt gondolom. Amúgy válaszom melyik része veszett az éjji homályba? :-)
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Kiss László · Vissza a tetejére
   Köszönöm a válaszokat!
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Így van, piacra termelésnél mindig az a legelső kérdés, hogy mire van kereslet, piacozási lehetőség, idő, energia, stb.Csemege kukorica csak akkor jó választás, ha az adott területen nem jellemzők a májusi fagyok (mivel kukoricánál csak a nagyon koraival, vagy éppenséggel a palántázottal lehet nagyot szakítani), meg természetesen az öntözés és a nagybani piacra járás elengedhetetlen. Helyi piacon egy szombat délelőtt el lehet adni jó esetben 50 csövet.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Én a magam részéről a gyümölcsösre tenném a voksomat. Viszonylag jó értékesithető, a terület nagysága sem túl nagy hozzá. A felesleg kis helyen és jól tárolható pálinka formájában és az izét sem unjuk meg, ha nyakunkon marad. Mégis csak jobb pálinkát kortyolgatni, mint kukoricát majszolni. Befektetési költsége lényegesen magasabb és az eredmények is később jönnek, de 30 évesen jó perspektiva. :-)Az adottságoktól függően akár mandula ültetvény is jó megoldás lehet, csak alacsony a szeszkihozatala. :-)
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Nagyné Jakab Diána · Vissza a tetejére
   Hát, nekünk az a bajunk, hogy kicsi a portánk, és így a szomszédok, ismerősök műveletlen kertjeit, idén bekerített földjeit vesszük igénybe. Mi idén saját állatainknak termeljük meg a betevőt, lucernát, és takarmány kukoricát fogunk vetni.Semmi traktorunk vagy ilyesmi, 4kéz, 1rota és rengeteg idő.., 3nagykert, 1szántó, kézzel vetünk, törünk, közé sütőtököt rakunk.A tak.kukorica azért jobb, mert jó ára van, és tárolható, a csemegét hogy adod el??Romlandó..Hát hosszabb távra tényleg a gyümölcsöst érné meg, vagy diót, mint Klapka György:)
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Mayerné B.Erzsébet · Vissza a tetejére
   SZia,Az első kérdés: Mihez értesz?Értesz a növény termesztéshez?Ismered a mezőgazdasági munkákat, a növények igényeit, gondozását?Szerintem először tanulni kell.Jó sokat.Ha igényes, és egészséges termékeket akarsz, főleg értékesítésre, akkor biokertészkedést kell folytatni.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Ircsi · Vissza a tetejére
   Inkább maradjon a krumplinál abból a desiré a legjobb piacos fajta.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »
  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére