Hosszú nyelű metszőollók piaca: ki és milyen típust vásárol 2024 után?

Hosszú nyelű metszőollók piaca: ki és milyen típust vásárol 2024 után?

A Business Insider News elemzése 2023 decemberében készült és a 2024-es év piaci trendjeit vetíti előre. Áttekintés, piaci szereplők, márkák és előrejelzés 2030-ig.

A hosszú nyelű metszőollók a 2-3 vagy akár 5 méteres rúd végén elhelyezkedő metszőollók, amelyeket a kertész a talajon állva, lentről működtet. A fák magasan lévő koronarészeinek metszésére alkalmas, létra használata nélkül. Ahol a hosszú nyelű fűrész csak lengetné a levágandó ágat, ott a metszőolló megmenti a helyzetet. A hosszú nyelű metszőollót teleszkópos ollónak vagy teleszkópos ágvágónak is nevezik, ugyanis a hosszú nyél általában összecsukható, egymásba illeszkedő darabokból áll.

hosszu nyelu metszoollok piaca 04

A hosszú nyelű metszőollókat kifejezetten arra tervezték, hogy lehetővé tegyék a magas ágak és fák metszését létra vagy mászóeszközök igénybevétele nélkül. A hosszú nyél végén lévő vágófej gyakran fűrészre is cserélhető. Széles körben használják őket professzionális kertészek, tájépítők és a házikerttel rendelkező kertészkedők is a fák és egyéb növények karbantartására.

A hosszú nyelű metszőollót gyakran nevezik "hernyózó ollónak" is, mert eredetileg kifejezetten magas fák ágain élő hernyók és más kártevők eltávolítására fejlesztették ki őket. Létra nélkül is hatékonyan távolíthatjuk el velük a kártevőket, mint például a hernyófészkeket. Idővel ezek az eszközök sokkal szélesebb körben kezdtek elterjedni a kertészetben és a tájépítészetben, nem csak kártevők eltávolítására, hanem ágak metszésére és formázására is, hiszen képesek pontos és tiszta vágásokat végezni nehezen elérhető helyeken is. A hernyózó elnevezés tehát egy régebbi, specifikus felhasználási módból származik, de ma már ezek az eszközök sokkal többféle kerti munkára használatosak.

hosszu nyelu metszoollok piaca 02

Egyre többen vesznek hosszú nyelű metszőollót, fűrészt

Piaci elemzések szerint a hosszú nyelű metszőollók piaca az elmúlt években jelentős növekedést ért el. Ez a növekedés több tényezőnek tulajdonítható, többek között a kertészkedés és tájépítés tevékenységeinek növekvő népszerűségének, a kültéri területek karbantartására vonatkozó tudatosság növekedésének, valamint a hosszú nyelű metszőollókban alkalmazott technológiák fejlődésének. Várhatóan további évi 16%-os növekedési ütemmel bővül tovább a piac.

A piacot a hatékony és időtakarékos kertészeti eszközök iránti növekvő igény is hajtja. A hosszú nyelű metszőollók kényelmet és biztonságot nyújtanak, kiküszöbölve a létrák vagy mászófelszerelések szükségességét, és lehetővé téve a felhasználók számára, hogy könnyedén elérjék a távolban vagy magasan lévő ágakat.

hosszu nyelu metszoollok piaca 03

A hosszú nyelű metszőollók piacát számos új trend jellemzi. Először is, egyre nagyobb a kereslet a könnyű, de tartós metszőollók iránt, amelyek könnyen kezelhetők és csökkentik a fáradtságot a hosszan tartó használat során. A gyártók a kereslet kielégítése érdekében a könnyű anyagokból készült metszőollók fejlesztésére összpontosítanak.

hosszu nyelu metszoollok piaca 06

Egy másik trend a fejlett funkciók, mint a teleszkópos rudak és az állítható vágófejek beépítése a hosszú nyelű metszőollókba. Ezek a funkciók növelik a metszőollók sokoldalúságát és funkcionalitását, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy az ágak magassága és vastagsága alapján testre szabják a vágási élményt.

Emellett egyre többen részesítik előnyben az akkumulátoros hosszú nyelű metszőollókat a hagyományos kézi változatokkal szemben. Az elterjedésüket viszont lassítja a rendkívül magas áruk és jelentős tömegük is.

hosszu nyelu metszoollok piaca 05

A hosszú nyelű metszőollók gyártói

A hosszú nyelű metszőollók piaca erősen versenyző, számos kulcsfontosságú szereplővel, mint a Fiskars, Felco SA, Corona Tools, ARS Corporation, Bahco, Garrett Wade, Shanghai Worth Garden, Tramontina, Gilmour, Castellari, Zenport Industries és Winland Garden Tools.

A Felco SA, egy 1945-ben alapított svájci cég kiemelkedik kiváló minőségű metszőollóival, amelyeket a szakemberek világszerte előnyben részesítenek. A hosszú nyelű ollók és fűrészek gyártásába csak 2023 végén vágott bele, de a profi metszőollók és ágvágók, fűrészek eddigi gyártójaként borítékolni lehet, hogy a teleszkópos eszközök piacán is a legtöbbet hozza majd.

Bemutatjuk a legújabb FELCO hosszú nyelű kerti szerszámokat

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR