metszes banner

Kérdés-Válasz Zöldség


  Adrienn Növényvédelem

Vízipálmáról hogy távolítsam el ezt a kártevőt?

  Kiemelt   Megoldott

Le tudom szedni pl tűvel egyenként, de valami más ötlet esetleg? Átterjedhet másra is? Nem tudom hogy került rá, mert már néhány hete nálam van, és eddig nem volt rajta ilyen. A növény közelében egy zöldike van (az még régebbi), az teljesen egészséges.
Csatolmányok:

 • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
  Amennyiben ezek a kis valamik kiemelkednek a levélnyélről, és 1-2 mm-es méretűek, akkor pajzstetvekről van szó. Minden növényre rátelepedhetnek, mindegyiket meg tudják és szokták fertőzni. Valószínűleg új növénnyel került be a lakásba. Actara permetlé talajba öntözve a legegyszerűbb védekezési mód, mivel a gyökereken keresztül felszívódik a növénybe, de ez a rovarölő szer tavaly szeptembertől II. forgalmi kategóriába került. Növény lombjára permetezéssel még hatékonyak a Mospilan, Spilan felszívódó hatású rovarölő szerek. Praktikusan alkalmazható a fertőzött lomb kezelésére még a Fazilo kész permetlé oldat, bár kicsit drága.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (1)
  • · Hasenkamp · Vissza a tetejére
   Kedves Adrienn. Ez pajzstetűnek néz ki. Eltávolítása mérgek nélkül is lehetséges. Persze, az időbe tellik.Mivel ezek az álatkák nem a talajban, hanem direkt a leveleken élnek, teremnek és károsítanak, így relatív jó esélyek vannak ezeket eltüntetni. Sörös kendővel le lehet minden levelet mosni. A sörtől megfulladnak a tetvek és elpusztulnak. Természetessen utánna le kell minden levelet friss vízzel is mosni!! Ami még segít, az a csalánlé. Kb. 3 hétig vízben áztatott csalán levével ( igaz nincs oly jó illata, de segít)a növényeket lemosni és locsolni kell. A csalánlé kiírtja a tetveket és nagyon jó trágya is. (Ez segít rózsáknak is!!) Ha a levelek ragancsossak, fekete pöttyössek,-de a pajzstetveket is-lelehet egyszerűen zsíroldós mosogatósvízzel is mosni. Fontos, hogy kb hetente átkell nézni a leveleket, hogy vannak-e hivatlan vendégek, van nem. De ezen módszerek útján, lehet pénzt spórolni és mérget is. Ergo, környezet és személy védés. :)
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Vissza a tetejére