Vonzza a tekintetet a kertben a japán fűz

Vonzza a tekintetet a kertben a japán fűz

Meghálálja a gondoskodást.

A zen-kertek kedvelt sokoldalú cserjéje látványos fácskává nevelhető, ha megfelelően metsszük, gondozzuk.

Szabó Mária  a Kertészkedők Klubjában mutatta be, hogy hogyan metszi saját példányait. Megkértük, a metszés mellett arra is térjen ki, hogyan gondozza őket.

"A japán fűzzel Szlovéniában találkoztam először. A tavaszi pompájában lenyűgöző látvány volt, mondhatni szerelem első látásra.

Hamarosan vettünk egyet, aztán még egyet. Azt tudtam/láttam, hogy gyönyörű gömbfa kell hogy legyen, így kissé csalódott lettem, hogy egy kis koronájú, satnya fácska tulajdonosa lettem. A kertészetben annyit mondtak, hogy kell metszeni, locsolni, mert a fűz imádja a vizet.

japan fuz tekintetet vonzza 02

Sima kerti földbe ültettük, egy kis marhatrágyát tettünk alá. Amikor a fehéres, rózsaszínes hajtások elkezdtek barnulni, próbáltam gömb alakra megnyírni. Elsőre nekem sem sikerült szép egyformára, de igyekeztem tökéletesíteni a technikámat. Ahogy nyírtam egyre többször, úgy sűrűsödött a korona, és lett egyre nagyobb a „labda” a törzsön.

japan fuz tekintetet vonzza 03

Most 5, illetve 6 évesek a fáink, évente 4-szer vannak metszve. Először akkor, amikor a tavaszi fehér hajtások már túl hosszúak, barna, száraz a végük. Utoljára november elején, amikor már nem hoz új hajtásokat. A kettő között még kétszer a nyár folyamán. Hamarosan esedékes lesz a második. Nem kell félni a metszéstől, újra és újra hozza a hajtásokat. Ha valaki mégis bizonytalan, egy dolgot tartson szem előtt: elvenni még lehet belőle, hozzátenni már nem, viszont az meg idővel megnő.

japan fuz tekintetet vonzza 04

Néha megtalálják a levéltetvek, párom olyankor lepermetezi. Ilyen talán kétszer fordult elő az öt év alatt. Összességében egy igénytelen, ugyanakkor nagyon dekoratív fácska, bátran merem ajánlani mindenkinek. Kevés odafigyeléssel, évi 4-szer egyórás munkával, a melegben napi egy-kétszeri locsolással kis csodát varázsolhatunk a kertünkbe."

japan fuz tekintetet vonzza 05

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR