HELLOSZJA.hu

Kérdés-Válasz Zöldség


  Fagyas Zoltán Fűszernövény, gyógynövény

Oszlopos gyümölcsfák - átverés?

  Kiemelt   Megoldott

Tisztelt Bálint Gazda! A következők miatt keresem meg: A ház körül egy nagyon kis kerttel rendelkezem, ezért 5 db oszlopos gyümölcsfát (körte, 2 db alma, őszibarack, cseresznye) vásároltam a Sieberz Kft.-től, amely alanyok rendben meg is érkeztek. Az ültetési útmutató szerint akár nagyon közel (0,6 - 1 m) is ültethettem őket egymástól. Ebben az évben egy kertészmérnök ismerősöm jött el segíteni a metszésben, és egyből azzal kezdte, hogy az oszlopos gyümölcsfák csak a katalógusban léteznek (de ott nagyon szépek!) pl. őszibarack esetén ez teljesen kizárt, és hogy a fák nagyon közel vannak egymáshoz ültetve (minimum 2 méter távolság szükséges). Azt javasolta, hogy nagy földlabdával kiemelve még átültethetem azokat. A probléma csak az, hogy kifejezetten azért választottam az oszlopos gyümölcsfákat, mert rendkívül kevés hely áll rendelkezésemre, ugyanakkor a gyerekek szeretik a gyümölcsöt. Kérdésem: kinek van igaza van-e, és mit lehet tenni ebben a helyzetben. Üdvözlettel: Zoltán

Válaszok (4)
 • · Ani Fsg · Vissza a tetejére
  Nekem oszlopos cseresznyém van. Nagyon kis helyet foglal el. Természetesen megvan a metszésének a módja. Nehéz fellelni használható tájékoztatót, a könyvek sem tartalmazzák. Angol nyelven lehet a belinkelt PDF-ben olvasni róla kicsit részletesebben. Mást nem találtam.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · Kiss Zoltánné · Vissza a tetejére
  Ugyan a kérdés nem ma lett feltéve:), de meglepődtem mind a kertész ismerős, mind a fenti két válaszolón. Nekem kb. 10 éve van 4 db oszlopos almafám, az enyémek sincsenek 1 méternél messzebbre ültetve egymástól, soha nem fognak összenőni. És hogy nem úgy néznek ki, mint a katalógusban? Valóban nem, sokkal több gyümölcsöt is tudnak produkálni. Iszonyú mennyiségű alma kötött tavaly is, győztem leverni róla. Én mindenkinek tudom ajánlani, finom, ízletes és kis helyen is elfér. Én épp most rendeltem két körtét is:)
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Igen, a 2 m azért kellett volna. 1 m-re csak évi többszöri szakértő metszés esetén lehetne ültetni.Lehet tudni, hogy mi a fák alanya?Mert ha nem speciális törpésítő alanyra vannak oltva, akkor hiába gyenge növekedésű fajták, mert az erős alanyok a kelleténél jobban nyomják őket.A katalógusokban ugye nyilvánvalóan számítógéppel van a rengeteg gyümölcs a kicsi fákra rakva, egy ilyen fán jópár év múlva is szép lesz a 20 szemből álló termés.De azért így egyértelműen nem lehet azt állítani, hogy átverés lenne a dolog, csak az az átverés, hogy több gyümölcs lesz rajtuk, mint levél.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · Béla Bá · Vissza a tetejére
  gondolom idén még oszlopos lesz :-) szerintem metszeni folyamatosan ha oldalra hajt 10-20cm nagyobb hajtást nem hagyni felfelé meg had menjen, majd elválik :-) mondjuk jó móka lesz egy életen át várni míg olyan lesz mint a katalógusban volt, de nem tudom mert én soha nem adnék 6690ft egy fáért sem ráadásul mi oszlopos tehát keveset is terem :-) ebből nem lehet cefrézni
  The reply is currently minimized Megmutat

Lépj be a válaszadáshoz.

Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


Itt regisztrálj »

Partnerek
 

FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett

Vissza a tetejére