Vonzza a tekintetet a kertben a japán fűz

Vonzza a tekintetet a kertben a japán fűz

Meghálálja a gondoskodást.

A zen-kertek kedvelt sokoldalú cserjéje látványos fácskává nevelhető, ha megfelelően metsszük, gondozzuk.

Szabó Mária  a Kertészkedők Klubjában mutatta be, hogy hogyan metszi saját példányait. Megkértük, a metszés mellett arra is térjen ki, hogyan gondozza őket.

"A japán fűzzel Szlovéniában találkoztam először. A tavaszi pompájában lenyűgöző látvány volt, mondhatni szerelem első látásra.

Hamarosan vettünk egyet, aztán még egyet. Azt tudtam/láttam, hogy gyönyörű gömbfa kell hogy legyen, így kissé csalódott lettem, hogy egy kis koronájú, satnya fácska tulajdonosa lettem. A kertészetben annyit mondtak, hogy kell metszeni, locsolni, mert a fűz imádja a vizet.

japan fuz tekintetet vonzza 02

Sima kerti földbe ültettük, egy kis marhatrágyát tettünk alá. Amikor a fehéres, rózsaszínes hajtások elkezdtek barnulni, próbáltam gömb alakra megnyírni. Elsőre nekem sem sikerült szép egyformára, de igyekeztem tökéletesíteni a technikámat. Ahogy nyírtam egyre többször, úgy sűrűsödött a korona, és lett egyre nagyobb a „labda” a törzsön.

japan fuz tekintetet vonzza 03

Most 5, illetve 6 évesek a fáink, évente 4-szer vannak metszve. Először akkor, amikor a tavaszi fehér hajtások már túl hosszúak, barna, száraz a végük. Utoljára november elején, amikor már nem hoz új hajtásokat. A kettő között még kétszer a nyár folyamán. Hamarosan esedékes lesz a második. Nem kell félni a metszéstől, újra és újra hozza a hajtásokat. Ha valaki mégis bizonytalan, egy dolgot tartson szem előtt: elvenni még lehet belőle, hozzátenni már nem, viszont az meg idővel megnő.

japan fuz tekintetet vonzza 04

Néha megtalálják a levéltetvek, párom olyankor lepermetezi. Ilyen talán kétszer fordult elő az öt év alatt. Összességében egy igénytelen, ugyanakkor nagyon dekoratív fácska, bátran merem ajánlani mindenkinek. Kevés odafigyeléssel, évi 4-szer egyórás munkával, a melegben napi egy-kétszeri locsolással kis csodát varázsolhatunk a kertünkbe."

japan fuz tekintetet vonzza 05

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?