1kert.hu - a FELCO specialista

  2014. január 01. Szerda
  2 Válasz
  7K Megtekintés
A diófát 20 évvel ezelőtt az épülettől 2,5 méter távoságra ültettük. Az épület irányába növő gyökere megemelte a járdát. Kérdés: 1, Ha ez tovább nő, okozhat e rongálást az épület alapzatában. 2 Levágható e a fa gyökere ebbe az irányba,anélkül,hogy a fa kipusztulna.Ha lehet időben mikor? Köszönettel Sára
10 évvel ezelőtt
·
#15768
Szerintem még húsz évvel ezelőtt sem volt jó ötlet ilyen közel ültetni a diót. :-) Azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy a házat alappal együtt megemelje, felboritsa. Ahhoz még sok húsz évnek kell eltelnie és gyúrnia kell rá. Remélhetőleg az alap vasalva van, bár egyesek szerint nem kötelező. A fa koronája egyébként nem okoz gondot, hogy ilyen közel lett ültetve? Elvben a gyökérzet is metszhető, csak kicsit macerásabb. Ennek optimális időpontja talán most van, amikor a fa nedvkeringése minimális. Amennyiben pince is van a ház alatt a kockázat szerintem nincs. Járdalapokat meg tud emelni a felszinen futó gyökérzet, de a mélyebben levő dolgok, mint alap az én álláspontom szerint azért nincsenek veszélyben, mert ott már sokkal kisebb a föld ellenállása, mint az egész házé és a gyökér is a kisebb ellenállás irányába megy, mert nem hülye. :lol: A gyakorlat szabadon választott, lehet kurtitani, de szerintem felesleges. A következő az, hogy a gyökérzet majdnem a korona mása, csak a földben. Nagyobb beavatkozás esetén a koronát is a gyökérzethez kell igazitani, hogy az egyensúly ne borulojon fel. Nos ott a metszés időpontja ősztől kezdődik, mert tavasszal nagy a gyökerek turgornyomása és a fa könnyen kivérzik, bár azért ez is kicsi túlzás.
10 évvel ezelőtt
·
#15773
Igen, faültetésnél az emberek nem tudják elképzelni, hogy az a facsemete egyszer majd megnő. (Lásd a házak előtti előkertbe ültetett fenyők.)Régen a házak alapja nem beton volt, hanem jó nagy kövek voltak valami betonszerűségbe rakva. Ez az anyag a salétromosodás miatt eléggé porlad mára.Ilyen esetben egy nagy fa gyökerei kimozgathatják a köveket.Szilárd betonalapnál, amibe nem tudnak behatolni a gyökerek, nem lehet gond.20 éves fa gyökerei ilyen távolságból még szerintem sem okozhatnak nagy gondot, egyelőre.A gyökerek elvágásánál gondolni kell a szélviharokra.Talán jó lenne egy új diót ültetni, és mikor teremni kezd, ezt a ház melletti kivágni.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére